HBO Max vs. Netflix | Alle verschillen, prijzen en films & series

HBO Max is de jongste streamingdienst van Nederland. In maart 2022 werd deze nieuwe speler van WarnerMedia aan het streaminglandschap van Nederland toegevoegd met een sensationele kortingsacties en een waslijst aan films en series. Dit video on demand-platform is inmiddels flink in populariteit aan het groeien. Hoe doet hij het het tegenover de gevestigde orde en met name tegenover Netflix? Hier vind je een vergelijking met de verschillen en overeenkomsten in prijs en aanbod tussen HBO Max vs. Netflix.

Verschillen tussen Netflix en HBO Max op het gebied van films en series

Op het moment van schrijven is Netflix nog bij verre de populairste streamingdienst in Nederland, zo bleek ook eerder uit onze peiling. In diezelfde uitkomst werd echter ook duidelijk dat WarnerMedia’s nieuwe streamingdienst HBO Max razendsnel geliefd werd. Op het gebied van films en series verschillen de twee platforms behoorlijk van elkaar.

Films en series op HBO Max in Nederland

HBO Max is de streamingdienst van WarnerMedia, een megabedrijf die een enorme catalogus van films en series met zich meebrengt. HBO Max heeft in tegenstelling tot Netflix dan ook verschillende ‘hubs’ gemaakt waarin specifieke content aangeboden wordt. Hieronder vind je de vijf hubs met een korte samenvatting over wat er te vinden is. Verder kun je het aanbod van HBO Max in Nederland bekijken voor een groter overzicht.

→ In de HBO hub zijn een aantal van de grootste huidige titels als Euphoria en The Gilded Age terug te vinden. Ook klassiekers die specifiek voor de zender zijn gemaakt staan hier. Denk hierbij aan de populaire serie Game of Thrones, maar ook Boardwalk Empire, Sex and the City, The Wire, Chernobyl en favoriet van onze redacteur Zac: The Sopranos.

Max Originals is de hub voor alle films en series die specifiek voor en door de nieuwe streamingdienst gemaakt zijn. Hier vind je titels als The Peacemaker, Our Flag Means Death, The Flight Attendant, And Just Like That… en de reüniespecial Harry Potter 20th Anniversary: Return to Hogwarts.

→ Binnen de Warner Bros. hub vind je een aantal van de meest bekende en geliefde films die ooit gemaakt zijn. De gehele Harry Potter-reeks, The Shawshank Redemption, The Departed, Goodfellas, de trilogieën van The Lord of the Rings en The Hobbit, alle films in de The Matrix-serie, Tenet en de The Dark Knight-trilogie zijn slechts een aantal vermeldingen uit de gigantische lijst van topfilms die bij HBO Max te streamen zijn.

→ De DC hub is de plek waar alle series en films van de DC superhelden samenkomen. Hier zijn voor het eerst op één plek alle live action Batman-films te vinden, maar ook Wonder Woman, de klassieke films uit de Superman-serie met Christopher Reeves en Gene Hackman en het recente werk van Zack Snyder waaronder Justice League en Batman v Superman: Dawn of Justice.

→ Voor liefhebbers van geanimeerd werk is er de Cartoon Network hub. Hier vind je tekenfilmklassiekers zoals Scooby-Doo, The Looney Tunes, Dexter’s Labratory en The Powerpuff Girls en daarnaast tevens recente populaire tekenfilms als Adventure Time en Regular Show.

Films en series op Netflix in Nederland

Netflix heeft eigenlijk twee categorieën van content, waaronder de eigen Originals. Door de jaren heen is dit een flinke lijst geworden, want de kans is klein dat je nog nooit gehoord hebt van La Casa de PapelBridgertonOzarkVikings: ValhallaFormula 1: Drive to SurviveUndercoverHouse of Cards en andere hitseries. Ook Original-films zijn echter populair, met onder andere Ferry6 UndergroundSvart KrabbaThe Power of the DogArmy of Thieves.

Daarnaast staan er ook aangekochte titels op de streamingdienst met de grote rode N, waaronder op het moment van schrijven InterstellarDjango Unchained en Vikings. De marktleider heeft echter behoorlijk last van de snelle opkomst van de onderstaande streamingdiensten, want deze concurrenten trekken steeds meer uitzendrechten van hun programmering in om klanten naar de eigen videodienst te trekken. Een compleet overzicht van de 3rd party-titels die er nu nog te vinden zijn, gecombineerd met de eigen Originals, vind je in de lijst met het aanbod van Netflix in Nederland.

Groot prijsverschil tussen abonnement op Netflix of HBO Max

Als het op de prijs neerkomt, is er tussen de twee streamingdiensten een wezenlijk verschil te zien. Een abonnement op Netflix varieert tussen €7,99 en €15,99 per maand. Met de goedkoopste optie (€7,99) is het niet mogelijk om met meer dan één beeldscherm tegelijk te kijken en ook de beeldkwaliteit is niet in HD of Ultra HD beschikbaar om te streamen. Met het standaard abonnement voor €11,99 is het mogelijk om via twee beeldschermen tegelijk te kijken. Ook de beeldkwaliteit is met deze optie verder uitgebreid, waardoor streamen in HD mogelijk wordt. Voor het premium abonnement betaal je €15,99 per maand. Hiermee kan je tot vier schermen tegelijk gebruiken en is kijken in Ultra HD mogelijk.

Bij HBO Max worden er twee abonnementsvormen aangeboden en kun je ervoor kiezen om deze maandelijks of op jaarbasis te betalen. Deze opties komen ruim goedkoper uit dan bij de abonnementen van Netflix. Voor het Basic abonnement betaal je maandelijks €5,99. Hiermee heb je toegang tot HBO Max op één beeldscherm tegelijk en kun je in maximaal 720p (HD) streamen. Op jaarbasis kom je echter uit op een bedrag van €46,99. Dat is een korting van €24,89 (in totaal 34,6%) op jaarbasis, waardoor je prijs per maand omgerekend uitkomt op slechts €3,92. De tweede optie is het Standard abonnement. Hiervoor betaal je €7,99 per maand, krijg je toegang tot drie beeldschermen tegelijk en kun je in Full HD (1080p) en 4K streamen. Met een jaarabonnement pak je wederom korting, want je betaalt slechts €59,99 per jaar in plaats van €95,88. Met een korting van €35,89 (in totaal 37,4%) komt je omgerekende maandprijs neer op precies €5,00.

Films en series van WarnerMedia worden teruggetrokken

Een lange tijd was Netflix de meest voor de hand liggende optie op het gebied van streamingdiensten. Het aanbod van andere diensten was ook velen malen kleiner dan nu. Door het gebrek aan concurrentie had Netflix een veel groter bereik aan content tot haar beschikking. Deze tijden zijn inmiddels voorbij en de nieuwe streamingdiensten schieten als paddenstoelen uit de grond.

De recentelijk gelanceerde video on demand-platforms zijn vaak eigendom van grote studio’s en mediabedrijven. HBO Max is daar een uitstekend voorbeeld van. De dienst is namelijk onderdeel van WarnerMedia, een gigantisch mediabedrijf dat onder andere de rechten bezit van alles van Warner Bros., DC en HBO.

Netflix is hiertegen een onafhankelijke studio en zal voor haar content nieuwe titels moeten produceren of de rechten van andere films en series bij de desbetreffende studio’s moeten ‘huren’. Hierdoor komt het vaak voor dat er met titels heen en weer wordt geschoven tussen Netflix en andere videodiensten. Doordat HBO Max via WarnerMedia de uitzendrechten van veel titels bezit, en deze dus niet hoeft te huren, zijn die titels hoogstwaarschijnlijk voorgoed exclusief op de videodienst te zien. Het zal je misschien al zijn opgevallen, maar dit is dé reden dat films van WarnerMedia zoals Batman Begins en The Dark Knight van Netflix verdwijnen en waarschijnlijk ook niet meer terugkeren.

Zou de ene streamingdienst ooit de andere kunnen overnemen?

Met de komst van alle nieuwe streamingdiensten wordt de concurrentie op de markt steeds heviger. Deze ‘strijd om de streamer‘ zal op een geven moment tot een conclusie moeten komen, zou je denken. Een gevolg zou kunnen zijn dat het streaminglandschap zodanig versplintert dat sommige diensten kapot worden geconcurreerd en door een grotere speler overgenomen worden.

Een tactiek om dit scenario te voorkomen is samenwerking. Zo werd er al eerder aangekondigd dat HBO Max en discovery+ binnenkort samen één streamingdienst zullen worden. Of Netflix en HBO Max elkaar in de toekomst zouden kunnen overnemen, is op het moment van schrijven nog erg moeilijk te voorspellen. Naar alle waarschijnlijkheid zit dit voorlopig in ieder geval niet in. Aangezien de twee platforms nog altijd erg populair zijn, zal de strijd om de streamer tussen HBO Max en Netflix voorlopig nog hevig uitgevochten worden.

Welke van de twee streamingdiensten is beter: HBO Max of Netflix?

Welke van de twee streaming services beter is, ligt natuurlijk voor een groot deel aan persoonlijke smaak. Op allerlei fronten hebben de videodiensten namelijk veel te bieden. Beide aanbieders hebben met een zeer diverse catalogus van films en series voor ieder wat wils.

Wanneer je naar prijs-kwaliteitverhouding gaat kijken, dan valt HBO Max met hooggewaardeerde films en series tegen een lage prijs momenteel overduidelijk op als optie die beter is voor je portemonnee. Ben je groot fan van Netflix’ Original films en series? Dan zal een lidmaatschap bij Netflix voor jou het meest voor de hand liggen. Met de komst van HBO Max is er in ieder geval een waardig tegenstander van Netflix in Nederland opgestaan. Wie als overwinnaar uit deze strijd zal komen, dan zal nog moeten blijken. Voor wie kies jij?

Zac Chapman
Zac is een student in Kunst en Economie op de HKU. Met een passie voor film, televisie, muziek en 'all things pop culture' is hij altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van entertainment.