Spa F1-weekend gratis te zien in Nederland, zowel op tv als online

Goed nieuws voor mensen die dolgraag naar Formule 1 kijken, maar momenteel geen abonnement op de streamingdiensten Viaplay of F1 TV hebben. Zij kunnen namelijk helemaal gratis kijken naar de Grand Prix van België op het circuit Spa-Franchorchamps. Dat is zowel mogelijk via de tv-zender Canvas bij hun huidige provider als bij de online streamingdienst NLZIET.

F1 Grand Prix van België belooft om meerdere redenen een spektakelstuk te worden

Het belooft een waanzinnig spannend raceweekend te worden in België. Daar zijn meerdere redenen voor, maar laten we beginnen bij ‘onze’ Max Verstappen. Hij blijkt dit seizoen oppermachtig te zijn en staat met ruime voorsprong boven zijn concurrenten in de huidige WK-stand. Vorige week voegde hij zich vanwege zijn zevende overwinning op rij bij het illustere rijtje van Nico Rosberg, Michael Schumacher en Alberto Ascari die het wisten te presteren om zo vaak achtereenvolgende op de hoogste trede van het podium te komen. De enige die dit vaker lukte was Sebastian Vettel in 2013. Mocht ‘Super Max’ dit weekend wederom winnen, dan staat hij dus op de tweede plaats in deze ranglijst en krijgt hij zicht op de felbegeerde eerste positie.

Daarnaast is er vaak sprake van regen op het circuit van onze zuiderburen, wat voor veel spektakel kan zorgen in een raceweekend. Tenzij het overdreven veel wordt, zoals in 2021. Toen werden er slechts halve punten uitgedeeld, omdat de ‘race’ maar vier rondes duurde en achter een safety car werd afgelegd. Verder kijkt iedereen naar McLaren, het team dat de afgelopen Grands Prix uitstekende zaken doet en plotseling tweemaal op rij met Lando Norris op #2 van het podium belandde. Ook is het de laatste race voor de zomerstop, dus kun je als fan nog nét even genieten van je laatste ‘shot’ voordat een Formule 1-loze periode van een maand begint.

Maar bovenal kijkt men uit naar een uniek sprintweekend. Voor de derde keer dit jaar staat er namelijk een sprintrace op de planning, nadat eerder Azerbeidzjan en Oostenrijk een soortgelijk schouwspel verzorgden. Hierdoor is er vrijdag in het tijdschema maar één vrije training, waarna de kwalificatie voor de startopstelling van de race diezelfde middag al direct volgt. Zaterdag speelt zich een compleet onafhankelijk programma af, waarbij een sprint shootout wordt verreden om de startgrid van de daaropvolgende sprintrace te bepalen en daarmee punten te verdienen. Op zondag staat dan uiteindelijk daadwerkelijk de grote Grand Prix-race op de planning.

Geen abonnement op Viaplay of F1 TV nodig voor GP van België in Spa-Francorchamps

Normaal gesproken zijn Viaplay en F1 TV de enige twee streamingdiensten met Formule 1-uitzendrechten in handen, maar dit weekend ligt dat net even anders. De Belgische tv-zender Canvas mag namelijk drie volledige uitzendingen vertonen en dit kanaal is doorgaans ook gewoon op de Nederlandse televisie te ontvangen. Daardoor kun je via providers als Ziggo, KPN en T-Mobile lineair naar de uitzendingen kijken. Vrijdag wordt de kwalificatie er uitgezonden tussen 17-18 uur, waarna zaterdag de sprintrace plaatsvindt van 16:30 uur tot uiterlijk 17:30 uur. Op zondag staat de grote race dus op de planning, om precies te zijn vanaf 15:00 uur tot uiterlijk 17:00 uur.

Mocht je geen lineair televisie-abonnement hebben, dan kun je gelukkig ook gewoon via online tv alles gratis volgen. Dit kan soms rechtstreeks bij je provider, maar is ook mogelijk via de streamingdienst NLZIET. Onder de 38+ zenders van deze videodienst vallen namelijk ook drie kanalen uit België: VRT Eén, Canvas en Ketnet. Bovendien kijk je de eerste 14 dagen gratis, waardoor je het raceweekend volledig kosteloos kunt volgen.

Ga direct naar NLZIET en kijk 14 dagen gratis naar meer dan 200.000 programma’s, series en films van SBS, RTL, NPO en meer ✅

Eerstvolgende twee Formule 1 Grands Prix worden gratis uitgezonden op tv en online

We noemden net al even dat de zomerstop eraan zit te komen in de Formule 1-wereld, maar daarna staat op 25-27 augustus alweer meteen de volgende race op het programma in ons eigen koude kikkerlandje: de Grand Prix van Zandvoort! De voorbereidingen zijn al in volle gang en ook het tijdschema is inmiddels bekend. Naast de F1 GP van België, zal ook deze race voor ons in Nederland echter gratis te zien zijn. Dat werd begin vorig jaar al bekend, want toen tekenden de NOS en streamingdienst Viaplay een samenwerkingsakkoord. Daaruit bleek deze race in ons eigen land drie jaar lang tevens bij de publieke omroep te zien zou zijn: in 2022, 2023 én 2024. In de sportkalender 2023 van NLZIET wordt de race dan ook wederom genoteerd.

Vrije training en sprint shootout zijn nog wél gewoon met abonnement te volgen

Maar eerst is het dus nog de beurt aan België om gastland te zijn van het racespektakel bomvol razendsnelle bolides. Wil je overigens echt niets missen van het weekend? Dan kun je toch nog steeds een abonnement bij Viaplay of F1 TV Pro hebben. Daar zijn namelijk niet alleen de kwalificatie, sprintrace en race dit weekend te zien, maar ook de vrije training op vrijdag 28 juli om 13:30-14:30 uur en de sprint shootout op zaterdag 29 juli om 12:00-12:44 uur. Alvast heel veel kijkplezier gewenst!

SoortDatumTijdenKijken
1️⃣ Vrije trainingVrijdag 28 juli13:30 – 14:30⭕️ Viaplay en F1 TV Pro
⏱️ KwalificatieVrijdag 28 juli17:00 – 18:00🔴 Canvas, NLZIET, Viaplay en F1 TV Pro
⏰ Sprint shootoutZaterdag 29 juli12:00 – 12:44⭕️ Viaplay en F1 TV Pro
🏎️ SprintraceZaterdag 29 juli16:30 – 17:30🔴 Canvas, NLZIET, Viaplay en F1 TV Pro
🏁 RaceZondag 30 juli15:00 – 17:00🔴 Canvas, NLZIET, Viaplay en F1 TV Pro

Afbeelding ter illustratie