Deze 10 nieuwe Nederlandse series moet je zien

Ben jij dol op Nederlandse series en altijd op zoek naar een leuke, nieuwe release om te bingewatchen, maar weet je nu even niet wat je moet kijken? Dan helpt de redactie van Streamwijzer jou graag uit de brand. In dit artikel hebben wij een top 10 geselecteerd van nieuwe Nederlandse series om te bingen op Netflix, Videoland en NLZIET. Hierin vind je series die regelmatig vernieuwd worden met een extra seizoen, de allernieuwste releases en een aantal verborgen parels.

10x Kijktips voor nieuwe Nederlandse series (update: mei 2022)

Door de jaren heen zijn er heel wat series van Hollandse bodem verschenen, maar veel kijkers zijn benieuwd naar de nieuwste titels. Oude programma’s worden in dit overzicht dus niet opgenomen, maar we lichten wel Nederlandse series uit die de laatste jaren, maanden of zelfs weken verschenen. Soms gaat dit om de eerste afleveringen, maar bij andere titels gaat het om nieuwe seizoenen.

10. Tropenjaren (serie, 1 seizoen) – NLZIET

Tropenjaren - TRAILER

In deze serie proberen Rosa (Jelka van Houten) en Jelle (Henry van Loon) de bekende tropenjaren zo goed mogelijk te doorstaan. Ze hebben net hun eerste kindje gekregen en streven er wanhopig naar om hun relatie en hun carrière zo te houden als ze altijd waren. Van Houten en Van Loon, die in het echt ook samen zijn, weten in de serie perfect alle gênante alledaagse momenten vast te leggen waar kersverse ouders mee te kampen krijgen. Hierdoor is dit een heerlijke serie waar je gegarandeerd van in een deuk ligt. Je bekijkt de eerste 5 afleveringen nu op NLZIET via de NPO en vindt hier, tot 12 juni, iedere zondag een nieuwe episode.

9. Dirty Lines (serie, 1 seizoen) – Netflix

Dirty Lines | Officiële Trailer | Netflix

Dirty Lines is een Netflix Original die zich afspeelt in het Amsterdam van 1987. Psychologiestudente en muurbloempje Marly Salomon (Joy Delima) gaat aan de slag bij de eerste Europese sekslijn en wordt meegezogen in een wereld van seks, drugs en rijkdom. Deze 6-delige dramaserie is in april op Netflix verschenen en was direct een hit, in Nederland én in het buitenland. Dit zal ongetwijfeld iets te maken hebben met het heerlijke jaren ’80-sfeertje van de serie. Een echte aanrader voor iedereen die zin heeft in een komische serie van eigen bodem.

8. Tweede Hans (serie, 1 seizoen) – NLZIET

Trailer | TWEEDE HANS

Tweede Hans draait om de 64-jarige Hans (Stefan de Walle) die met vervroegd pensioen moet en hierdoor in een existentiële crisis raakt. Want wie is hij eigenlijk zonder zijn werk? Terwijl hij zichzelf opnieuw probeert uit te vinden, komt de relatie met zijn dierbaren behoorlijk onder druk te staan. De dramaserie is iedere vrijdag te zien op NPO1. Je kunt de 10 afleveringen nu ook al vooruitkijken op NLZIET via de NPO.

7. The Spectacular (serie, 1 seizoen) – NLZIET

The Spectacular | Officiële trailer

De vierdelige dramaserie The Spectacular is gebaseerd op de IRA-aanslagen van eind jaren ’80. In deze conspiracy thriller draait het om twee vrouwen: rechercheur Jeanine Maes (Hadewych Minis) en het enige vrouwelijke lid van de IRA-cel Fiona Hughes (Aoibhínn McGinnity). Terwijl het rechercheteam een aanslag van ongekende omvang moet zien te voorkomen, komen deze vrouwen lijnrecht tegenover elkaar te staan. De spannende, internationale dramaserie, die werd geregisseerd door Willem Bosch en met Hadewych Minis in de hoofdrol, is eerder dit jaar verschenen en is terug te kijken op NLZIET.

6. ANNE+ (serie, 2 seizoenen) – Netflix

ANNE+ OFFICIAL TRAILER (series about a lesbian girl in Amsterdam)

In deze serie draait het om de lesbische Anne (Hanna van Vliet) die terugblikt op haar turbulente liefdesleven. Al haar relaties hebben haar gevormd tot de persoon die ze nu is. De serie behandelt belangrijke thema’s als vriendschap, identiteit en liefde, in korte afleveringen die lekker wegkijken. Je vindt de twee seizoenen nu op Netflix. En kun je er geen genoeg van krijgen? Begin dit jaar is ook Anne+: De Film op Netflix verschenen.

5. Oogappels (serie, 3 seizoenen) – NLZIET

TRAILER | Oogappels

In Oogappels volg je het leven van vier volkomen verschillende gezinnen. Terwijl de ouders worstelen met de opvoeding van hun kinderen, hebben ze zelf ook zo hun problemen. De komische dramaserie is ontzettend populair, met gemiddeld 1,3 miljoen kijkers per aflevering, en de eerste drie seizoenen zijn nu op NLZIET te bekijken via de NPO. Goed nieuws: ook het vierde seizoen is al aangekondigd en zal in het najaar te zien zijn.

4. De Regels van Floor (serie, 5 seizoenen) – NLZIET

Bobbie Mulder over De Regels van Floor, acteren en bijdehand zijn

Op zoek naar een leuke kinderserie van eigen bodem? Met de inmiddels al vijf seizoenen tellende serie De Regels van Floor kun je wel even vooruit! Deze serie is gebaseerd op de succesvolle boekenreis van Marjon Hoffman en volgt het leven van de eigenwijze Floor. Zij vindt dat kinderen, net als hun ouders, hun eigen regels zouden mogen bedenken en doet dit dan ook graag. Iedere aflevering komt er een nieuwe regel aan bod. Het vijfde en laatste seizoen is zojuist op televisie verschenen en is al volledig terug te kijken op NLZIET. Hier vind je ook de eerdere seizoenen.

3. Het jaar van Fortuyn (serie, 1 seizoen) – NLZIET

Het Jaar van Fortuyn

In de vijfdelige dramaserie Het jaar van Fortuyn wordt de invloed van Pim Fortuyn op het politieke landschap twintig jaar geleden perfect neergezet. De serie gaat niet alleen over de verkiezingsstrijd tussen de flamboyante, populistische Fortuyn (Jeroen Spitzenberger) en PvdA-leider Ad Melkert (Ramsey Nasr), maar ook over de dood van Fortuyn en de nasleep daarvan. Alle afleveringen van deze indrukwekkende serie zijn nu te streamen op NLZIET.

2. Mocro Maffia (serie, 4 seizoenen) – Videoland

Mocro Maffia | De officiële trailer

De kans dat je nog nooit van Mocro Maffia gehoord hebt is klein. Deze razendpopulaire serie heeft al meer dan 50 miljoen streams op zijn naam staan en is geliefd in binnen- en buitenland. In de serie maken de drie beste vrienden Romano, Potlood en De Paus de overstap van de kleine criminaliteit naar het grotere werk, waardoor ze lijnrecht tegenover elkaar komen te staan. Dit levert snoeiharde conflicten op. Inmiddels zijn er al vier seizoenen van deze serie verschenen, allemaal te zien op Videoland. Ook het vijfde seizoen is al aangekondigd, maar wanneer deze zal verschijnen is nu nog niet duidelijk.

1. Undercover (serie, 3 seizoenen) – Netflix

Undercover | Official Trailer [HD] | Netflix

Misschien wel de bekendste productie van Nederlandse bodem: Undercover. De spannende misdaadserie draait om twee undercoveragenten die infiltreren in het netwerk van een van de grootste XTC-producenten ter wereld. Ontzettend spannend en met inmiddels drie seizoenen ook heerlijk bingewaardig. Je bekijkt de Netflix Original nu op de streamingsdienst. Onlangs is ook Ferry: De Serie aangekondigd. Dit vervolg op de speelfilm Ferry (2021) gaat nog dieper in op het verleden van de Brabantse drugsbaron Ferry Bouman. Wat de releasedatum van de serie is, is nog niet bekend.

Meer Nederlandse content op de streamingdiensten

Uiteraard vind je in dit overzicht niet alle Nederlandse series die je op de streamingsdiensten kunt bekijken. Zo zijn er ook Nederlandse films en series op Disney+ te vinden. Wil je altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Nederlandse producties? Houd dan onze nieuwspagina in de gaten, bekijk regelmatig onze social media kanalen of meld je aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief. Zo hoef je nooit meer een nieuwe (Nederlandse) serie te missen.

Nieuwste films en series op het programma

Zou je graag vooruitkijken in de plannen van de verschillende streamingdiensten? Neem dan een kijkje bij onze ‘Nieuw Deze Maand‘-pagina. Daar vind je wat er de afgelopen maanden op de planning stond bij de video on demand-platforms, maar ook wat er binnenkort aan zit te komen. Zo vind je alvast of en wanneer er nieuwe Nederlandse series aan zitten te komen bij de videodiensten waarop jij een abonnement hebt. Alvast heel veel kijkplezier gewenst!


Synopsissen: Netflix, Videoland, NLZIET

Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romkoms.