Kosten van alle streamingdiensten op een rij

Het streaminglandschap breidt zich steeds verder uit en de nieuwe videodiensten lijken als paddenstoelen uit de grond te schieten. Hierdoor kun je steeds meer toffe films en series vanuit huis zien, maar wordt het ook een stuk moeilijker om bij te houden wat je waar kunt bekijken en hoeveel het allemaal kost. Streamwijzer helpt je met dat laatste probleem graag uit de brand. In dit artikel vind je een handig overzicht van de kosten van alle streamingdiensten in Nederland. Mocht het video on demand-platform waar je naar op zoek bent er niet tussen staan, dan vind je een uitgebreide versie van het aanbod en de prijs van deze streaming services ook in ons overzicht met 28 streamingdiensten in Nederland.

Dit is de prijs van een abonnement op alle streamingdiensten in Nederland

We verklaren hier per streamingdienst precies wat de verschillen tussen de abonnementsvormen zijn en wat je voor deze soorten betaalt. Mocht je graag meteen één compleet overzicht willen zien van de prijzen van alle video on demand-platforms, dan vind je die onderaan deze pagina.

Spring direct naar de tabel met het overzicht 👇

Kosten van Netflix

Er komen dan wel steeds meer video on demand-platforms bij, maar is Netflix nog steeds dé enige echte marktleider op het gebied van films & series streamen. Ze hebben dan ook een groot en gevarieerd aanbod, maar daarentegen een relatief duur lidmaatschap ten opzichte van de concurrentie. Netflix biedt 3 verschillende abonnementen aan: het Basic abonnement, het Standaard abonnement en het Premium abonnement.

Voor het Basic abonnement betaal je €7,99 per maand. Dit is wel het simpelste abonnement, waarbij je maar op één scherm tegelijkertijd kunt kijken en HD of Ultra HD niet beschikbaar zijn. Voor het Standaard abonnement betaal je 4 euro meer, dus €11,99 per maand, maar dan kun je de films en series wel in HD bekijken en op hetzelfde moment van twee schermen gebruikmaken. Het Premium abonnement is het duurste, want daarvoor betaal je €15,99 per maand. Dit is uiteraard ook het meest luxe abonnement: je bekijkt de content hiermee in HD én Ultra HD en kunt met vier mensen tegelijkertijd streamen.

Kosten van Disney+

Op Disney+ vind je ook een groot aanbod aan films en series, met producties van Disney, Marvel, Pixar, Star Wars en National Geographic. Voor een abonnement op deze streamingdienst betaal je €10,99 per maand of €109,90 per jaar. Het is dus goedkoper om direct voor een heel jaar te betalen, want op die manier kun je ongeveer €22 besparen. Zo ben je met een jaarabonnement eigenlijk omgerekend nog maar €9,16 per maand kwijt.

Er is buiten de prijs en flexibiliteit geen verschil tussen het maand- en het jaarabonnement van Disney+. Met beide abonnementen is het mogelijk om op vier schermen tegelijkertijd te streamen en films en series in HD en Ultra HD te bekijken.

Kosten van HBO Max

In 2022 is HBO Max gelanceerd in Nederland. Deze gloednieuwe streamingdienst, waar je films en series kunt kijken van onder meer Warner Bros., HBO, Max Originals, DC Comics en Cartoon Network, biedt één abonnement van €7,99 per maand.

Je kunt er daarnaast ook voor kiezen om gelijk een jaarabonnement af te sluiten, dan betaal je maar €59,99 per jaar. Dit levert je dus een korting van 37% op. Als je er in de eerste maand bij was, dan betaalde je trouwens nóg minder voor dit video on demand-platform. Toen trok HBO Max gelijk veel abonnees naar zich toe door een levenslange korting weg te geven. Helaas is deze actie inmiddels niet meer geldig, maar middels het jaarabonnement kun je nog steeds goedkoop uit zijn.

Kosten van Viaplay

Een abonnement afsluiten op de vorig jaar gelanceerde streamingdienst Viaplay kan op verschillende manieren. Wij hebben al eerder de verschillende abonnementen op een rijtje gezet, maar hier zullen we ze nogmaals kort bespreken. Het is mogelijk om rechtstreeks via de streamingdienst een abonnement te nemen, maar ook om dit via TV-aanbieders als Ziggo, KPN, Odido of DELTA/Caiway te doen.

Momenteel betaal je via Viaplay zelf €15,99 per maand, maar je krijgt nu 20% korting (en kijkt dus 12 maanden voor de prijs van 9½) als je voor het jaarabonnement kiest. Als je besluit een abonnement af te sluiten via een tv-aanbieder, dan geniet je ook van prettige kortingen. Zo betaal je via Odido de eerste maand de helft van de prijs en nieuwe klanten van KPN krijgen tot €12,50 combinatiekorting p/m.

Kosten van Pathé Thuis

Pathé Thuis is in vergelijking met de andere videodiensten in dit artikel een vreemde eend in de bijt. Het is namelijk niet mogelijk om een abonnement af te sluiten. Anders dan bij de andere streamingdiensten kun je hier exclusief films kijken (geen series) en je kunt ze er uitsluitend kopen of huren. Je vindt hier daarom ook vaak de allernieuwste filmreleases en kunt films al bekijken als ze nét uit de bioscoop zijn, vaak nog voordat ze op andere streamingdiensten verschijnen.

Als je een film koopt blijft deze voor altijd in je bibliotheek staan en kun je deze zo vaak kijken als je wil. De kosten per film zijn verschillend. Daarnaast kun je in sommige gevallen kiezen voor SD- of HD-kwaliteit, waarbij je voor die laatste een meerprijs betaalt van vaak ongeveer €1. Als je een film huurt op Pathé Thuis, dan betaal je een bedrag tussen €1,99 en €5,99 (tenzij er een speciale actie is, want dan kan het nog goedkoper worden). Na het betalen heb je 30 dagen lang de tijd om de film te starten, waarna je 48 uur lang de tijd hebt om de film ook daadwerkelijk te bekijken.

Kosten van Amazon Prime Video

Hoewel het aanbod op Amazon Prime Video zeer groot en gevarieerd is, is dit op dit moment de goedkoopste streamingdienst. Je betaalt voor het abonnement van dit video on demand-platform slechts €4,99 per maand of €49,90 per jaar. Bovendien kun je ook nog eens gebruik maken van een gratis proefperiode van 30 dagen, zodat je de eerste maand niet voor deze streaming service hoeft te betalen.

Er is slechts één soort abonnement beschikbaar, waarbij je alle films en series kunt bekijken in HD en Ultra HD. Bovendien kun je op drie verschillende schermen tegelijkertijd streamen. Bijkomend voordeel: met een Amazon Prime-abonnement profiteer je ook nog eens van een aantal extraatjes. Zo worden producten sneller bezorgd als je ze bestelt via Amazon en heb je toegang tot Amazon Photos om onbeperkt foto’s op te kunnen slaan.

Kosten van discovery+

Op discovery+ kijk je naar een groot aanbod aan real-life entertainment, met programma’s van onder meer Discovery, Animal Planet en TLC. Ondanks dit grote aanbod betaal je voor deze streamingdienst ook een relatief lage prijs: maar €3,99 per maand. Met dit abonnement kun je onbeperkt series streamen of programma’s vooruitkijken. Wil je ook (live)sport kijken? Dan betaal je €5,99 per maand.

Er zijn dus verschillende abonnementen mogelijk bij discovery+. Bij het entertainment-only lidmaatschap is het ook mogelijk om eerst een gratis proefperiode van 7 dagen te nemen om de streamingdienst te testen. Je kunt een lidmaatschap rechtstreeks nemen of als add-on kanaal via Amazon Prime Video.

Kosten van Videoland

Op Videoland heb je de keuze tussen drie verschillende abonnementen. Voor €4,99 per maand (Basis), €9,99 per maand (Plus) of €11,99 per maand (Premium) kun je onbeperkt naar het grote aanbod aan films en series op deze streamingdienst kijken. Het verschil tussen deze abonnementen zit hem vooral in het aantal apparaten waarop je tegelijkertijd kunt kijken en of je reclames te zien krijgt.

Met het Basis abonnement kun je series en films op slechts één scherm bekijken, kunnen er reclames tussendoor komen en is het niet mogelijk om series en films te downloaden. Kies je voor het Plus abonnement, dan kijk je reclamevrij naar alle films en series, kun je op twee schermen tegelijkertijd streamen en zijn titels te downloaden. Met het Premium abonnement kijk je zelfs op vier schermen tegelijkertijd. Overigens kun je altijd een gratis proefperiode van 14 dagen nemen, zodat je kunt kijken of de streamingdienst aan je verwachtingen voldoet.

Kosten van NLZIET

Gebruik NLZIET om met slechts één app naar alle programma’s van de Nederlands televisie te kijken. Hiervoor betaal je vanaf €8,95 per maand, maar je kunt 11% op de abonnementsprijs te besparen door te kiezen voor het jaarabonnement. Met beide soorten lidmaatschap kun je programma’s van onder meer NPO Start & Plus, KIJK en RTL XL vooruitkijken en zou je dus eigenlijk je tv-abonnement kunnen vervangen. Vijf gebruikers kunnen hiermee tegelijkertijd naar een groot aanbod aan series, programma’s en films kijken, in HD-kwaliteit. En ook handig: je kunt het eerst 14 dagen gratis uitproberen voordat je een abonnement afsluit.

Wil je alleen programma’s van de NPO kijken? Dan kun je er ook voor kiezen om, voor €2,95 per maand, een abonnement af te sluiten op NPO Plus. Het verschil met NLZIET is dat je dan geen toegang hebt tot de content van Talpa Network (KIJK) en RTL (RTL XL).

Kosten van Apple TV+

Wie een product van Apple aanschaft, krijgt direct een Apple TV+-abonnement van drie maanden gratis. Op deze streamingdienst kijk je exclusief naar diverse films en series. Heb je geen Apple device of heb je deze langer dan 3 maanden geleden aangeschaft? Dan kun je ook altijd een abonnement afsluiten voor maar €9,99 per maand. Bovendien is er sprake van een gratis proefperiode van 7 dagen. Je Apple TV+-abonnement is te delen met je gezinsleden (maximaal vijf schermen).

Kosten van CANAL+

De allerjongste speler in het Nederlandse streaminglandschap is CANAL+. Deze videodienst ging namelijk pas live in december 2023 en al snel daarna hebben wij een uitgebreid interview met de Country Manager gehad. Daarin kwamen we alles te weten over de plannen van het video on demand-platform. Je kijkt er naar films en series van Dutch FilmWorks, STUDIOCANAL, SPI International, Fremantle, NPO, Lionsgate, Lumière en zelfs van de conculega’s van Viaplay. De eerste 7 dagen zijn als proef gratis uit te proberen en een abonnement kost €4,99 per maand of €49,90 per jaar.

Kosten van Cheflix

We komen nu nog aan bij een videoplatform voor een niche doelgroep: Cheflix, de enige culinaire streamingdienst. Hierop vind je masterclasses van sterrenchefs, voor beginners tot ervaren chefs. Bij Cheflix kan je alleen een abonnement op jaarbasis afsluiten, waarvoor je omgerekend €2,74 per maand, €3,74 per maand of €4,99 per maand betaalt. Na een jaar verandert dit overigens automatisch in een maandelijkse factuur en is dit maandelijks opzegbaar. Het verschil tussen de drie opties is vooral het advertentievrij kijken en download & print recepten, wat beide enkel niet mogelijk bij het goedkoopste ‘Basis’ lidmaatschap. Daarnaast gaan de beeldkwaliteit en aantal schermen tegelijk van 720p / 1 scherm (‘Basis’) naar 1080p / 2 schermen (‘Standaard’) en ten slotte 4K / 4 schermen (‘Premium’).

Eerst kijken of het wat voor jou is? Dan kun je je nu aanmelden voor een gratis proefperiode. Normaal gesproken duurt dit 14 dagen, maar met de code ‘streamwijzer kun je hier wel 30 dagen lang gebruik van maken.

Kosten van SkyShowtime

Tot slot is er één nieuwere streamingdienst waar we niet omheen kunnen: SkyShowtime. Na Viaplay en HBO Max is dit het derde video on demand-platform dat in 2022 naar Nederland is gekomen en in het aanbod vind je films en series van de twee overkoepelende bedrijven Comcast Corporation en Paramount Global. Het gaat dan dus om heel wat toptitels van onder andere Universal Pictures, DreamWorks, Sky Studios, Peacock, Paramount+, Showtime, Paramount Pictures en Nickelodeon.

De kosten van een abonnement op SkyShowtime zijn vastgesteld op €6,99 per maand, maar je krijgt 33% korting bij de keuze voor een jaarabonnement en betaalt dan dus nog maar €54,99 per jaar. Wel heeft het maandelijkse lidmaatschap een ander voordeel: de eerste week betaal je niets.

Tabel met de maandelijkse kosten van een lidmaatschap per streamingdienst in Nederland

Om het gemakkelijk te maken hebben we de kosten per bekende streamingdienst ook nog even in één handig overzicht gezet, in een volgorde van het goedkoopste abonnement naar het duurste abonnement. Zo kun je in één oogopslag zien wat de voordeligste optie is en eenvoudig verschillende streamingdiensten met elkaar vergelijken. We vermelden graag nogmaals dat je in de lijst met alle streamingdiensten in Nederland nog meer details over het aanbod en de prijs van deze en andere diensten vindt.

StreamingdienstKosten per maandMeer informatie
Discovery+€3,99Kijk nu 7 dagen gratis naar discovery+ 🎥
Cheflix€2,74, €3,74, €4,99Kijk nu 30 dagen gratis naar Cheflix met de code ‘streamwijzer’ 👨‍🍳
Amazon Prime Video€4,99Kijk nu 30 dagen gratis naar Amazon Prime Video 🍿
CANAL+€4,99Kijk nu 7 dagen gratis naar CANAL+ 👁️
Videoland€4,99, €9,99 of €11,99Lees alles over Videoland
SkyShowtime€6,99Kijk nu 7 dagen gratis naar SkyShowtime 👏
HBO Max€7,99Ga direct naar HBO Max 🎬
Netflix€7,99, €11,99 of €15,99Lees alles over Netflix 📺
NLZIET€8,95 of €10,95Kijk nu 14 dagen gratis naar NLZIET 🇳🇱
Apple TV+€9,99Kijk nu 7 dagen gratis naar Apple TV+ 🍏
Disney+€10,99Ga direct naar Disney+ 🏰
Viaplay€15,99Ga direct naar Viaplay 🏎️
Pathé ThuisGeen abonnement mogelijkMeld je nu gratis aan voor Pathé Thuis ✅

Meer informatie over de streamingdiensten van Nederland

We hebben hierboven alle kosten voor je op een rijtje gezet, maar wil je nou nog meer weten over de grootste streamingdiensten van Nederland? Houd dan onze nieuwspagina in de gaten om altijd op de hoogte te zijn van de laatste nieuwtjes. We hebben verder ook een wekelijkse nieuwsbrief, waardoor je écht nooit meer iets hoeft te missen. Daarnaast vind je bovenaan deze website onze social media kanalen, waar je ons altijd kunt volgen.

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.