Helft van de streamers geeft aan gebruik te (gaan) maken van HBO Max en Viaplay, Netflix nog steeds meest populair

Met de komst van de twee nieuwe streamingdiensten HBO Max en Viaplay is er steeds meer keuze in het constant groeiende Nederlandse streaminglandschap. Wij vroegen ons af van welke streamingdiensten jullie gebruik maken op dit moment. Vorige week stemden bezoekers van Streamwijzer op deze poll om een inkijkje te geven in hun pakket van abonnementen op videodiensten. Lees verder voor de resultaten.

Uitslag van poll: Netflix, Amazon Prime Video en Disney+ zijn de grote winnaars

Het zal voor velen niet als verrassing komen: marktleider Netflix is als allergrootste streamingdienst uit ons poll gekomen. Maar liefst 89% van de 605 ondervraagden geeft aan een lidmaatschap bij het video on demand-platform te hebben. Prime Video volgt als tweede met 70% en Disney+ zit Amazon vlak op de hielen met 69% op de derde plaats.

De populariteit van Amazon Prime Video zou te danken kunnen zijn aan de erg aantrekkelijke maandprijs van de streamingdienst. Met een prijskaartje van maar €2,99 per maand is dit namelijk één van de goedkoopste services in het huidige aanbod. Dat Disney+ zo hoog in de lijst staat, is ook geen verrassing. Met de grote hoeveelheid en verscheidenheid aan titels van Disney, Star Wars, Marvel, Pixar, National Geographic en Star is dit voor vele streamers een ‘must have’.

Nieuwe spelers HBO Max en Viaplay winnen direct veel populariteit

Ook opvallend is dat de nieuwe videodiensten Viaplay (Formule 1, darts, films/series en meer) en HBO Max (HBO, Warner Bros., DC en meer) erg hoog op de lijst uitkomen. HBO Max weet zelfs vóórdat het in Nederland gelanceerd is op de vierde plek te belanden met 68% van de ondervraagden die aangeeft een abonnement te willen nemen, mogelijk door de extreem aantrekkelijke lanceringsactie met een levenslange korting van 50% korting. Met een kostenplaatje van €2,99 – €3,99 is deze grote streamingdienst hierdoor aanzienlijk goedkoper dan marktleider Netflix, waarbij een lidmaatschap tussen de €7,99 en €15,99 per maand kost. Videoland (50%) scoort als gevestigde speler in Nederland de vijfde plek en Viaplay komt met 43% op de plaats 6 terecht.

Het lijstje met resultaten wordt compleet gemaakt door Ziggo Movies & Series (31%), Pathé Thuis (27%), NPO Plus (21%), Apple TV+ (20%), discovery+ (15%), NLZIET (11%) en nieuwkomer Cheflix (2%). De strijd om de streamer lijkt in Nederland nog lang niet voltooid en de komst van HBO Max en Viaplay schudt de markt weer opnieuw wakker.

🚨 Update: deze poll is inmiddels gesloten.

Hoeveel geld wordt maandelijks aan deze abonnementen uitgegeven?

Uit onze poll is overduidelijk te zien dat Netflix voorlopig nog als grote winnaar uit de strijd om de streamer komt met slechts 10% van de streamers die aangeeft geen gebruik van de service te maken. Belangrijk om te vermelden is natuurlijk dat het gaat om een peiling in een groep, wat niet direct betekent dat het een 100% representatieve afspiegeling vertegenwoordigt van alle abonnees. Wel biedt de uitkomst een interessante inschatting van het totaalbeeld. Bovendien zijn er nog meer streamingdiensten in Nederland, maar is ten behoeve van de gebruiksvriendelijkheid van de peiling besloten om ze niet allemaal tussen de opties te plaatsen.

Verder is het natuurlijk nog de vraag hoeveel geld mensen maandelijks overhouden voor abonnementen nu er steeds meer streamingdiensten bij komen. Ook dat hebben we gepeild in het artikel: Hoeveel geld geef jij per maand uit aan streamingdiensten?


Afbeelding ter illustratie

Zac Chapman
Zac is een student in Kunst en Economie op de HKU. Met een passie voor film, televisie, muziek en 'all things pop culture' is hij altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van entertainment.