Gratis Formule 1 kijken in 2023: de 8 beste manieren

De streamingdiensten Viaplay en F1 TV hebben de uitzendrechten van de Formule 1 in 2023 in handen. De eerstgenoemde partij bood vorig jaar al een hoger bedrag dan de voorgaande eigenaar Ziggo Sport voor de periode 2022-2024. Hierdoor kun je dit jaar via hun platform alle vrije trainingen, kwalificaties en races van de F1 moeten kijken. Natuurlijk willen wij als Nederlanders graag voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Daarom vind je hier de 8 beste manieren waarop je gratis kijken kunt naar de Formule 1.

Krijg nu 32% korting op F1 TV Pro door te kiezen voor het jaarabonnement of meld je aan bij Viaplay en kijk met 12,5% korting onbeperkt naar alle sporten (Formule 1, darts, voetbal, etc.), films en series ✅

De 8 beste manieren om gratis alle Formule 1-races van 2023 te kijken

1. Gratis tv-uitzendingen van een aantal F1 Grand Prix-wedstrijden

Vorig jaar werden er maar liefst 5 wedstrijden gratis op televisie uitgezonden. Allereerst heeft de NOS een akkoord met Viaplay weten te bereiken, waardoor alle F1-samenvattingen dit seizoen via de publieke omroep vertoond mogen worden. Bij die deal hoorde ook de afspraak dat de Grand Prix van Zandvoort in 2022, 2023 en 2024 volledig bij de NOS te zien zal zijn. Die is dus sowieso voor iedereen kosteloos te bekijken, maar via Sporza’s zender Canvas waren ook de kwalificatie en race van de Grand Prix van België al op een soortgelijke manier te zien. Deze tv-zenders zijn onder andere hier bij NLZIET te bekijken en je kunt de streamingdienst 14 dagen gratis uitproberen. Momenteel is nog niet bekend of dit in 2023 weer het geval zal zijn.

Ben je hiernaast nog op zoek naar meer lineaire opties als antwoord op de vraag: ‘Waar kan ik Formule 1 op tv kijken in 2023?’ RTL heeft vorig jaar nog een aantal races in handen weten te krijgen. Nee, niet de Nederlandse. Maar de Duitse RTL. Zij hebben een paar jaar lang in Duitsland alle Grand Prix uit mogen zenden, maar raakten vervolgens de rechten kwijt aan Sky. Toch sloten zij, net als Viaplay en de NOS, een deal. Hierdoor werden afgelopen jaar vier Grand Prix op de zender uitgezonden en kon je via Grand Prix Radio hierbij gewoon het Nederlandse commentaar van Olav Mol luisteren. Helaas heeft de Duitse RTL dit jaar geen deal meer met de rechthebbende partij, dus werkt het televisietrucje jammer genoeg nu ook niet meer.

2. Flinke rechtstreekse korting bij Viaplay en F1 TV

Bij Viaplay kun je momenteel door een aantrekkelijke kortingsactie een stuk minder betalen dan de gebruikelijke prijs van €15,99 per maand. De streamingdienst biedt namelijk tijdelijk 12,5% korting aan als je nu kiest voor een jaarabonnement, waardoor je omgerekend 1½ maand gratis kijkt (12 maanden streamen voor de prijs van 10½). Je kunt de huidige actie hier op de officiële website van Viaplay bekijken en claimen.

Bij F1 TV wordt ook een doorlopende kortingsactie georganiseerd. Een abonnement bij F1 TV ‘Pro’ kost namelijk €7,99 per maand, wat neerkomt op een prijs van €95,88 per jaar. Als je echter hier op de officiële website van F1 TV kiest voor het jaarlijkse lidmaatschap, dan krijg je ruim €30 korting en betaal je nog maar €64,99. Deze keuze zorgt ervoor dat je omgerekend op jaarbasis met 32% korting ten opzichte van het maandelijkse lidmaatschap streamt en dus omgerekend bijna 4 maanden gratis per jaar F1 kunt streamen. Verder heb je ook nog de keuze voor het goedkopere ‘Access’ lidmaatschap voor 2,99 euro per maand of 26,99 euro per jaar, maar hierbij is het niet mogelijk om live naar de races te kijken.

3. Een aantal maanden gratis naar Viaplay kijken door aanbiedingen van providers

Viaplay heeft besloten om met meerdere tv-, internet- en mobiel-aanbieders samen te gaan werken dit jaar. Hierdoor zijn er al een paar aantrekkelijke kortingsacties naar buiten gebracht, waardoor jij gratis of met korting naar alle Formule 1-races kunt kijken. We hebben dit overzichtelijk op een rijtje gezet in ons overzicht van soorten Viaplay abonnementen en kosten en het artikel met de mogelijkheden om gratis naar Viaplay te kijken.

Een paar interessante acties zijn die van de providers Ziggo, KPN, T-Mobile, Caiway en DELTA. Bij Ziggo keek je voorheen 4 maanden voor €20,-. KPN heeft een combinatiekorting van tot €12,50 per maand en T-Mobile geeft je een maand 50% korting. Bij DELTA en Caiway werd 1 euro korting per maand aangeboden. Het pakket met aanbod van sporten, films en series is exact hetzelfde qua inhoud als wanneer je direct bij Viaplay een abonnement afsluit. Het enige verschil kan zijn dat je ook toegang krijgt tot een lineair kanaal op je tv.

4. Meeliften met Viaplay account van vrienden en familie (want delen is toegestaan)

Bijna niemand heeft een abonnement op alle verschillende streamingdiensten in Nederland. Dan zou je al heel snel blut zijn. Gelukkig zijn er veel video on demand-platforms die het toestaan om een lidmaatschap te delen met vrienden, familie of kennissen. Ook bij Viaplay is een account delen toegestaan. Dat liet Marco Zwaneveld, Head of Sports bij Viaplay, aan de redactie van Streamwijzer weten in een interview“Je kunt met 5 devices tegelijkertijd ingelogd zijn en je kunt op 2 van die apparaten tegelijkertijd kijken.”

Wel is er recentelijk extra informatie aan de website van Viaplay toegevoegd over het aantal schermen. Er wordt namelijk een limiet van 24 uur gehandhaafd voor het aantal verschillende apparaten waarop je kunt inloggen. Mocht je dus proberen een 6de apparaat te verbinden aan je account binnen een periode van 24 uur, dan is dat niet mogelijk omdat je limiet is bereikt. Ondanks deze restricties kun je gewoon gratis naar de F1 met Max Verstappen en Nyck de Vries kijken in 2023 als je maar iemand vindt met een Viaplay abonnement waarop je kunt meeliften.

F1 Live Stream online kijken Grand Prix Abu Dhabi 20 november 2022 Max Verstappen Formule 1
Beeld: Pixabay

5. Naar de kroeg gaan om gezellig met zijn allen Formule 1 te kijken

De coronapandemie heeft er lang genoeg voor gezorgd dat cafés gesloten moesten zijn, dus draag nu vooral je steentje bij door samen met wat vrienden gezellig de deur uit te gaan. De kroeg is een uitstekende manier om gratis naar de F1 te kijken. Het enige wat je kwijt bent, is het geld wat je betaalt voor de biertjes en bitterballen. Maar die zijn het natuurlijk ook dubbel en dwars waard.

Stap dus vooral eens lekker de deur uit en ga (met vrienden) naar de dichtstbijzijnde kroeg om te genieten van de race in de bar. Dat is een stuk leuker dan wanneer je thuis op de bank zit en je sponsort de lokale horeca ook nog eens.

6. Een VPN gebruiken om via buitenlandse streams naar het F1-seizoen van 2023 te kijken

Er is een groep mensen die een VPN gebruikt om naar de Formule 1 te kijken. Ook in 2023 zal dit mogelijk zijn, zowel vanuit Nederland als vanuit het buitenland wanneer je geen toegang hebt tot de beschikbare streamingdiensten. Het is wel belangrijk om hiervoor een goede VPN te gebruiken.

In een notendop werkt het heel simpel: een Virtual Private Network (VPN) is een anonieme internetverbinding die ervoor zorgt dat jouw privacy gewaarborgd wordt. Hiermee kun je zelf instellen welk locatiesignaal jouw apparaat afgeeft. Stel je je VPN in op een ander land? Dan denkt de desbetreffende website die je bezoekt dat jij in dat land bent en kun je als gevolg hiervan gewoon toegang krijgen tot streams die je misschien niet vanuit Nederland of een andere locatie kunt bekijken.

Je kunt hiervoor bijvoorbeeld ABC uit de Verenigde Staten kiezen, C8 uit Frankrijk of RTL Zwee uit Luxemburg, maar ook ServusTV en ORF uit Oostenrijk. De meest gebruikte optie is echter Channel 4 uit Groot-Brittannië, want hier kun je met Engels commentaar naar races kijken. In een paar simpele stappen werkt een VPN voor de Formule 1 als volgt:

  1. Ga naar NordVPN of ga naar Surfshark (of een andere aanbieder) en neem een goede VPN vanaf slechts €2 per maand
  2. Zet je locatie via de app op het Verenigd Koninkrijk
  3. Ga direct naar Channel 4 en begin met kijken! 🏎

7. Via Grand Prix Radio met commentaar van ‘oude bekende’ Olav Mol

Het is misschien niet echt ‘kijken’ naar de race, maar voor veel mensen die onderweg zijn is digitale radio een ideale manier om de race te volgen. Overigens is dit ook de manier om met beeld van een andere aanbieder gewoon het gesynchroniseerde commentaar van Olav Mol te beluisteren. We legden eerder hier stap voor stap uit hoe dat werkt.

Grand Prix Radio doet namelijk verslag van de race waar je helemaal gratis naar kunt luisteren. De applicatie is gewoon in de appwinkel van je telefoon of tablet kosteloos te downloaden.

8. Illegale livestreams, maar dit raden we natuurlijk af

We kunnen wel doen alsof het niet gebeurt, maar dat is ook geen manier om met illegale livestreams om te gaan. Nog steeds kijken er veel mensen wereldwijd naar niet-legale uitzendingen van de Formule 1-races. Dat doen ze bijvoorbeeld via websites als He’s Goal, F1 Streams, CricHD of TotalSportek. We raden dit natuurlijk sterk af om verschillende redenen.

Je bent namelijk niet alleen illegaal bezig, maar ook ontneem je de racesport en het team waar je fan van bent een deel van de inkomsten die ze hard nodig hebben. Verder zitten deze illegale websites vaak vol met virussen, wat de veiligheid van je computer, tablet of telefoon in gevaar kan brengen.

Ten slotte heeft Viaplay in het eerdergenoemde interview met onze redactie aangegeven dat ze illegale streams actief willen bestrijden, wat natuurlijk een goede inspanning van de videodienst is. In plaats daarvan houden we je op de website van Streamwijzer gewoon op de hoogte hoe je legaal en veelal gratis sport kijken kunt.

KPN Viaplay Formule 1 korting actie
Beeld: Unsplash

Meerdere manieren om via een app of tv naar de F1 vrije trainingen, kwalificaties en races te kijken in 2023

Hierboven vond je 8 manieren om gratis naar de Formule 1 te kijken in 2023, maar je wilt natuurlijk ook weten op welke schermen dat allemaal te zien is. Allereerst is het goed om te weten dat Viaplay op allerlei apparaten een eigen app lanceert. Je kunt ook Viaplay op je tv ontvangen. Soms is hiervoor een applicatie beschikbaar, maar je kunt in enkele gevallen ook het lineaire F1-kanaal 200 bij Ziggo of F1-kanaal 225 bij KPN gebruiken. Daarnaast kun je Ziggo’s Mediabox Next gebruiken, want dit tv-kastje krijgt ook een eigen app van de streamingdienst.

Meer informatie over streamingdiensten Viaplay en F1 TV

Viaplay ging vlak voor de eerste dagen van de F1-uitzendingen afgelopen jaar van start. Naast Formule 1 staat er nog veel meer sport als Premier League– en Bundesliga-voetbal online, maar ook een flinke selectie van films en series. Je vindt het in het aanbod van Viaplay in Nederland. Daarnaast vind je op onze website ook allerlei informatie over de abonnementen van F1 TV en vergelijken we de twee partijen in het artikel F1 TV Pro vs. Viaplay. Over alle andere bekendmakingen houden we je op de hoogte via de nieuws- en informatiepagina van Viaplay op Streamwijzer.


Veelgestelde vragen

  • Welke streamingdiensten bieden momenteel abonnementen aan om F1 te kijken?

    In Nederland zijn er momenteel twee streamingdiensten waarop je naar Formule 1 kunt kijken in Nederland: Viaplay en F1 TV.

  • Kun je gratis naar Formule 1 kijken vanuit Nederland in 2023?

    Ja, er zijn acht manieren om kosteloos alle vrije trainingen, kwalificaties en races in het nieuwe Formule 1-seizoen te kijken in Nederland. In dit artikel hebben we ze allemaal op een rijtje gezet.


Let op: het gebruik van een VPN om sport, films en series te streamen is in Nederland niet illegaal, maar toegang verkrijgen tot verschillende bibliotheken van een streamingdienst kan in strijd zijn met de gebruikersvoorwaarden. Als u content streamt met een VPN, doet u dit op eigen risico. Streamwijzer en de aanbieders van Virtual Private Networks moedigen het gebruik van een VPN op een manier die mogelijk in strijd is met de ‘terms and conditions’ van streamingdiensten niet aan. Lees altijd zelfs de gebruikersvoorwaarden.