De razend populaire dramaserie Euphoria met Zendaya in de hoofdrol is sinds de release van HBO Max in Nederland te zien. Als één van de meest geliefde titels op de streamingdienst is dit er eentje die je echt aan je kijklijst toe zou moeten voegen. Hier vind je 5 redenen om direct te beginnen met kijken.
Deze 5 redenen zullen je overtuigen om direct ‘Euphoria’ op HBO Max te kijken
Het verhaal van Euphoria volgt een groep middelbare scholieren en vertelt hoe zij zich moeten leren navigeren door hedendaagse problemen en thema’s als drugs, seks en agressie. Euphoria is gemaakt en geschreven door Sam Levinson voor HBO en is gebaseerd op de gelijknamige Israëlische miniserie door Ron Leshem en Daphna Levin.
5. Veel lof voor voormalig Disney-ster Zendaya
Voormalig Disney-ster Zendaya wordt overladen met lof voor haar rol als Rue in Euphoria. De maker van Euporia, Sam Levinson, vertelde Shondaland over zijn opvatting in dezen het volgende: “Ze is een van de meest empathische mensen die ik heb ontmoet. Vanaf de eerste dag ben ik ongelooflijk open met haar over mijn leven geweest, mijn worsteling met verslaving, angst en depressie. Ik merk: hoe meer ik met haar praat over wat ik heb meegemaakt, hoe meer emotionele parallellen we met elkaar kunnen vinden. Ook al is haar ervaring heel anders, uiteindelijk komt alles samen in haar karakter. Dus ook al is Rue gebaseerd op mijn eigen ervaringen, zij heeft het haar eigen gemaakt. Ze heeft de eerlijkheid gevonden en elke dag op de set voel ik me zo dankbaar. Ze is Rue.”
4. De serie is veelvuldig in de prijzen gevallen en door critici geprezen
De controversiële serie heeft vanaf de start veel positieve recensies van critici ontvangen en is met een 8,4 uit 143.000 stemmen op IMDb door veel fans geliefd. Naast lof voor de cast wordt de serie geprezen om zijn sterke verhaallijn en het aansnijden van volwassenen thema’s onder de jeugd. De controversie rondom de serie heeft er vooral mee te maken dat er veel expliciete naaktheid en seksuele onderwerpen aan bod komen. Gezien de leeftijd van de personages in de serie werd dit door sommige critici als overdreven opgevat.
Euphoria werd voor zes Primetime Emmy’s genomineerd, waarvan er één door Zendaya werd gewonnen voor beste actrice in een dramaserie. In dezelfde categorie won zij ook een Satellite award. Ook werd de serie bij de British Academy Television Awards (BAFTA) en TCA Awards in verschillende categorieën genomineerd. Qua kijkcijfers is de serie ook zeker niet de minste. Euphoria is namelijk de #2 meest bekeken show in de geschiedenis van HBO na Game of Thrones.
3. Rauwe randje gecombineerd met een knap staaltje cinematografie
Waar Euphoria nog meer als topserie mee uitblinkt, is het creatief vermogen van de cameraman Marcell Rév. In het eerste seizoen ligt de nadruk van het camerawerk namelijk op een bepaalde esthetiek. Hierin is de bedoeling om juist de emoties van de personages in de beelden uit te drukken, in plaats van een ‘realistisch’ omgeving vast te leggen. Weliswaar komt hier een ‘emotioneel realisme’ aan bod, waardoor de serie eruit komt te zoals de personages hun eigen levens inbeelden in plaats van hoe het er echt uit zou zien. Dit vertelde Rév aan Deadline.
In het tweede seizoen is de serie esthetisch een andere kant opgegaan en hebben maker Sam Levinson en cameraman Marcell Rév ervoor gekozen om de switch te maken van digitale naar analoge opnames. En zelfs binnen de analoge opnames zijn er keuzes gemaakt wat betreft filmtype, namelijk voor Kodak’s Ektachrome format en Vision 3 500T film. Beide filmtypes hebben ook flinke verschillen in kleur, licht en contrast. Iets wat stilistisch ook prachtig in de serie terug te zien is.
In beide seizoenen lijkt het een bewuste keuze om de camerabeelden te laten spreken, in plaats van dialoog tussen personages te plaatsen. Zo worden emoties en frustraties door verschillende cameratechnieken ondersteund en spreken dan ook namens het karakter naar de kijker. Shots vanaf de dolly en rails worden gebruikt om een ‘buitenlichamelijk’ gevoel te versterken. In deze shots kan de camera namelijk vloeiend en zonder te haperen rond de personages cirkelen om het gewenste effect te geven.
2. De soundtracks als personage
Waar ook veel fans over te spreken zijn, is de soundtrack van Euphoria. De serie is een platform voor hits uit verschillende decennia. Denk hierbij aan liedjes uit de jaren 50, zoals Judy Garland’s “Come Rain Or Come Shine”, maar ook recent werk als “Count My Blessings” van Fleacoo.
Alle originele muziek van de serie werd door Britse songwriter en rapper Labrinth gecomponeerd. De keuze tussen variërende muziekgenres uit verschillende tijdperken die wordt gemixt met de originele muziek van Labrinth zorgt voor een essentieel onderdeel van de serie. Sterker nog: het zorgt er bijna voor dat de soundtrack van Euphoria als eigen personage gezien kan worden.
1. Euphoria is niet bang om taboes aan te snijden
Het verhaal van Euphoria spreekt boekdoelen. Controversiële onderwerpen als drugsgebruik- en verslaving onder de jeugd, maar ook transfobie en agressiviteit komen in de serie aan bod. Over deze onderwerpen heeft de serie kritiek moeten ontvangen, waaronder het idee dat de serie drugsgebruik onder jongeren zou verheerlijken.
Anderzijds wordt Euphoria juist geprezen doordat deze onderwerpen door de makers op een realistische manier in beeld worden gebracht. Één ding is duidelijk: de verhaallijnen van de serie hebben velen aangesproken en een hoop tieners en jongvolwassenen kunnen zich met het plot en de personages identificeren. De serie wordt dus sterk geprezen voor zijn presentatie van hedendaagse tienerproblemen.
Euphoria is nu te zien op HBO Max, waar direct bij de lancering beide seizoenen online verschenen. Bekijk hieronder direct de trailer.