Formule 1 kijken in 2024: alle manieren op een rij

Het gloednieuwe Formule 1-seizoen begint alweer bijna. We snappen maar al te goed dat je als sportliefhebber dit jaar weer geen enkel weekend wilt missen. In dit artikel zetten we daarom alle mogelijke manieren op een rij gezet waarop jij Formule 1 op tv en online kijken kunt, zodat jij voor iedere Grand Prix gegarandeerd goed voorbereid bent.

Alle manieren om F1 te kijken in 2024 overzichtelijk op een rij

Ziggo Sport had lang de rechten voor de befaamde autosport in handen, waardoor je ieder raceweekend via het hoofdkanaal naar alle Grands Prix op tv kon kijken en zo de prestaties van Max Verstappen kon volgen. Echter is de oranje provider deze na een hele lange tijd inmiddels kwijtgeraakt aan de hoogste bieder. Je kunt alleen nog op televisie de Grand Prix van Spa-Francorchamps gratis kijken op de Belgische zender Canvas en de Grand Prix van Zandvoort op de Nederlandse zender NPO 1 via de NOS.

Verder zijn er echter twee nieuwe partijen aan komen scheuren, waarmee je álle races uit de Formule 1 op tv en online kijken kunt. Bij de meeste F1-kijkers is het inmiddels wel duidelijk dat Viaplay en F1 TV de uitzendrechten van de hoogste raceklasse in handen hebben. Eerder vergeleken we de twee streamingdiensten al met elkaar, maar nu lichten we ze beide kort toe en laten je weten hoe je via deze platforms naar de Formule 1 op tv en online kijken kunt.

Alle races uit de Formule 1 op tv en online bij Viaplay

Eind 2021 werd middels een persbericht kenbaar gemaakt dat Viaplay gelanceerd zou worden in maart 2022. Al snel werd bekend dat alle raceweekend tijdens de Formule 1 op televisie en online voorbij zouden scheuren op deze relatief nieuwe dienst. Als je de kosten van Viaplay vergelijkt met de concurrentie, dan lijkt het aan de prijzige kant. Zo is door verschillende prijsverhogingen inmiddels het kostenplaatje gestegen naar €15,99 p/m bij een flexibel maandabonnement of €12,79 p/m bij een goedkoper jaarabonnement. Wel biedt de streamingdienst naast de racesport uit het Viaplay aanbod ook toegang tot voetbal uit de Engelse Premier League en Duitse Bundesliga en darts, handbal, rugby en nog veel meer andere sporten, films en series. Daarnaast vind je er ook zelfgemaakte F1-programmering.

Er zijn zes opties om zowel een jaar- als maandabonnement op Viaplay af te sluiten. Zo kun je rechtstreeks bij de streamingdienst een lidmaatschap nemen (optie 1) en met speciale kortingen via tv-aanbieders Ziggo (optie 2), KPN (optie 3), Odido (optie 4) en DELTA/Caiway (optie 5). Daarnaast zijn andere providers momenteel ook nog in gesprek met de videodienst over een partnership (optie 6). Als je het abonnement afsluit via je provider is het verplicht om hem op de website van Viaplay te activeren. Op deze manier maak je namelijk een account aan en krijg je de inloggegevens om in te loggen op de Viaplay-app. Hieronder staan alle kosten per provider overzichtelijk op een rij.

AbonnementPrijs per maandPrijs per jaar
Viaplay rechtstreeks€12,79 of €15,99 ➡️ Neem direct€153,48 of €191,88
Via Odido€7,99 → €15,99 ➡️ Neem direct€183,89
Via Ziggo€15,99€191,88
Via KPN€15,99€191,88
Via Caiway€14,99 → €15,99€188,88
Via DELTA€14,99 → €15,99€188,88

Alle races uit de Formule 1 op tv en online bij F1 TV

F1 TV Pro is al langer aanwezig in de markt en is voor velen een bekende speler. Je kunt er naar de Formule 1 en enkele andere raceklasses kijken. Ook zijn er exclusieve onboard-beelden aanwezig en kun je zelfs de verschillende camerahoeken kiezen vanuit welke positie je de spectaculaire acties op het circuit wilt volgen.

F1 TV heeft twee abonnementsvormen. De goedkoopste, F1 TV Access, kost slechts €3,99 per maand of €34,99 per jaar. Hiermee kun je echter niet live naar de races kijken en zijn er enkele andere beperkingen (geen livestream van de F2, F3 en Porsche supercup en geen toegang tot alle onboard-camera’s en boardradio. Het is dus enkel een manier om races terug te kijken. Voor het tweede abonnement, F1 TV Pro, betaal je €11,99 per maand. Je krijgt echter 33% korting op een jaarabonnement tegen €94,99 in plaats van (12 x €11,90 =) €142,80. Met die keuze bespaar je dus €47,81 per jaar.

Via de officiële website van F1 TV is het mogelijk om een abonnement af te sluiten. Na het kiezen van een passend lidmaatschap druk je op de rode knop ‘Abonneren‘ en kun je je gegevens invullen om een account aan te maken. Vervolgens maak je in het volgende scherm nogmaals de keuze voor je soort abonnement, vul je je betalingsgegevens in en klik je op ‘Bestelling afronden‘. Het is goed om te weten dat de commentatoren van Viaplay, Nelson Valkenburg en Melroy Heemskerk, ook degenen zijn die je bij F1 TV van verslaggeving voorzien. Overigens is er bij het beeld nog een mogelijkheid om op deze manier commentaar van Olav Mol in te stellen.

Formule 1 kijken in het buitenland

Hoewel de Formule 1 vanaf eind juli tot eind augustus een maand lang stilligt, scheuren de coureurs nog steeds in de zomerperiode voorbij. Ben je in het buitenland, maar wil je niks missen van alle Grands Prix? Goed nieuws, want via bovenstaande streamingdiensten is het tevens mogelijk om ook in het buitenland van ieder raceweekend te genieten.

Zo kun je in het buitenland binnen de Europese Unie naar Viaplay blijven kijken. Zelfs in Noorwegen is dit mogelijk. Het Verenigd Koninkrijk valt echter buiten dit bereik, omdat zij geen deel meer uitmaken van de EU. Alle functies werken hetzelfde als in Nederland. Wel kan de kwaliteit afhangen van de eigenschappen en snelheid van het netwerk waarop je aan het streamen bent. Reis je buiten de Europese Unie? Dan is het niet mogelijk om wedstrijden via een lokaal netwerk te volgen. Dit komt omdat Viaplay tot op heden nog geen rechten buiten Europa heeft, waardoor je er vanuit die landen geen toegang hebt tot streamen.

Met een F1 TV Pro-abonnement kun je zowel binnen als buiten Europa live naar alle Formule 1-races kijken. Eerder deelden we al een lijst met alle landen vanuit waar dit mogelijk is. Extra fijn: de app werkt precies hetzelfde als in Nederland. Op sommige locaties is het echter alleen mogelijk om de race terug te kijken via F1 TV Access, waardoor deze niet live beschikbaar is. Ook kan de taal van het commentaar per land verschillen.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.