Deze nieuwe streamingdiensten komen in 2022 naar Nederland

De streamingoorlog is in volle gang en het einde is nog lang niet in zicht. In 2022 landen er namelijk meerdere nieuwe streamingdiensten in Nederland. Zo zullen in ieder geval HBO Max, SkyShowtime en Viaplay voor het eerst abonnementen beschikbaar stellen voor Nederlandse streamers.

Deze 3 nieuwe streamingdiensten komen in 2022 naar Nederland

Van de onderstaande drie streamingdiensten weten we in ieder geval dat ze volgend jaar naar Nederland komen, maar het zouden er natuurlijk nog meer kunnen worden. Het is duidelijk dat de versplintering van het streaminglandschap onverminderd voortgezet wordt in 2022.

1. HBO Max

Vanuit de Verenigde Staten komt de streaminggigant HBO Max in 2022 naar Nederland overvliegen. En dat wordt een hele grote concurrent van de gevestigde video on demand-platforms. Een precieze introductiedatum weten we nog niet, maar we hebben wel een indicatie van de abonnementsprijs. Een lidmaatschap zal naar verwachting (op basis van prijzen in andere Europese landen) te verkrijgen zijn voor een bedrag van €5,99 tot €8,99 per maand.

Onder het aanbod van HBO Max vallen extreem veel toptitels van bekende film- en seriestudio’s. WarnerMedia, de eigenaar van HBO Max, heeft namelijk filmstudio’s als HBO, Warner Bros., DC Entertainment, The CW en nog veel meer onder zich. Daarmee zou je bijvoorbeeld de komst van FriendsGame of Thrones, The Big Bang TheoryRick and Morty en South Park kunnen verwachten, maar ook films zoals Harry PotterBatmanDunkirkAquaman en Godzilla vs. Kong.

Overigens zou het nog wel eens kunnen dat HBO Max versmelt met discovery+, want de twee bedrijven hebben aangekondigd samen verder te willen gaan. Ook hierover wordt binnenkort meer duidelijk.

2. SkyShowtime

SkyShowtime is de nieuwe streamingdienst van Comcast en ViacomCBS. Vanaf 2022 zal dit video on demand-platform te zien zijn in Nederland. De exacte datum en prijs zijn nog onbekend, maar we weten wel dat er heel veel films en series naar de streamingdienst zullen komen. Aan het aanbod zal onder andere content worden toegevoegd van Peacock (alles van NBCUniversal: Universal Pictures, Focus Features, Dreamworks, etc.), Showtime, Paramount+ en Sky. Een flinke nieuwe speler dus in het streaminglandschap.

Verder weten we dat Ziggo Movies & Series in 2022 van vaste partner overstapt. Nadat HBO Max de samenwerking opzegde per 31 december 2021, besloot de TV-aanbieder te gaan samenwerken met ViacomCBS Global Distribution Group. Hoe dit partnerschap er precies uit zal zien, wordt in de komende maanden duidelijk. Voor nu weten we in ieder geval dat we op beide streamingdiensten films en series kunnen verwachten als American Rust, Dexter, Ray Donovan en The Affair.

Lees ook: alles over SkyShowtime 🍿

3. Viaplay

Vanaf 1 maart 2022 zal de nieuwe streamingdienst Viaplay te zien zijn in Nederland. Hier kun je kijken naar allerlei films en series (zie aanbod), maar ook naar sport, waaronder Premier League, Bundesliga, Darts en de Formule 1. Een abonnement gaat €13,99 per maand kosten, maar zal met korting verkrijgbaar zijn via Ziggo en KPN.

De eerste namen in het team van presentatoren en analisten zijn ook al bekend. Zo zal het F1-team bestaan uit Amber Brantsen als presentatrice en Nelson Valkenburg & Melroy Heemskerk als commentatoren. Christijan Albers, Giedo van der Garde en Tom Coronel worden de vaste analisten in studio en Mika Hakkinen, David Coulthard en Tom Kristensen zijn de internationale experts. In de paddock zal Stéphane Kox verslaggeefster zijn. We hebben het team ook laatst geïnterviewd over hun ambitieuze plannen.

Meld je nu aan bij Viaplay en krijg gratis F1 TV Pro in een lidmaatschap met alle sporten (Formule 1, darts, voetbal, etc.), films en series ✅

Eigen films en series worden teruggetrokken van huidige streamingdiensten

We hebben de afgelopen tijd gemerkt dat deze nieuwe video on demand-platforms geleidelijk hun eigen films en series terugtrekken uit het aanbod van de concurrentie, waardoor de gevestigde streamingdiensten meer zullen moeten investeren in exclusieve content om hun abonnementen interessant te houden (en dus Netflix en Videoland recentelijk aankondigden hun abonnementsprijzen te verhogen).

Zo zien we in het verdwijnsein van Amazon Prime Video in december 2021 dat House, M.D. en Superstore verdwijnen (beiden van NBCUniversal / SkyShowtime), maar ook voor The Big Bang Theory (Warner Bros. Television / HBO Max) is het einde nabij. De laatstgenoemde titel wordt ook van Netflix verwijderd, samen met publiekslievelingen als Friends (Warner Bros. Television / HBO Max) en Prison Break en Modern Family (20th Television / Disney+).

Disney+ trok eerder ook al veel films en series terug van andere streamingdiensten. Zo verdwenen alle films van onder andere Pixar, Marvel en Star Wars uit het aanbod van marktleider Netflix. Dit tot groot protest van abonnees, die vervolgens een abonnement op Disney’s videodienst moesten nemen om toegang te houden tot de content van hun favoriete studio’s.

Streamingoorlog is in volle gang

Naast het feit dat de (nieuwe) streaminggiganten met diepe zakken hun films en series terugtrekken naar hun eigen video on demand-platforms, wordt er ook voor het eerst geconcurreerd met prijzen. Zo kondigde Disney+ laatst een aanbieding aan van 77% korting op de eerste maand en liet HBO Max bij haar intrede in Europa weten dat er een levenslange kortingsactie van 50% op tafel lag voor nieuwe abonnees. Ondertussen is Amazon Prime Video nog steeds enorm competitief geprijsd met een bedrag van €2,99 per maand. De streamingoorlog is nu écht losgebarsten.