Dramaserie ‘Rampvlucht’ over de Bijlmerramp is vanavond te zien op tv (en vooruit te kijken bij NLZIET)

Dinsdag 4 oktober is het precies dertig jaar geleden dat de Bijlmerramp plaatsvond, één van de meest controversiële vliegrampen van de twintigste eeuw. Vanavond wordt de eerste aflevering van Rampvlucht uitgezonden op de NPO 1, een dramaserie die gebaseerd is op deze gebeurtenissen. In totaal bevat de serie vijf afleveringen, waardoor de laatste op dinsdag—precies dertig jaar na dato—zal worden uitgezonden. De serie is momenteel ook al volledig vooruit te kijken bij streamingdienst NLZIET.

Ga nu naar NLZIET en kijk 14 dagen gratis naar meer dan 200.000 programma’s, series en films van SBS, RTL, NPO en meer ✅

‘Rampvlucht’ is een zogeheten complotthriller over de Bijlmerramp

Met Rampvlucht duikt de KRO-NCRV in het verhaal van de Bijlmerramp, gebaseerd op de ware en schokkende gebeurtenissen van 4 oktober 1992. Toen stortte een vrachtvliegtuig, een Boeing 747 van de Israëlische vliegtuigmaatschappij El Al, neer op een flatgebouw in de Amsterdamse woonwijk Bijlmermeer en kwamen 43 mensen om het leven. Gedacht werd dat dit slechts een goederenvliegtuig was met aan boord parfum en bloemen, maar toen huisdieren ziek werden en bewoners en reddingswerkers medische klachten kregen, kwam de vraag op of er niks achtergehouden werd.

In Rampvlucht, van filmmaker Michael Leendertse (Van God Los, Vliegende Hollanders), gaan twee op waarheid gebaseerde journalisten en een fictieve dierenarts op onderzoek uit. De belangrijkste vraag: wat ging er nou precies mis? Deze zogeheten complotthriller duikt diep in de ramp zelf en de intriges daarna.

De hoofdrollen worden vertolkt door Thomas Höppener, Yorick van Wageningen en Joy Delima. Höppener speelt de rol van Trouw-journalist Vincent Dekker, Van Wageningen die van Volkskrant-journalist Pierre Heijboer. Joy Delima, die je misschien wel kent van de populaire Netflix-serie Dirty Lines, kruipt in de huid van dierenarts Asha Willems. Hieronder bekijk je alvast de eerste beelden.

Uitzendschema van ‘Rampvlucht’

Vanaf vandaag, donderdag 29 september, bekijk je dagelijks om 20:30 uur bij KRO-NCRV op de NPO 1 een nieuwe aflevering van deze serie. Alleen op zaterdag is er geen nieuwe episode op tv te zien, waardoor de laatste aflevering exact dertig jaar na de ramp wordt uitgezonden: op dinsdag 4 oktober 2022.

Via NPO Plus kun je op NLZIET de complete serie al vooruitkijken vanaf vandaag. Hier zijn dus alle vijf afleveringen al te zien, al is nog niet bekend hoe laat ze vandaag precies online zullen komen. Dit levert het volgende uitzendschema op.

AfleveringDatum (tv)Tijd (tv)Datum (NLZIET)
1Donderdag 29 september21:30 uurDonderdag 29 september
2Vrijdag 30 september21:30 uurDonderdag 29 september
3Zondag 2 oktober21:30 uurDonderdag 29 september
4Maandag 3 oktober21:30 uurDonderdag 29 september
5Dinsdag 4 oktober21:30 uurDonderdag 29 september

Naast dramaserie ook docu, podcast en digitale reconstructie beschikbaar

KRO-NCRV heeft niet alleen de dramaserie Rampvlucht gemaakt, maar stelt vandaag ook een documentaire, een podcast en een digitale reconstructie beschikbaar. De documentaire is nu al te zien op NLZIET via NPO Plus, en wordt op 5 oktober om 22:15 uitgezonden op de NPO 2. De podcast is vanaf vandaag te beluisteren via bekende podcast-kanalen en de digitale reconstructie is te vinden op de website van de KRO-NCRV.

Verhaal, details en trailer van ‘Rampvlucht’

In Rampvlucht werpen een dramaserie, documentaire, podcast en digitale reconstructie een nieuwe blik op een van de meest controversiële vliegrampen van de twintigste eeuw: de Bijlmerramp.

TitelRampvlucht
Jaar2022
SoortSerie
Duur1 seizoen
TaalNederlands
CategorieDrama, Geschiedenis, Thriller
CastJoy Delima, Thomas Höppener, Yorick van Wageningen, Guy Clemens, Kenneth Herdigein, Katrien van Beurden, Gijs Scholten van Asschat, Emmanuel Ohene Boafo, Cees Geel, Saskia Temmink, Belinda van der Stoep, Joy Wielkens, Chris Peters, Porgy Franssen, Marieke Heebink, Bart Slegers, Hannah van Lunteren

Synopsis: KRO-NCRV

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.