Viaplay voert opnieuw prijsverhoging door, ondanks eerdere ontkenning (EXCLUSIEF)

Het wordt binnenkort 14 tot 33 procent duurder om in Nederland naar Formule 1, darts, Premier League– en Bundesliga-voetbal en een selectie van films en series te kijken. Viaplay gooit de prijzen van zijn abonnementen namelijk per februari omhoog, zo liet een woordvoerder van de streamingdienst ons vandaag weten. En dit terwijl de videodienst eerder tegenover Streamwijzer heeft ontkend dat er in 2023 een dergelijke prijsverhoging zouden plaatsvinden.

Prijs van zowel maand- als jaarabonnement bij Viaplay wordt hoger

Toen Viaplay in maart 2022 gelanceerd werd in Nederland, was al direct duidelijk dat we de eerste paar maanden konden profiteren van een lagere abonnementsprijs dan normaal. De streamingdienst communiceerde namelijk meteen dat de prijs per 1 augustus zou stijgen met 40%, van een maandelijks bedrag van €9,99 naar €13,99. Dit gold voor alle rechtstreekse klanten van de streamingdienst. Nu gaan echter alweer na een half jaar de prijzen nogmaals omhoog voor alle nieuwe abonnees.

Vanaf woensdag 25 januari 2023* stijgt de prijs van een maandabonnement met 14% van €13,99 naar €15,99 per maand. Daarnaast zal de prijs van een jaarabonnement een paar weken later, op 2 maart 2023*, ook omhoog gaan met 33%. In plaats van €10,49 per maand gaan abonnees vanaf die datum €13,99 per maand betalen. Dit alles is opvallend te noemen, aangezien de streamingdienst eerder tegenover de redactie van Streamwijzer heeft ontkend dat dit zou gaan gebeuren.

Prijsverhoging werd eerder door Viaplay ontkend

Onze redactie ontdekte in de zomer van 2022 een opmerkelijke aanbieding van Viaplay voor Apple-gebruikers met een iPad of iPhone. Zij konden namelijk genieten van een tijdelijke korting (eerste zes maanden voor €10,99), waarna de prijs van een maandelijks abonnement omhoog zou gaan van €13,99 naar €15,99. De aanbieding werd na onze publicatie snel offline gehaald, maar liet onze volgers wel achter met vragen over een mogelijke nieuwe prijsverhoging.

Onze streaminganalist heeft daarom destijds navraag gedaan bij de Zweedse streamingdienst. De woordvoerder ontkende op dat moment echter dat er een dubbele prijsverhoging aan zou komen. De vraag “betekent deze huidige aanbieding voor Apple-gebruikers voor jullie rechtstreekse klanten ook dat er een prijsverhoging naar €15,99 aan zit te komen in 2023?” werd namelijk met een simpele doch duidelijke “het antwoord is nee” door de Scandinaviërs van tafel geveegd. Die reactie blijkt achteraf gezien dus onwaar. Onze redactie heeft Viaplay om een statement gevraagd naar aanleiding van de onwaarheden in de vorige communicatie, maar de streamingdienst wilde hier helaas niet op reageren.

🚨 De woordvoerder van Viaplay ontkrachtte een dubbele prijsverhoging tegenover de redactie van Streamwijzer. Je leest hier meer over in het artikel → Viaplay reageert op tweevoudige prijsverhoging

Hiermee komt de geloofwaardigheid van de streamingdienst in het geding—en dit is niet de eerste keer. Voorafgaand aan het Formule 1-seizoen van 2022 beloofde de streamingdienst bijvoorbeeld dat er zes Grands Prix gratis te zien zouden zijn, maar ook deze belofte kwamen zij niet na. Daarnaast liet compensatie van klanten voor problemen bij streams lang op zich wachten. Een gesprek met de Consumentenbond bleek uiteindelijk pas de doorslag te geven voor het management van de streamingdienst. Hierdoor zijn er onder abonnees steeds meer ontevreden geluiden te horen en blijkt de betrouwbaarheid van Viaplay een aanzienlijk probleem te worden.

Ook prijsverhogingen voor Viaplay-abonnees via providers op komst

Het afsluiten van een abonnement op Viaplay is rechtstreeks bij de streamingdienst mogelijk, maar daarnaast bieden verschillende providers in Nederland ook de optie om het lidmaatschap aan via hen aan je account toe te voegen. Hier kun je echter geen jaarabonnement afsluiten zoals direct bij Viaplay, maar wordt enkel een maandelijks lidmaatschap aangeboden. De twee grootste internet- en tv-aanbieders van Nederland hebben, in tegenstelling tot Viaplay zelf, wél een aanvullend statement met onze redactie gedeeld over de nieuwe prijzen voor hun ‘provider’-klanten. Zo vertelde een woordvoerder van Ziggo aan Streamwijzer in het onderstaande statement dat de nieuwe prijs van Viaplay per 1 maart a.s. doorgevoerd zal worden in hun systeem. In een aanvullend gesprek werd verklaard dat dit betekent dat huidige abonnees via Ziggo nog voor dezelfde (tot dusver onbekende) termijn als rechtstreeks bij Viaplay de ‘oude’ prijs zullen betalen, terwijl nieuwe abonnees direct vanaf de eerste dag van maart de nieuwe verhoogde prijs zullen betalen.

🗣️ “Ziggo volgt de prijsaanpassing van Viaplay die per 1 maart 2023 effectief wordt. De klanten die hun Viaplay abonnement afrekenen bij Ziggo, ontvangen hierover binnenkort persoonlijk bericht van Ziggo.”
– Woordvoerder van Ziggo

Ook KPN reageerde al snel op vragen van onze streaminganalist. De groene telecomaanbieder gaf als enige partij alvast duidelijkheid voor huidige abonnees, want zij zullen nog tot 1 juli a.s. de oude prijs van €13,99 betalen. Daarna wordt ook voor hen het nieuwe kostenplaatje van €15,99 doorgevoerd. Tot 1 maart zal voor iedere nieuwe abonnee via hun systeem nog de huidige prijs van 13,99 euro gelden.

🗣️ “Klanten die via KPN een abonnement hebben op Viaplay betalen tot 1 juli 2023 13,99 per maand. Daarna wordt het abonnement 15,99 per maand. Vanaf 1 maart 2023 geldt voor nieuwe klanten die een abonnement op Viaplay nemen, ook via KPN, de prijs van EUR 15,99 per maand. Klanten die vóór 1 maart een abonnement op Viaplay nemen via KPN, kijken tot 1 juli voor 13,99 ipv 15,99.”
– Woordvoerder van KPN

Ten slotte liet T-Mobile enkel weten dat zowel hun nieuwe als bestaande klanten nog een tijdje kunnen genieten van de ‘oude’ prijs. Zij geven aan het minimaal een maand van tevoren naar buiten te brengen als de prijs omhoog zal gaan in de toekomst.

🗣️ “De prijs per maand voor Viaplay blijft voorlopig € 13,99/mnd voor zowel nieuwe als bestaande klanten. Bij een prijsaanpassing informeren we onze klanten minimaal een maand van tevoren.”
– Woordvoerder van T-Mobile

Tweede keer dat Viaplay meer geld vraagt van (nieuwe) abonnees

In februari wordt de prijs van een abonnement op Viaplay dus voor de tweede keer verhoogd. Hoewel dit gezien de inflatie en de torenhoge bedragen voor uitzendrechten van veel (internationale) sporten geen onbegrijpelijke keuze is, trekt Viaplay ten opzichte van hun concurrentie wel steeds vaker aan het kortste eind. 

Voor een abonnement bij F1 TV betaal je bijvoorbeeld maximaal €7,99 per maand of €64,99 op jaarbasis. Mogelijk zal er dit Formule 1-seizoen dan ook weer een aanzienlijke groep mensen zijn die besluit de overstap te maken naar deze streamingdienst. Wel missen deze kijkers dan natuurlijk wel de door Viaplay aangeboden Premier League, Bundesliga, darts, Originals en nog veel meer andere content.


* Deze datum werd bijgewerkt in een update van het artikel op woensdag 25 januari. Eerder werden door de woordvoerder data van 1 februari 2023 (prijsverhoging jaarabonnement) en 28 februari 2023 (prijsverhoging maandabonnement) genoemd, maar de planning van de streamingdienst is na deze publicatie gewijzigd. Ook het originele plan van een prijsverhoging van het jaarabonnement naar €12,79 werd later gewijzigd naar €13,99.

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.