SkyShowtime: alles wat je moet weten over deze nieuwe streamingdienst

Het jaar 2022 barst van de nieuwe streamingdiensten. Na Viaplay en HBO Max kwam er nóg een nieuw video on demand-platform onze kant op: SkyShowtime. Maar sinds wanneer kun je hier in Nederland gebruik van maken? Wat kost het abonnement? En welke films en series kun je allemaal kijken op de nieuwe streamingdienst? In dit artikel zetten we alles wat we tot nu toe weten voor je op een rijtje.

Korte uitleg: dit is de nieuwe streamingdienst SkyShowtime

SkyShowtime is een nieuwe streamingdienst die ontstaan is als joint venture van Comcast Corporation en Paramount Global (ViacomCBS). Deze twee enorme bedrijven hebben de handen ineen geslagen om een nieuw video on demand-platform te creëren dat de strijd moet aangaan met grote concurrenten als Netflix en Disney+.

Gezamenlijk bezitten de twee bedrijven een groot aantal Amerikaanse tv-zenders en kleinere streamingdiensten. Iconische merken als Universal Pictures, DreamWorks, Sky Studios, Peacock, Paramount+, Showtime, Paramount Pictures en Nickelodeon vallen hieronder. Door al deze content te bundelen in één streamingdienst zou het mogelijk zijn dat SkyShowtime, van de drie nieuwe streamingdiensten die in 2022 gelanceerd worden, het meest brede aanbod van films en series krijgt.

Aanbod van films en series bij SkyShowtime

Comcast Corporation en Paramount Global bezitten gezamenlijk dus acht grote studio’s. Hier vallen Amerikaanse tv-zenders als NBC, MSNBC, E!, Bravo, Syfy, MTV en Comedy Central onder, maar ook grote filmproductiemaatschappijen als Paramount Pictures en Universal Pictures.

Nog niet elke serie of film in het aanbod van de nieuwe streamingdienst SkyShowtime was al van tevoren bekendgemaakt, maar we kregen al snel over behoorlijk wat titels te horen dat ze online zouden verschijnen. We hebben in ons artikel met het aanbod van SkyShowtime een compleet lijstje gepubliceerd en bijgehouden, waar echt veel grote titels onder vallen. Het gaat om een range van exclusieve nieuwe producties tot de echte klassiekers, samen in ieder geval goed voor 10.000 uur aan content. Hieronder vallen o.a. Halo, 1883, Yellowstone, Super Pumped: The Battle for Uber, The First Lady, The Offer, The Lost City, Sonic the Hedgehog 2 en nog veel meer. Later werden ook Pitch Perfect: Bumper in Berlin, Top Gun: Maverick, The Northman en nog veel meer films en series gepubliceerd.

Releasedatum en -tijd van nieuwe streamingdienst SkyShowtime in Nederland

Aan het eind van de zomer werd na lang wachten eindelijk de Nederlandse lanceerdatum voor SkyShowtime bekendgemaakt: 25 oktober 2022. Dit was nadat SkyShowtime in maart voor het eerst van zich liet horen en de komst van het nieuwe platform werd aangekondigd. Een kleine voorbode van SkyShowtime werd overigens al eerder gelanceerd in Nederland in de vorm van de nieuwe tv-zender Paramount Network. Deze tv-zender is namelijk sinds dinsdag 24 mei 2022 al onderdeel van het basispakket van alle grote aanbieders (zoals Ziggo, KPN en Telfort) en vervangt de tv-zender Spike. Grote Hollywood-films en -series zijn nu dan 24/7 te bekijken op je televisie. Hier kijk je naar veel van dezelfde content die ook op SkyShowtime verschijnt; Paramount Netwerk valt immers onder dezelfde mediabedrijven die ook de nieuwe streamingdienst bezitten.

Prijs van een abonnement op SkyShowtime

In Nederland betaal je als klant €6,99 per maand of €54,99 per jaar (33% korting t.o.v. het maandlidmaatschap) voor een lidmaatschap bij SkyShowtime. Eerder maakten we exact deze prijsinschatting al door te kijken naar andere Europese landen. In Finland betalen abonnees namelijk €6,99 per maand en ook de kosten in Zweden (± €7,34), Noorwegen (± €7,92) en Denemarken (± €9,27) liggen daar allemaal dicht bij in de buurt. Aangezien de prijzen van concurrerende streamingdiensten als Netflix en Disney+ daar niet ver van onze Nederlandse kosten af liggen, was het ook al een logische verwachting dat we hier ongeveer €7 per maand zouden gaan betalen voor een lidmaatschap. Mogelijk zullen er verder, net als in Amerika, ook goedkopere of zelfs gratis versies gelanceerd worden met reclame. Echter blijft dit slechts een verwachting, en meer informatie hierover zal op een later tijdstip bekendgemaakt worden.

Daarnaast was er tijdelijk een levenslange kortingsactie van 50% bij de streamingdienst voor de snelle beslissers, net zoals HBO Max dat eerder dit jaar al deed. Je kon deze deal tot 6 december 2022 claimen in Nederland. De streamingoorlog in Europa is nu in ieder geval echt losgebarsten, waardoor videodiensten naast aanbod van films & series ook de prijs van het abonnement inzetten om zich te onderscheiden van de concurrentie.

Account delen is mogelijk: drie gelijktijdige streams toegestaan in Europa

Goed nieuws voor mensen die graag met het hele gezin naar een streamingdienst kijken, want bij de Europese introductie van SkyShowtime is duidelijk geworden dat het mogelijk zal zijn om op meerdere schermen tegelijkertijd te kijken naar de films en series van de streamingdienst. In Finland was het video on demand-platform namelijk al live sinds 20 september en daar werd geschreven dat de maar al te bekende strijd om de afstandsbediening voorbij is. Je kunt namelijk op maximaal drie apparaten tegelijkertijd streamen, zodat iedereen in het huishouden kan genieten van hun favoriete films en series wanneer ze maar willen.

Sleutelwoord is hier natuurlijk huishouden. Het is vaker zo dat streamingdiensten laten weten dat abonnementen enkel binnen een huishouden mogen worden gedeeld. In de praktijk wordt deze eis echter nog niet echt gehandhaafd, waardoor streamers nog vaak accounts met vrienden en familie delen.

Verder is het goed om te weten dat de beperking van drie schermen niet van toepassing is op inhoud die gedownload wordt naar een apparaat, dus in dit geval kun je nog met meer gebruikers tegelijkertijd streamen. Het downloaden van films en series kan met maximaal 30 titels tegelijkertijd en deze downloads worden ofwel 48 uur na de eerste keer spelen, ofwel 30 dagen na de download verwijderd als je niet hebt bekeken. Er wordt geen limiet gesteld aan het aantal downloads van films en series.

Brede beschikbaarheid van betalingsmethoden verwacht

Op de eerdergenoemde Finse website was ook al een artikel gewijd aan de betalingsmethoden van SkyShowtime per land. Voor elke locatie wordt genoteerd of bepaalde manieren van betalingssystemen worden geaccepteerd. Bij Nederland staat bijna elke vorm van betaling op ‘ondersteund’: VISA, Mastercard, PayPal, American Express en iDeal. Alleen Visa/Dankort en Diners Club Card zijn bij ons geen geldige mogelijkheden om je abonnement af te rekenen.

SkyShowtime is te ontvangen op meerdere soorten apparaten

Een laatste stukje nuttige informatie is de beschikbaarheid van apparaten. De streamingdienst noemt op welke webbrowsers, besturingssystemen, Smart TV’s en streaming-apparaten momenteel compatibel zijn met het video on demand-platform. Onder het kopje webbrowsers worden Edge Chromium 80+, Chrome 75+, Firefox 88+ en Safari 12+ genoemd, terwijl ze bij de besturingssystemen Android 7.0+ en iOS 13+ accepteren. Je kunt ook streamen met een Smart TV van Apple TV HD (4e generatie+), Android 6.0+ of LG webOS 3.5+ en als extra streaming-apparaat is de Chromecast (1e generatie+) geschikt. Opvallend: voorlopig ontbreekt de populaire Samsung TV nog in dit rijtje.

Samenwerking met providers als T-Mobile, KPN, Vodafone, Ziggo en Tele2

Eerder in dit artikel schreven we al over een trailer van SkyShowtime die in mei dit jaar uitlekte. Slechts enkele uren na het lekken waren de beelden alweer offline gehaald door de streamingdienst, maar in de tussentijd hebben wij wel kunnen zien wat voor informatie hierin allemaal vertoond werd. Na de eerdergenoemde selectie van 21 grote films en series werd het beeld namelijk zwart en zagen we de tekst “SkyShowtime: now on…”, aangevuld met een steeds veranderend logo van allerlei internationale providers. Hieronder vallen ook vijf grote aanbieders van internet, televisie en bellen die in Nederland actief zijn: T-Mobile, KPN, Vodafone, Ziggo en Tele2. Deze bekendmaking leek erop te duiden dat er een samenwerking tussen de providers en de nieuwe streamingdienst zal komen.

Dit vermoeden wordt kracht bijgezet in een artikel hier op de officiële website van VodafoneZiggo, waarin de Director Content & Programming spreekt over het streven naar een sleutelrol van het bedrijf in het samenbrengen van streamingdiensten voor hun klanten. Hoe zo’n samenwerking er precies uit zou kunnen zien, is tot de lancering van SkyShowtime in Nederland echter nog gissen. Zo kan er een kosteloos of goedkoper abonnement worden aangeboden voor een bepaalde periode, zoals eerdere acties van een gratis jaarabonnement op Netflix + Videoland bij Ziggo, drie maanden gratis HBO Max bij KPN en een gratis Film1 abonnement via Online.nl. Het is echter ook mogelijk dat er zoals bij de première van Viaplay een lineair kanaal wordt gelanceerd of dat er andere kortingsacties rondom de release wordt aangeboden aan klanten van aangesloten providers. Niets is hierover echter nog officieel bevestigd op het moment van schrijven.

Meer informatie over deze nieuwe streamingdienst volgt nog

We weten dus veel over de nieuwe streamingdienst, maar er zullen ook nog nieuwe bekendmakingen bij komen. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom dit nieuwe platform? Houd dan onze nieuwspagina in de gaten en check regelmatig onze social media-kanalen. Verder volg je de laatste nieuwtjes rondom deze nieuwe streamingdienst ook in de Facebook-groep met Nederlandse SkyShowtime kijkers.

SkyShowtime in Nederland
Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.