Streamingoorlog barst nu écht los: aanbieders stunten met prijzen

HBO Max lanceert levenslange aanbiedingen bij haar intrede in Europa, Disney+ organiseert een verjaardagsactie met 77% korting en de abonnementsvorm met reclame wordt geïntroduceerd in Nederland. Voor het eerst barst de streamingoorlog écht los en concurreren video on demand-platforms niet alleen op het gebied van aanbod, maar ook met hun abonnementsprijzen. Ondertussen is de kijker zowel de winnaar als de grote verliezer.

Streamingdiensten concurreren voor het eerst met stuntprijzen

Wie de markt van streamingdiensten een beetje heeft gevolgd, zal hebben gemerkt dat er de laatste jaren steeds meer versplintering plaats heeft gevonden. Nederland is het schoolvoorbeeld van een locatie waar kijkers doorgaans genoeg te besteden hebben om meerdere abonnementen aan te houden, het vestigingsklimaat voor streamingdiensten gunstig is en de digitale infrastructuur goed in elkaar zit. Het is dan ook geen verrassing dat er inmiddels tientallen streamingdiensten bestaan in Nederland en dat The Walt Disney Company ons van alle landen koos om haar streamingdienst als eerste te lanceren in 2019.

Nu, twee jaar later, viert Disney+ haar verjaardag op een unieke manier. Voor het eerst is er gekozen om tijdelijk de prijs te verlagen om nieuwe klanten aan het video on demand-platform te binden. In plaats van €8,99 betaal je tijdelijk voor je eerste maand slechts €1,99. Een bijzondere actie van de streamingdienst, omdat er voorheen vooral werd gekozen om onderscheidend te zijn van de concurrent op het gebied van aanbod. Zo betekende de komst van Disney’s streamingdienst dat alle films en series van Disney, Marvel, Pixar, Star Wars, National Geographic, 20th Century Studios, Searchlight Pictures, etc. steeds meer naar het eigen platform worden verplaatst. Ook de komst van HBO Max (o.a. Warner Bros. en HBO) en SkyShowtime (o.a. NBCUniversal, Sky en Peacock) zullen de markt flink gaan opschudden.

Opvallende kortingsacties

Overigens is dit niet de eerste keer dat een streamingdienst stunt met prijzen, maar de trend is wel relatief nieuw. Afgezien van wat getouwtrek met wel of geen gratis proefperiodes worden prijzen namelijk vooral verhoogd om te corrigeren voor inflatie en geld op te halen voor de productie van nieuwe films en series. Zo verhoogde Netflix vorige maand nog de prijzen in Nederland en koos Disney+ ervoor om in februari van dit jaar uit te breiden met veel nieuwe titels in ruil voor een prijsstijging.

De meest opmerkelijke kortingsacties van SVOD-aanbieders kwamen voorheen echter niet van Netflix en Disney+, maar van hun concurrenten. Zo liet Videoland vorig jaar weten een goedkoper abonnement te gaan testen waarbij reclame is geïntegreerd in de streamingdienst en ging de lancering van Amazon.nl gepaard met een (tot nu toe blijvende) actieprijs van slechts €2,99 voor een groot aanbod van films en series.

Vorige maand bleek echter dat nieuwkomer HBO Max in de eerste Europese landen een bijzondere actie in het leven zou roepen. Nieuwe abonnees krijgen tijdelijk een levenslange korting van 50% aangeboden die tevens voor altijd stopt wanneer het abonnement wordt opgezegd. Zo lijkt de streamingdienst het wisselen van abonnementen tegen te willen gaan en klanten blijvend aan zich te willen binden. HBO Max heeft nog niet officieel aangekondigd of deze actie ook in Nederland gelanceerd gaat worden, maar dit lijkt gezien de hevige concurrentie in ons land zeker niet ondenkbaar.

Hoe ziet de toekomst van het streaminglandschap eruit?

Of de nieuwe kortingsactie van Disney+ een antwoord is op deze deal van de aanstormende concurrent HBO Max is niet bekend, maar het lijkt voor de kijker in ieder geval de goede kant op te gaan. Meer kortingsacties bieden de mogelijkheid om abonnementen op meer streamingdiensten te nemen en zo krijg je toegang tot een een grotere catalogus van films en series. Het blijft echter maar de vraag hoe lang die strijd houdbaar is voor de video on demand-platforms.

Zal er worden gefuseerd (zoals bij WarnerMedia en Discovery), worden bepaalde streamingdiensten de markt uit geconcurreerd of moeten klanten abonnementen steeds meer gaan delen met vrienden en familie om het betaalbaar te houden? De tijd zal het leren, maar kijkers lijken momenteel te winnen door de prijzenoorlog en tegelijkertijd te verliezen door de versplintering van aanbod. Een vreemde situatie die naar alle waarschijnlijkheid niet lang stand kan houden.