Zesdelige podcast ‘Rampvlucht’ over de Bijlmerramp staat nu online

De dag is 4 oktober 1992. Een vrachtvliegtuig stort neer in de Amsterdamse woonwijk Bijlmermeer. In totaal overleven 43 mensen deze noodlottige dag niet. Het is 30 jaar geleden dat Nederland het schokkende nieuws te horen kreeg, maar niet iedereen weet wat er in de nasleep achter de schermen is gebeurd om de waarheid aan het licht te krijgen. Vanaf vandaag hoor je er meer over in de zesdelige podcast ‘Rampvlucht’.

Bijlmerramp-podcast ‘Rampvlucht’ is nu volledig te beluisteren

De journalisten in de podcast Rampvlucht brachten de wegkijkende overheid en hun systemisch falen aan het daglicht. Wie werkte hen tegen en waarom? Wat waren de belangen, de geheimen? En in welk web raakten ze verstrikt in hun zoektocht naar de waarheid? NPO Radio 1 en KRO-NCRV lanceerden vandaag alle zes de afleveringen van deze productie. Je kunt ze nu vinden op al je favoriete podcastapps, waaronder Podimo, Spotify, Google en Apple Podcasts. Hieronder vind je een overzicht met de zes afleveringen, inclusief de titels en speelduur.

AfleveringTitelSpeelduurReleasedatum
1“De Ramp”24 minuten29 september 2022
2“De Vlucht”20 minuten29 september 2022
3“De Lading”23 minuten29 september 2022
4“De Cockpitvoicerecorder”20 minuten29 september 2022
5“De Gezondheidsklachten”30 minuten29 september 2022
6“De Politieke Nasleep”24 minuten29 september 2022

Gelijknamige complotthriller gaat vandaag van start op tv en online

Vandaag is er ook tegelijkertijd een dramaserie, tevens onder de titel Rampvlucht, van start gegaan. Deze komt uit de koker van filmmaker Michael Leendertse (Van God Los, Vliegende Hollanders). Twee op waarheid gebaseerde journalisten en een fictieve dierenarts gaan in dit verhaal op onderzoek uit. De belangrijkste vraag is: wat ging er nou precies mis? Deze zogeheten complotthriller duikt diep in de ramp zelf en de intriges daarna.

De hoofdrollen worden vertolkt door Thomas Höppener, Yorick van Wageningen en Joy Delima. Höppener speelt de rol van Trouw-journalist Vincent Dekker, Van Wageningen die van Volkskrant-journalist Pierre Heijboer. Joy Delima, die je misschien wel kent van de populaire Netflix-serie Dirty Lines, kruipt in de huid van dierenarts Asha Willems. Hieronder bekijk je alvast de eerste beelden. De serie is nu al hier op NLZIET vooruit te kijken via de NPO en daarnaast dagelijks tot 4 oktober op televisie te zien.

Podcast ‘Rampvlucht’ (2022): verhaal en informatie

In de podcast Rampvlucht wordt dertig jaar na de Bijlmervliegtuigramp een journalistieke zoektocht naar de waarheid gereconstrueerd. Meteen is de crash namelijk door mysterie omgeven; raadselachtige types in witte pakken, een afwijkend vliegschema, een onvindbare cockpitvoicerecorder, zieke huisdieren en Bijlmerbewoners met onverklaarbare aandoeningen. Wat zat er in dat vliegtuig en hoe heeft het daar kunnen neerstorten?

TitelRampvlucht
Jaar2022
SoortPodcast
TaalNederlands
CategorieDocumentaire, Geschiedenis

Synopsis: Podimo