Dit is waarom ‘The Sopranos’ de beste serie aller tijden is

Sinds een aantal weken schrijft Zac voor Streamwijzer over alles wat met films, series en streamingdiensten te maken heeft. Hij is lyrisch over de legendarische hitserie The Sopranos. Volgens hem is de show, die liep van 1999 tot 2007 en momenteel exclusief op HBO Max te zien is, zelfs de beste serie die ooit is gemaakt. Hij legt in dit opiniestuk graag uit waarom de baanbrekende serie van David Chase met James Gandolfini in de hoofdrol als Tony Soprano het televisielandschap voorgoed veranderde.

The Sopranos: een introspectieve maffia- en familieserie van ongekende kwaliteit

Over het volgende gegeven valt in ieder geval niet te twisten: toen The Sopranos in 1999 in première ging, veranderde het televisielandschap voorgoed. Zowel critici als kijkers thuis gingen uit hun dak van enthousiasme. De serie volgt Tony Soprano (James Gandolfini), op eerste gezicht een alledaagse Amerikaanse man. Hij kampt echter met problemen die te maken hebben met het alledaagse leven, maar ook met zijn familie en zijn eigen sterfelijkheid.

Wanneer hij door terugkerende paniekaanvallen gekweld wordt, belandt hij bij de psychiater: Jennifer Melfi (gespeeld door Lorraine Bracco). Zij proberen samen de oorzaak van zijn stressgerelateerde paniekaanvallen te ontdekken en hierdoor krijgt de kijker net iets meer over de schaduwzijde van Tony Soprano te zien.

Naast zijn gezin thuis heeft hij namelijk nog een familie: een georganiseerde misdaadfamilie in New Jersey die met allerlei gewelddadige maffiapraktijken haar geld verdient, met leed en verdriet als gevolg. Zou dit de oorzaak van Tony’s paniekaanvallen kunnen zijn? Het verhaal van de serie loopt over een periode van bijna 10 jaar met 86 intrigerende afleveringen die deze thema’s en verhalen uitlichten.

Blijvende impact van The Sopranos op hedendaagse televisie

Nooit eerder werd het medium van een televisieserie gebruikt om van elke aflevering een filmwaardig stuk beeldmateriaal te maken. Ik heb het hierover de combinatie van het acteerwerk, de dialoog, het verhaal, het camerawerk, de locaties, de garderobe en nog heel veel meer. Tot in elk detail werd er over de productie van deze serie nagedacht. Talloze podcasts en theorieën die op de verhaallijn zijn losgelaten bleken het gevolg.

Ook van de speelduur werd voor het eerst goed gebruikt gemaakt. Elk aflevering duurt namelijk tussen de 45 en 60 minuten. Deze speelduur is voor series tegenwoordig bijna de norm, maar dit was toentertijd nog ongekend. Meerdere verhaallijnen per aflevering en een groter plot dat door elk seizoen liep maakte The Sopranos uniek.

Het is bijna niet meer voor te stellen, maar televisieseries werden in die tijd door velen gezien als een medium voor beginnende acteurs of sterren van vergane glorie. The Sopranos werd echter de serie waar alle high-profile acteurs, regisseurs en schrijvers van Hollywood en New York aan wilden werken. Serieuze televisiedrama’s als Breaking Bad, Euphoria en Game of Thrones werden allemaal mogelijk gemaakt door The Sopranos, de serie die het imago van de hele serie-industrie op zijn kop wist te zetten. Antihelden als Don Draper, Walter White en Dexter hadden mogelijk niet kunnen bestaan zonder hun voorloper: Tony Soprano.

Cinematografie, acteerwerk en soundtrack

Cinematografisch werden er vóór The Sopranos nog altijd hele specifieke stilistische keuzes gemaakt binnen televisieseries. Het gebruik van ‘wide-shots’ en ‘Dutch angles’ werd hiervóór namelijk enkel in films gezien. Door deze camerahoeken toe te passen kreeg het serieformat dan ook écht het gevoel van een speelfilm, een techniek die in de tussentijd door vele andere series is gebruikt.

Het acteerwerk in de serie wordt ook door velen geprezen. Dat blijkt alleen al uit alle Awards waardoor The Sopranos is genomineerd en de vele prijzen de show uiteindelijk mee naar huis heeft mogen nemen. De serie werd voor maar liefst 309 prijzen genomineerd en won er in totaal zelfs 120! Hieronder vallen 21 Primetime Emmy’s, 5 Golden Globes en 2 Peabody Awards.

Niet alleen in de cinematografie zijn er knipogen naar het werk van regisseur Martin Scorsese te zien, maar ook in de soundtrack vind je gelijkenissen terug. De muzikale ondersteuning werd persoonlijk door de maker van de serie, David Chase, gecureerd. De zogenaamde ‘needle drops’ zijn specifiek geselecteerd om belangrijke scènes uit de serie te versterken of juist om een tegengewicht te geven. Een techniek waar Martin Scorsese, vooral in zijn maffiafilms en met name Goodfellas (1990), om bekend staat.

Meest intrigerende verhaallijn aller tijden

The Sopranos staat bekend als een uitstekend voorbeeld van de klassieke tragikomedie. De schrijvers van de serie wisten een ideale balans tussen komedie en drama te vinden. Een veelvoorkomende discussie tussen fans is dan ook of de serie meer in het eerste of het tweede genre valt. Hoe dan ook, de serie heeft in beide categorieën voor ieder wat wils. De kracht van het verhaal werd extra bevestigd toen de Writers Guild of America de schrijvers bekroonde met de prijs voor best geschreven televisieserie aller tijden.

Verder werd The Sopranos in 2016 door Rolling Stone als nummer 1 uitgeroepen in de lijst van ‘100 Greatest TV Shows of All Time’. Zelfs tot aan de allerlaatste scène van de laatste aflevering bleven de schrijvers niets minder dan topkwaliteit leveren. De roemruchte laatste beelden, die oorspronkelijk in 2007 werden uitgezonden, zijn zelfs tot op de dag van vandaag een heftig discussiepunt tussen fans en critici alom. Het einde gaan we natuurlijk niet voor jullie ‘spoilen’, maar door de grote hoeveelheid content die hierover geschreven is raden wij wel aan om voorzichtig om te gaan met het googelen hiervan.

The Sopranos: verhaal en informatie

De serie speelt zich voornamelijk af in New Jersey en New York City en volgt Tony Soprano, een Italiaans-Amerikaanse gangster uit Noord-Jersey, die zijn gezinsleven in evenwicht probeert te brengen met zijn rol als baas van de Soprano-familie. Tony lijdt aan paniekaanvallen en heeft gedurende de hele serie therapiesessies met psychiater Jennifer Melfi. Tony komt uiteindelijk in conflict met zijn oom Junior, zijn vrouw Carmela, andere gangsters binnen de Soprano-familie en de in New York City gevestigde Lupertazzi-familie, waardoor zijn leven in gevaar komt.

TitelThe Sopranos
Jaar1999-2007
SoortSerie
Duur6 seizoenen met 86 afleveringen
TaalEngels
CategorieMisdaad, Drama
MakerDavid Chase
CastJames Gandolfini, Lorraine Bracco, Edie Falco, Michael Imperioli, Dominic Chianese, Steven Van Zandt, Tony Sirico, Robert Iler, Jamie-Lynn Sigler, Michael Imperioli, Drea de Matteo

Synopsis: HBO

Zac Chapman
Zac is een student in Kunst en Economie op de HKU. Met een passie voor film, televisie, muziek en 'all things pop culture' is hij altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van entertainment.