Zo kijk je Formule 1 in 2024 met commentaar van Olav Mol

Het was een grote schok voor velen toen Olav Mol en Jack Plooij werden vervangen door Viaplay. Het nieuwe thuis van de Formule 1 kreeg verslaggeving van Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk, waarna zij ook bij F1 TV als Nederlands commentaar te horen werden. Wie toch graag met commentaar van Olav Mol in 2024 naar de races wilt kijken, heeft gelukkig nog een goede optie hiervoor. We leggen je in dit artikel uit hoe het werkt.

→ Meld je nu aan bij Viaplay en krijg gratis F1 TV Pro in een lidmaatschap met alle sporten (Formule 1, darts, voetbal, etc.), films en series ✅

Formule 1 in 2024 bij Viaplay met commentaar door Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk

Olav Mol presenteert ook in 2024 niet de Formule 1 bij Viaplay. De streamingdienst heeft namelijk begin vorig jaar twee nieuwe namen naar voren geschoven, waarvan Nelson Valkenburg de eerste is. Hij deed eerder als autosportcommentator verslag bij RTL en Eurosport met onder andere de 24 uur van Le Mans en de rally van Dakar.

De tweede naam, Melroy Heemskerk, is een ervaren coureur. Hij werd in 2009 kampioen van Nederland en de Benelux in de Formule Ford. Samen doen zij, net als in 2022 en 2023, verslag van de Formule 1 via Viaplay en tevens via F1 TV. Olav Mol en Jack Plooij zijn dus ook dit seizoen weer geen commentatoren van F1 op Viaplay.

Stap voor stap uitleg: luister naar Grand Prix Radio met commentaar van Olav Mol

Gelukkig heeft Olav Mol een andere weg gevonden om zijn commentaar te kunnen geven op het Formule 1-seizoen van 2024: Grand Prix Radio. Je kunt gewoon de radio aanzetten en het televisiegeluid uitzetten, waardoor het als vanouds voelt wanneer Olav’s stem door de speakers schalt. Verder is ook Jack Plooij te horen als media-reporter.

Recentelijk heeft Viaplay Group echter de F1-radiorechten in Nederland gekocht voor het aankomende jaar. Dit betekent echter niet dat het niet meer mogelijk is om via de app naar commentaar van Olav Mol te luisteren. De verslaggever heeft namelijk direct na de berichtgeving de radiorechten van de Belgische markt gekocht, waardoor je via de app van Grand Prix Radio ook in Nederland gewoon nog naar de commentator kunt luisteren. Volgens Europese wetgeving moet de applicatie namelijk in alle landen van de Europese Unie aangeboden kunnen worden. Grand Prix Radio is eenvoudig op de volgende manier te gebruiken. Dat kan zowel via de mobiele / tablet applicatie als via de computer. Volg hiervoor de volgende stappen, waarvan stap 2-4 enkel voor de app van toepassing zijn:

  1. Zorg dat je beeld beschikbaar hebt voor bij de race → Kijk hier naar Formule 1 bij Viaplay of kijk hier naar Formule 1 bij F1 TV 🏎
  2. Download en open vervolgens de app van Grand Prix Radio | app
  3. Ga naar het tabblad met het radiologo | app
  4. Klik op de grote witte knop met “Live commentaar syncen? Klik hier voor de web player!” | app
  5. Je komt op de website van Grand Prix Radio met het live commentaar van Olav Mol en de andere geluiden van de race
  6. Klik op de knoppen < 0.5 sec of > 0.5 sec om het geluid te synchroniseren met je beeld tot het perfect gelijk loopt. Veel kijkplezier!

Het geluid van het commentaar wordt nu via je apparaat uitgezonden. Dat kan dus je telefoon, tablet, computer of een ander device zijn. De makkelijkste manier om dit geluid in goede kwaliteit en op hoger volume uit te zenden, is om een speaker aan te sluiten op je apparaat. Dit is eenvoudig te doen door een Bluetooth speaker te koppelen aan je device. Het geluid van je televisie zet je vervolgens helemaal uit, waardoor je het beeld op je TV ontvangt en het geluid met goede kwaliteit op je speaker.

Tijdens het eerste raceweekend waren er overigens zo veel belangstellenden voor het commentaar van Mol dat de servers van Grand Prix Radio overbelast waren. Dat is ook niet geheel verrassend, want maar liefst 84% van de ondervraagde Viaplay-kijkers gaf aan het liefst naar commentaar van Olav Mol te luisteren bij de F1-races. De radiodienst geeft aan nu optimaal voorbereid te zijn op de vele liefhebbers van Olav’s commentaar, dus dat zou betekenen dat er naar verwachting vanaf nu geen problemen meer verwacht hoeven te worden met de verbinding. Voorlopig blijft hij ook bij Grand Prix Radio, want in de onderstaande tweet ontkracht Mol geruchten dat hij te zien zal zijn als commentator bij F1 TV.

Ten slotte is het van belang om te weten dat het mogelijk is om sportuitzendingen 48 uur terug te kijken bij Viaplay en dat je dit ook kunt combineren met Olav’s commentaar. Grand Prix Radio, de locatie waarop zijn verslaggeving te horen is, plaatst het commentaar namelijk online in de Race Gemist podcast. Deze afleveringen zijn voor iedereen gratis online terug te luisteren.

Goedkoopste manier om beeld bij de Formule 1-races te hebben in 2024

Goed, het geluid is geregeld. Nu het beeld nog. Eerder lieten we in artikelen weten wat de kosten van een Viaplay abonnement zijn via verschillende aanbieders, hoe je gratis naar de Formule 1 kunt kijken in 2024 (8 manieren) en op welke manieren je Viaplay op je tv kunt uitzenden. Hier vind je dan ook de beste weg om beeld bij het stemgeluid van Olav Mol te hebben.

En laten we ter afsluiting vooral nog even genieten van mogelijk de mooiste beelden uit de historie van de Nederlandse Formule 1: het interview tussen Olav Mol en wereldkampioen Max Verstappen. Deze video werd op YouTube inmiddels al bijna 2 miljoen keer bekeken.