Alles over Viaplay: kosten van Formule 1 kijken via nieuwe streamingdienst in Nederland

Een schok voor liefhebbers van de autosport Formule 1 in Nederland. Het streamen van de races ging vanaf het seizoen 2022 namelijk een stuk moeilijker (of duurder) worden. Ziggo is namelijk overboden door Nordic Entertainment Group (NENT), waardoor de F1-races vanaf 2022 voor minstens 3 jaar enkel op hun nieuwe streamingdienst Viaplay te zien zullen zijn, inmiddels tegen een prijs van €15,99 per maand. Ook de uitzendrechten voor de Duitse voetballeague Bundesliga, de Engelse voetbalcompetitie Premier League en de rechten om Darts uit te zenden zijn door het bedrijf aangekocht.

Meld je nu aan bij Viaplay en kijk met 34% korting onbeperkt naar alle sporten (Formule 1, darts, voetbal, etc.), films en series ✅

Wat is de nieuwe streamingdienst voor F1 ‘Viaplay’ van Nordic Entertainment Group (NENT) precies?

Nordic Entertainment Group (NENT) is een Zweeds bedrijf dat in het buitenland al de streamingdienst Viaplay heeft gelanceerd. Bij het bieden op de uitzendrechten van de Formule 1 blijkt dat het Scandinavische bedrijf de oorlog in Nederland heeft gewonnen van Ziggo. Sinds 2022 zijn deze races dus niet meer bij Ziggo Sport te zien zijn, maar bij de nieuwe streamingdienst Viaplay. Ook zal PDC Darts, de Premier League, de Bundesliga en KSW er te zien zijn. Sinds maart 2022 is het video on demand-platform live in Nederland.

Op Viaplay kun je in de Scandinavische landen momenteel genieten van allerlei films en series vanuit een eigen aanbod en aangekochte titels, maar ook van sporten, zoals de Champions League bij voetbal, maar ook de UFC, NHL en NFL. Over deze rechten is voor Nederland nog niets bekend. We houden je op de hoogte van de ontwikkelingen en het laatste nieuws via de pagina met het aanbod van Viaplay.

Kosten van een abonnement op Viaplay

In het artikel ‘Wat kost Viaplay?‘ hebben we op een rijtje gezet waar het abonnement momenteel het voordeligst is. Een normaal abonnement op Viaplay kost namelijk €15,99 per maand, maar je krijgt tijdelijk 34% korting op een jaarabonnement. Het lidmaatschap kan direct bij Viaplay worden afgesloten, maar daarnaast bieden verschillende partners als VodafoneZiggo, KPN, T-Mobile, DELTA en Caiway acties aan.

Dit is de enige prijs die voor een abonnement op Viaplay gecommuniceerd is. Je kunt dus niet kiezen om een afzonderlijk lidmaatschap te nemen voor de Formule 1, Premier League, Darts, Bundesliga of films en series, maar alles zit bij elkaar in één bundel. De beschikbaarheid van lineaire kanalen verschilt per afgesloten abonnement via een aanbieder (zoals kanaal 200 bij Ziggo en kanaal 225 bij KPN – lees meer via de links).

De Grand Prix van Zandvoort zal de komende drie jaar overigens helemaal gratis te zien zijn. De NOS heeft namelijk een partnerschap afgesloten met de Nordic Entertainment Group (NENT), waardoor ze de rechten van deze race en daarnaast de samenvattingen van alle andere races uit de kalender mogen uitzenden.

Viaplay studio
Beeld: NENT / Viaplay

Presentatoren en analisten bij Viaplay

Eerder gingen er incorrecte berichten via Twitter rond over de komst van presentatoren als Wilfred Genee, Jan Boskamp en Robert Doornbos. In plaats daarvan heeft Amber Brantsen de NOS verlaten (waar ze ook aan Formule 1-berichtgeving deed) en is zijn overgestapt naar Viaplay. Daarnaast is Marco Zwaneveld achter de schermen de Head of Sports en Victor Winkelhagen de Head of Production. Verder zijn bij F1 ook de commentatoren inmiddels al een tijdje bezig. Nelson Valkenburg is de eerste naam. Hij deed eerder als autosportcommentator verslag bij RTL en Eurosport met onder andere de 24 uur van Le Mans en de rally van Dakar. De tweede naam, Melroy Heemskerk, is een ervaren coureur. Hij werd in 2009 kampioen van Nederland en de Benelux in de Formule Ford. Samen doen zij verslag van het F1-seizoen van 2022. Het team is verder aangevuld met Christijan Albers, Giedo van der Garde en Tom Coronel als vaste analisten in studio. Daarnaast zijn Mika Hakkinen, David Coulthard en Tom Kristensen de internationale experts die bij uitzendingen aanschuiven. In de paddock is Stéphane Kox verslaggever.

Ook zijn voor het darten de zeer ervaren presentatrice Anne-Marie Fokkens en naast haar Koert Westerman ingeschakeld. Alle sessies worden van Nederlands commentaar voorzien door Jacques Nieuwlaat en Frank Vischschraper. Bij het voetbal zijn meerdere internationale topvoetballers als analisten aangenomen, waaronder Nigel de Jong, Frank de Boer, John van ’t Schip en Aron Winter.

Viaplay team Formule 1 race track
Beeld: NENT / Viaplay

Meer Formule 1 kijken via een VPN en F1 TV Pro in Nederland

Online wordt door fans geschrokken gereageerd op het nieuws dat de Formule 1 gaat verhuizen naar Viaplay. Sommige kijkers gaven aan de mogelijk hoge kosten niet over te hebben voor een abonnement op de nieuwe streamingdienst. Daarmee zou de deur open worden gezet naar een abonnement op F1 TV Pro of het online kijken van Formule 1 met een VPN. Bekijk ook onze vergelijking van de twee videodiensten in het artikel F1 TV Pro vs. Viaplay.

App op (Smart) TV’s en andere apparaten

Daarnaast is het van belang om te weten hoe je van dit nieuwe Formule 1-seizoen kunt gaan genieten. We hebben in nieuwe artikelen al laten weten dat er veel apps beschikbaar zijn sinds maart en dat er verschillende manieren zullen zijn op Viaplay op tv te kijken. Ook als je geen (app voor een) Smart TV hebt.