Waar speelt de cast van Stranger Things nog meer in?

Heb jij Stranger Things seizoen 4 gebingewatcht en heb je geen idee wat je met jezelf aan moet tot seizoen 5 op Netflix verschijnt? Lees dan gauw dit artikel. Hierin hebben we op een rijtje gezet in welke films en series de belangrijkste castleden van deze populaire scifi-serie nog meer spelen en laten we je direct weten waar je ze kunt bekijken. Zo vermaak je je wel tot het nieuwe seizoen verschijnt!

10x De cast van Stranger Things en waar ze nog meer in spelen

Een van de redenen waarom Stranger Things ontzettend populair is, is door de heerlijke cast. Van de jonge acteurs als Finn Wolfhard en Millie Bobby Brown tot de meer gevestigde namen als Winona Ryder, David Harbour en Cara Buono, voor bijna niemand is Stranger Things de eerste acteerklus—en zeker ook niet de laatste. Maar waar kun je de cast van Stranger Things nog meer in zien? Hieronder lichten we 10 castleden uit, inclusief een trailer van de belangrijkste film of serie waar ze in meespelen.

  1. Millie Bobby Brown | Eleven
  2. Finn Wolfhard | Mike Wheeler
  3. Noah Schnapp | Will Byers
  4. Gaten Matarazzo | Dustin Henderson
  5. Caleb McLaughlin | Lucas Sinclair
  6. Sadie Sink | Max Mayfield
  7. Winona Ryder | Joyce Byers
  8. David Harbour | Jim Hopper
  9. Joe Keery | Steve Harrington
  10. Charlie Heaton | Jonathan Byers

1. Millie Bobby Brown | Eleven

Voordat de Britse Millie Bobby Brown in Stranger Things in de huid van Eleven kroop, speelde ze al gastrolletjes in series als Grey’s Anatomy en Once Upon a Time in Wonderland. Pas na haar verschijning in Stranger Things brak ze echt door. Zo verscheen ze daarna in blockbusters als Godzilla II: King of the Monsters en Godzilla vs. Kong (beiden te zien op HBO Max).

Een andere belangrijke rol die ze speelde was die van Sherlock Holmes’ zusje in Enola Holmes (2020). In deze sprankelende film staat de actrice naast grote namen als Henry Cavill, Helena Bonham Carter en Sam Claflin. Leuk feitje: Millie Bobby Brown was ook een van de producenten van de film. En er verschijnt een tweede deel, al weten we nu nog niet wanneer.

2. Finn Wolfhard | Mike Wheeler

Hoewel Finn Wolfhard (Mike Wheeler in Stranger Things) pas 19 jaar oud is, heeft hij nu al een indrukwekkend aantal films achter zijn naam staan. Zo verscheen hij onlangs nog in de hitfilm Ghostbusters: Afterlife (2021), nu hier op Pathé Thuis te zien. Ook in films als Dog Days (2018), The Goldfinch (2019), The Turning (2020) en How It Ends (2021) is Wolfhard te zien.

De Canadese acteur brak echter door als de jonge Richie Tozier in de bekende horrorfilms It (2017) en It Chapter Two (2019). Hierin speelt hij de rol van een van de kinderen die ten prooi valt aan de griezelige clown Pennywise. De films zijn nu op HBO Max te zien. Wolfhard timmert trouwens niet alleen aan de weg als acteur, hij is ook muzikant. Je kunt hem kennen van de bands Calpurnia en The Aubreys.

3. Noah Schnapp | Will Byers

Noah Schnapp, die Will Byers speelt in Stranger Things, is met zijn 17 jaar een van de jongste acteurs uit de serie en brak door als stemacteur in The Peanuts Movie (2015). Hij verscheen voor het eerst op het witte doek in de historische dramafilm Bridge of Spies (2015), waarin hij de zoon van Tom Hanks speelde.

Daarna zagen we hem in 2020 terug in drie films: Abe, Waiting for Anya en Netflix Original Hubie Halloween. Die laatste is een komische horrorfilm die tijdens bepaalde scènes (spoiler: als de kinderen gaan fietsen) best wat weg heeft van Stranger Things. Je bekijkt hem op Netflix.

4. Gaten Matarazzo | Dustin Henderson

Gaten Matarazzo (geen familie van de Scream-actrice Heather Matarazzo, hoewel zijn moeder wel precies zo heet) speelt Dustin Henderson in Stranger Things. Daarvoor had hij een gastrolletje in The Blacklist, daarna verscheen hij eigenlijk alleen maar als stemacteur in The Angry Birds Movie 2 (2019) en My Father’s Dragon (2022). De acteur heeft helaas dus nog geen echt grote titels op zijn naam staan.

Wil je toch wat meer zien van Gaten Matarazzo? Dan kun je wel naar Prank Encounters op Netflix kijken. In deze candid-camerashow schitteren echte mensen in hun eigen horrorfilm. Matarazzo presenteert de boel op zijn eigen, grappige wijze.

5. Caleb McLaughlin | Lucas Sinclair

Caleb McLaughlin, oftewel Lucas Sinclair, begon zijn acteercarrière niet op het grote scherm maar op Broadway. Daar speelde hij een aantal jaren de rol van Simba in de musical The Lion King. Daarna volgden er enkele gastrolletjes, bijvoorbeeld in Law & Order: Special Victims Unit en Shades of Blue, totdat de acteur wereldwijd doorbrak met Stranger Things.

Netflix ontdekte de acteur en gaf hem rollen in High Flying Bird (2019) en Concrete Cowboy (2020). Vooral die laatste is absoluut een aanrader. Niet alleen is dat de eerste échte hoofdrol van McLaughlin, ook schittert hij hierin naast topacteur Idris Elba. McLaughlin speelt een dwarse puber die bij zijn vader in een zwarte cowboygemeenschap in Philadelphia gaat wonen.

6. Sadie Sink | Max Mayfield

Sadie Sink verscheen pas in Stranger Things in het tweede seizoen, maar is nu niet meer weg te denken uit de serie. Net als McLaughlin begon ze haar carrière ook op Broadway, in de musical Annie. Daarna speelde ze in films als Chuck (2016), The Glass Castle (2017) en Eli (2019).

Je kan haar ook kennen uit Taylor Swifts korte film All Too Well: The Short Film (2021), waarin ze een koppeltje speelt met de Maze Runner-acteur Dylan O’Brien. Of natuurlijk uit het tweede en derde deel van de Fear Street-trilogie op Netflix. Deze toffe horrorserie is zeker het kijken waard, al is het alleen maar omdat het hetzelfde jaren tachtig-sfeertje heeft als Stranger Things. Leuk detail: ook Maya Hawke (die Robin speelt) heeft een klein rolletje in deze trilogie.

7. Winona Ryder | Joyce Byers

Winona Ryder hoeven we waarschijnlijk niet meer aan je voor te stellen. Deze actrice speelt al sinds 1986 rollen in talloze films en heeft inmiddels een verbluffend CV opgebouwd. Je kent haar natuurlijk uit films als Beetlejuice (1988), Heathers (1990), Edward Scissorhands (1990) en The Age of Innocence (1983). Voor haar rol in die laatste film won ze een Golden Globe.

Een van haar beste films is Little Women (1994), waarin ze de rol van Jo March speelt. Hiervoor werd ze genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Actrice. Je bekijkt de film nu op Netflix en Pathé Thuis.

8. David Harbour | Jim Hopper

Onze favoriete mopperkont Jim Hopper wordt gespeeld door David Harbour. Net als Winona Ryder heeft deze 47-jarige acteur ook al een behoorlijk oeuvre opgebouwd, wat gezien het feit dat hij al sinds 2004 meedraait niet zo gek is. Je kunt hem onder meer zien in Revolutionary Road (2008), The Equalizer (2014) en Netflix Original Extraction (2020).

Recentelijk is de acteur ook verschenen in de Marvel-film Black Widow (2021). Hierin speelt hij de geweldige rol van Alexei, de surrogaatvader van Black Widow en Yelena Belova. Surrogaatvader? Net zoals in Stranger Things, met Eleven? Ja, en de film en de serie hebben nog meer overeenkomsten (David Harbour in Rusland, om maar even wat te noemen). Zeker een aanrader voor de fans dus!

9. Joe Keery | Steve Harrington

‘Babysitter’ Steve Harrington (gespeeld door Joe Keery) vormt samen met Dustin een van de leukste duo’s van de serie. Gelukkig maar dat de acteur dus doorgezet heeft, want nadat hij afstudeerde aan de theaterschool kostte het hem meer dan honderd audities om door te breken. Na Stranger Things zagen we hem terug in films als Spree (2020) en Molly’s Game (2017).

Een van Keery’s leukste rollen is echter die van Keys in Free Guy (2021). Sowieso is dit een fantastische film, waarin Keery schittert naast de hilarische Ryan Reynolds. Het gaat over Guy, een non-playing character die erachter komt dat hij in een videogame leeft, en we zien Joe Keery terug als een geweldig gamepersonage (een politieagent mét foute snor). Het kon ook eigenlijk niet misgaan met deze film: net als Stranger Things is Free Guy namelijk geregisseerd door Shawn Levy.

10. Charlie Heaton | Jonathan Byers

Waar kunnen we de Britse Charlie Heaton, die de rol van Jonathan Byers op zich neemt, tot slot allemaal in terugzien? De acteur maakte zijn acteerdebuut in de serie DCI Banks, had gastrolletjes in series als Vera en Casualty en verscheen in films als As You Are (2016) en Shut In (2016).

Een van zijn grootste rollen is in de superheldenfilm The New Mutants (2020). Hierin ontdekken vijf jonge mutanten dat ze over superkrachten bezitten en moeten ze ontsnappen uit een geheime inrichting. Heaton speelt Sam Guthrie / Cannonball, een jongeman met de gave om zo snel te vliegen als een straaljager. Ook andere grote acteurs als Maisie Williams en Anya Taylor-Joy spelen mee.

En de rest van de cast dan?

Ook de rest van de castleden van Stranger Things kun je in andere films bewonderen. Natalia Dyer (Nancy Wheeler) in Netflix-horrorfilm Velvet Buzzsaw (2019) bijvoorbeeld. De dochter van Ethan Hawke en Uma Thurman, Maya Hawke (Robin), speelt net als Winona Ryder in Little Women, maar dan in de allernieuwste versie uit 2019. En Dacre Montgomery (Billy) kun je kennen uit de nieuwe film Elvis (2022) en romantische komedie The Broken Hearts Gallery (2020).

Wanneer komt Stranger Things seizoen 5 op Netflix?

Momenteel is het enkel nog gissen naar de releasedatum van het vijfde seizoen van Stranger Things. De razendpopulaire Netflix-serie verscheen voor het eerst online in juli 2016, waarna S2 (oktober 2017), S3 (juli 2019) en S4 (mei-juli 2022) volgden.

Mochten we dit uitzendschema voortzetten, dan zal het waarschijnlijk tussen de 1½ en 2½ jaar duren totdat seizoen 5 online verschijnt. Hiermee kun je ongeveer uitkijken naar een releasedatum rond eind 2023 – begin 2024. We vermelden hierbij echter nogmaals dat nog niets is bevestigd over de releasedatum, dus de meest up-to-date informatie hierover ontvang je via je mail en door onze website en social-media kanalen in de gaten te houden.


Synopsissen: Netflix, HBO Max, Pathé Thuis, Disney+

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.