Vond je Downton Abbey een te gekke serie? Kijk dan ‘The Gilded Age’ op HBO Max

Ben je fan van kostuumdrama’s als Downton Abbey, Bridgerton, The Crown, When Calls The Heart en Outlander? Dan heeft HBO Max de nieuwste kijkcijferhit van in het genre van historische dramaseries voor je. The Gilded Age is een Amerikaans kostuumdrama dat door Julian Fellowes werd gemaakt voor HBO. De serie ging op 24 januari 2022 in première. De komst van een vervolgseizoen tweede seizoen werd vanwege het grote succes al in februari 2022 bekendgemaakt.

The Gilded Age is een nieuw kijkcijferkanon in de stijl van Downton Abbey en Bridgerton

Liefhebbers van historische kostuumdrama’s hebben aan hitseries als Downton Abbey en Bridgerton al heel wat populair kijkvoer weten te vinden, maar door de komst van The Gilded Age zijn ze nu een nieuwe serie rijker. Vooral fans van ‘DA’ zullen met deze serie aangenaam verrast zijn. Deze show is namelijk afkomstig van de maker en bedenker van Downton Abbey: Julian Fellowes. Momenteel is deze zes seizoenen tellende serie overigens nog op Netflix, Amazon Prime Video en NLZIET (via de NPO) te zien, maar bij de bekendmaking van het aanbod van HBO Max in Nederland werd het nieuws al naar buiten gebracht dat WarnerMedia de rechten voor deze titel samen met Schitt’s Creek, The Office en andere hitseries heeft aangekocht.

Waar Downton Abbey zich in Europa afspeelt, is het verhaal van The Gilded Age verplaatst naar het imposante New York City van 1882. Dit keer wordt er geen adel gevolgd, maar twee welvarende gezinnen van zowel ‘oud’ als ‘nieuw’ geld. Op dit moment staat de teller op de internationale filmdatabase IMDb al op 15.000 stemmen, waaruit de serie gemiddeld een uitstekende score van 8,1 uit 10 krijgt.

Seizoen 2 van The Gilded Age werd door HBO direct bevestigd door het succes van S1

HBO bracht in februari 2022 officieel een aankondiging van een tweede seizoen van The Gilded Age naar buiten. Francesca Orsi de Executive VP van programmering van HBO, liet hierover het volgende weten aan Town and Country: “Julian Fellowes en de hele Gilded Age-familie hebben ons diep geboeid met hun verhaal over de laat 19e-eeuwse extravagantie in New York City. Samen met onze partners bij Universal Television kunnen we niet trotser zijn om met dit buitengewoon getalenteerde team aan seizoen twee te beginnen.”

Wanneer het tweede seizoen van de populaire kostuumdrama van start gaat, is op het moment van schrijven nog niet bekend. Het is een ongeschreven industriestandaard om een jaar te doen over het gehele productie van een nieuw seizoen van een televisieserie. Maar met een serie van zulke capaciteit kunnen we er wel vanuit gaan dat het een tijdje langer kan duren. Het filmen is inmiddels wel begonnen (zie onderstaand bericht). Een eerste inschatting, rekening houdend met de duur van de opnames en nabewerking, zou kunnen wijzen op een releasedatum rond begin 2023. Niets is echter nog officieel bevestigd, maar je hoort het als eerste via je mail zodra we meer weten.

Andere nieuwe kijkcijferkanonnen die direct te zien zijn bij HBO Max

Naast The Gilded Age zijn er door de nieuwe streamingdienst HBO Max nog veel meer hitseries en topfilms online gezet op het moment van publicatie in Nederland. Zo is de nieuwe dramaserie Euphoria met Zendaya in de hoofdrol één van de populairste series van dit jaar. Wij schreven eerder hierover een artikel met 5 redenen om meteen ‘Euphoria’ op HBO Max te kijken.

Ook voor liefhebbers van DC-superhelden is er op HBO Max veel content te vinden, waaronder de nieuwe serie Peacemaker met John Cena. Dit is een spin-off van de recentelijk uitgebrachte film The Suicide Squad door James Gunn. Verder is door critici geprezen serie Succession, die op Rotten Tomatoes maar liefst 94% scoort, als HBO Original uiteraard ook op het video on demand-platform te streamen.

Daarnaast is de voor een Academy Award genomineerde film King Richard (en natuurlijk tevens zesvoudig winnaar Dune) ook op HBO Max te zien. In de film schittert Will Smith als Richard Williams, de vader van de beroemde tennissters Serena en Venus. Voor deze rol wist Smith, zelfs na het beruchte incident met Chris Rock, in de categorie voor Beste Acteur een Oscar mee naar huis te nemen.

The Gilded Age: verhaal, informatie en trailer

Het vergulde tijdperk begint in 1882 met de jonge Marian Brook (Jacobson) die na de dood van haar vader van het platteland in Pennsylvania naar New York City verhuist om bij haar ‘oud geld’ tantes Agnes van Rhijn (Baranski) en Ada Brook (Nixon) te gaan wonen. Zal Marian, blootgesteld aan een wereld op de rand van de moderne tijd, de gevestigde regels van de samenleving volgen of haar eigen weg banen?

TitelThe Gilded Age
SoortSerie
Jaar2022-
TaalEngels
Duur1 seizoen
CategorieKostuumdrama
MakerJulian Fellowes
CastCarrie Coon, Morgan Spector, Louisa Jacobson, Denée Benton, Taissa Farmiga, Harry Richardson, Blake Ritson, Thomas Cocquere, Simon Jones, Jack Gilpin, Cynthia Nixon, Christine Baranski

Synopsis: HBO

Zac Chapman
Zac is een student in Kunst en Economie op de HKU. Met een passie voor film, televisie, muziek en 'all things pop culture' is hij altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van entertainment.