Wat is streaming? – Uitleg en overzicht van streamingdiensten

Met de ontwikkeling van technologie heeft in de wereld van de media is het concept ‘streaming’ veel in populariteit toegenomen. Toch weten veel mensen nog niet precies wat het betekent. In dit artikel vind je het antwoord op de vraag wat is streaming? We leggen je uit hoe het streamen van films en series werkt, wat je op Streamwijzer allemaal voor informatie over streaming kunt vinden en welke streamingdiensten er allemaal zijn. Belangrijk om te weten: streaming is het Engelse woord voor (en dus hetzelfde concept als) de Nederlandse term streamen.

Wat is streaming?

Streamen kun je het beste zien als een eigen bioscoop op het internet via welke je op elk moment dat je wilt je favoriete film of serie kunt kijken. Als jij op een film of serie klikt wordt via het internet live een digitaal audio- en/of videobestand verstuurd, waardoor jij ernaar kunt kijken en/of luisteren.

Dus wat is streamen? Volgens Van Dale is het “een continue gegevensstroom via internet bekijken, beluisteren”, maar eigenlijk is het het makkelijkst uit te leggen als een bestand via het internet bekijken of beluisteren. Je hoeft zo niet eerst een volledig bestand te downloaden en kunt het bestand op elk moment beginnen af te spelen. De enige voorwaarde hiervoor is dat er een (stabiele) internetverbinding is.

Wat kun je allemaal streamen?

Bij streamen denk je al snel aan het kijken van een film of serie, maar er zijn allerlei verschillende soorten ‘bestanden’ om te streamen. Je kunt inderdaad films en series bekijken, maar het is ook mogelijk om bijvoorbeeld via Spotify of Apple Music je eigen muziek te streamen. Ook is het mogelijk om een sportwedstrijd, een podcast, een videogame een luisterboek te streamen via het internet, waardoor je hem niet hoeft te downloaden maar via je verbinding naar een bestand kunt luisteren of kijken.

Voor ieder wat wils
1. Disney+
  • Prijs: €10,99 per maand
  • Ruim 16% korting bij een jaarabonnement
  • Films en series voor het hele gezin: Disney, Pixar, National Geographic, Star Wars en Marvel
Breed aanbod
2. Prime Video
  • Prijs: €4,99 per maand
  • Eerste 30 dagen kijk je gratis
  • Wereldwijde hits en lokale producties
Inclusief sport
3. Viaplay
  • Prijs: €15,99 per maand
  • Original films en series + extra content van andere partijen 
  • Gecombineerd aanbod met sporten als Formule 1, darts, voetbal en meer

Hoe werkt streamen?

Zoals eerder uitgelegd werkt het door een digitaal bestandje live te versturen naar het apparaat waarop jij aan het kijken bent. Eigenlijk is Netflix (de grootste internationale streamingdienst van dit moment) dus een gigantische bioscoop waar iedereen een eigen zaal heeft en op elk moment een film of serie kan aanvragen. Dit werkt hetzelfde op elk apparaat waarop je kan kijken. Zo kunnen films en series van het internet gestreamd worden met je computer, laptop, televisie, spelcomputer, smartphone of tablet. Dit kan met elk apparaat met een internetverbinding en functionaliteit voor streaming.

Streamen naar tv

Heeft jouw televisie niet de mogelijkheid om met apps direct films of series te bekijken (Smart TV heeft dit wel), maar wil je je film op serie wel op de tv kijken? Dan is het vaak wel mogelijk om indirect te streamen naar tv vanaf een ander apparaat door verbinding te maken met de televisie.

Heb je bijvoorbeeld een account bij Netflix, Videoland of Amazon Prime Video op je telefoon en wil je dat graag op je televisie kijken? Dan kun je met een Google Chromecast (voor telefoons met Android besturingssysteem) of met een Apple TV (voor Apple iPhones via Apple Airplay) je film of serie op de televisie af laten spelen.

Op die manier is er geen HDMI kabel nodig naar je apparaat. Wel is er een HDMI aansluiting nodig in de tv om de Google Cast of Apple TV op aan te sluiten. De verbinding tussen je apparaat en de Google Chromecast of Apple TV gaat via WiFi. De instructies hiervoor zijn vermeld in de bijlage van het product dat je koopt. Deze kun je allebei het beste hier bij Bol.com halen.

Streamen, op welke websites kan dat?

Er zijn ontzettend veel websites waar je van alles en nog wat op kunt streamen. Zo kun je bijvoorbeeld via Netflix, HBO Max, Viaplay, SkyShowtime, Amazon Prime Video, Disney+, Videoland, discovery+, CANAL+, NLZIET en andere video on demand-platforms kijken naar je favoriete films en series. Daarnaast zijn Spotify, Apple Music, YouTube Music en Deezer voorbeelden van streamingdiensten om muziek te beluisteren. Games kun je spelen bij Google Stadia, PlayStation Now, Utomik en andere platforms, terwijl je naar luisterboeken kunt luisteren via Storytel, Audible en Kobo Plus.

Is streamen illegaal?

Toch vragen veel mensen zich nog af of streamen legaal of illegaal is. Laten we duidelijk zijn: streaming is niet illegaal zolang je het doet via legale streamingdiensten. Zoals hiervoor vermeld zijn voorbeelden van legale streamingdiensten Netflix, Disney+, Spotify, Google Stadia en Storytel. Als je via die websites een abonnement afsluit ben je legaal je films en series aan het kijken, muziek/luisterboeken aan het luisteren of games aan het spelen en hoef je dus niet bang te zijn de wet te overtreden.