F1 TV Pro vs. Viaplay: waar kijk je Formule 1 in 2022?

Viaplay heeft voor 2022 de rechten weten te bemachtigen van het Formule 1-seizoen. Er is echter nog een streamingdienst waar alle races bekeken kunnen worden: F1 TV Pro. Welke van de twee moet je kiezen? Wij hebben een vergelijking opgesteld op basis van de kosten, het aanbod, het commentaar, het aantal schermen waarop tegelijk kan worden gekeken en meer.

F1 TV Pro vs. Viaplay: Formule 1 kijken in 2022

Laten we beginnen bij het belangrijkste. We zijn en blijven toch Nederlanders en houden graag de hand op de knip, dus wat zijn de kosten van een abonnement op F1 TV Pro en Viaplay? De laatstgenoemde aanbieder heeft laten weten dat een abonnement €13,99 per maand gaat kosten, maar hiermee krijg je wel toegang tot alles wat de streamingdienst te bieden heeft (zie volgende alinea). Wel kun je de kosten van een abonnement met kortingsacties flink verlagen. F1 TV Pro is met een abonnementsprijs van €7,99 per maand of €64,99 per jaar (omgerekend €5,42 p/m) goedkoper. Op dit punt wint F1 TV Pro het dus.

Bespaar nu ruim 28% op Viaplay met alle sporten (Formule 1, darts, voetbal, etc.), films en series of krijg 32% korting op F1 TV Pro door te kiezen voor het jaarabonnement ✅

Er is echter een groot verschil in het aanbod van de twee streamingdiensten. Via F1 TV Pro kun je namelijk enkel kijken naar de Formule 1 (+ voorprogramma), Formule 2, Formule 3, Porsche supercup en exclusieve onboard-beelden. Viaplay heeft echter een veel breder aanbod, want bij deze streamingdienst kun je ook kijken naar andere sporten als voetbal, darts en MMA, maar tevens naar films en series (zowel Originals als aangekochte content). Ook zijn er meerdere programma’s, waaronder documentaires, studio-uitzendingen en talkshows, verzorgd voor fans van F1. Wat betreft aanbod wint Viaplay dus. Bekijk ook het volledige aanbod van Viaplay in Nederland.

Verder is het commentaar bij de races natuurlijk van belang. Bij Viaplay staan Amber Brantsen, Christijan Albers, Giedo van der Garde en Tom Coronel voor je klaar als studio-team en wordt het live commentaar door Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk verzorgd. Daarnaast zijn Mika Hakkinen, David Coulthard en Tom Kristensen de internationale experts en is Stéphane Kox als verslaggever in de paddock aanwezig. Bij F1 TV Pro kon in 2021 nog worden gekozen voor Nederlands of Engels commentaar, maar de vraag was of dat na het Ziggo-tijdperk stand zou houden. Inmiddels weten we dat pas later in 2022 weer een Nederlandse commentator aan het team van F1 TV Pro zal worden toegevoegd. Overigens is er bij het beeld van beide diensten nog een mogelijkheid om op deze manier commentaar van Olav Mol in te stellen.

Daarnaast is het interessant om te letten op de vraag op welk aantal schermen tegelijk naar de races kan worden gekeken. Bij F1 TV Pro is het namelijk mogelijk om op 6 verschillende apparaten ingelogd te zijn, maar kun je maar 1 stream tegelijkertijd van de daadwerkelijke race afspelen. Het platform laat hierover in hun kenniscentrum weten: “Je kunt live timing en de livestream naast elkaar bekijken. Om dat mogelijk te maken kun je tot maximaal 6 apparaten tegelijk registreren. De race zelf kun je slechts op één apparaat streamen. Er zit een restrictie op het aantal streams van de race.” Viaplay biedt echter de mogelijkheid om op 5 apparaten ingelogd te zijn, maar wel op 2 schermen tegelijkertijd alles te streamen. Zo wordt het delen van een account met vrienden of familie makkelijker, kun je je abonnementskosten splitten en betaal je in feite nog maar de helft.

ViaplayF1 TV Pro
Prijs€13,99 per maand (tenzij van tijdelijke korting gebruik wordt gemaakt)7,99 per maand of €64,99 per jaar (omgerekend €5,42 p/m)
AanbodFormule 1, voetbal, films/series en meerFormule 1 (+ voorprogramma), Formule 2, Formule 3, Porsche supercup
CommentaarUitgebreid Nederlands teamVoorlopig Engels, Frans, Duits, Spaans en Portugees
Aantal apparatenIngelogd bij 5 tegelijkIngelogd bij 6 tegelijk
Aantal schermenMaximaal 2 schermen tegelijkMaximaal 1 scherm voor streamen race
BestellenHier op de officiële website van ViaplayHier op de officiële website van F1 TV

Ten slotte zullen andere verschillen als beeldkwaliteit, gebruiksgemak, etcetera een rol spelen. Mocht je graag willen weten hoeveel interesse de rest van Nederland toont in de twee videodiensten, dan kun je nog een kijkje nemen in de onderstaande grafiek van Google. Hieruit blijkt dat in de eerste raceweekenden van het jaar vaker naar Viaplay werd genavigeerd via de zoekmachine dan naar F1 TV.

Dit is wat we weten over Viaplay

Een korte samenvatting over de nieuwe streamingdienst: op woensdagochtend 8 december 2021 werd door Viaplay een persbericht uitgestuurd waardoor we meer te weten kwamen over het video on demand-platform. Hierin werd onder andere bekendgemaakt dat een abonnement op Viaplay €13,99 per maand zal kosten. Het kan direct bij Viaplay worden afgesloten, maar ook via verschillende partners als Ziggo (één bedrijf samen met de aanvullende voordelen van Vodafone) en KPN.

Dit is de enige prijs die voor een abonnement op Viaplay gecommuniceerd is. Je kunt dus niet kiezen om een afzonderlijk lidmaatschap te nemen voor de Formule 1, Premier League, Darts, Bundesliga of films en series, maar alles zit bij elkaar in één bundel voor een abonnementsprijs van €13,99 p/m (tot 1 augustus voor €9,99 p/m).

Meer informatie over F1 TV Pro

F1 TV Pro is al langer aanwezig in de markt en is voor velen een bekende speler. Tegen een abonnementsprijsvan €7,99 per maand of €64,99 per jaar (omgerekend €5,42 p/m) kun je er naar de Formule 1 en enkele andere race-classes kijken. Ook zijn er exclusieve onboard-beelden aanwezig, wat bij de concurrentie niet het geval is. Momenteel kun je enkel met Engelse verslaggeving kijken, want Nederlands commentaar komt pas later in 2022 naar de videodienst.

Welke streamingdienst kies je?

Of je voor F1 TV Pro of Viaplay zult gaan om het Formule 1-seizoen van 2022, is volledig aan jou. Je kunt natuurlijk beiden een maandje uitproberen en kiezen wat je het fijnst vind in kwaliteit, gebruik en commentaar. Voor de uiteindelijke keuze zijn voornamelijk de prijs, het aanbod, de verslaggeving en het mogelijke delen van accounts van belang. We houden je op de hoogte en helpen je bij je keuze via de website en social media kanalen van Streamwijzer.