De hogere energiekosten raken ons allemaal in onze portemonnee. Ook bioscopen en filmtheaters kunnen hier uiteraard niet aan ontsnappen en daarom hebben een aantal van hen besloten de prijs van hun bioscoopkaartjes te verhogen. Binnenkort gaan bezoekers dus meer betalen om een film op het witte doek te kunnen bewonderen. Maar wat betekent dit voor het streaminglandschap?
Bioscoopkaartjes worden duurder door stijgende energiekosten
Hogere energiekosten gelden natuurlijk niet alleen voor huishoudens, maar zeker ook voor bioscopen. Doordat deze zich vaak bevinden in oudere, slecht geïsoleerde panden is de kans op een hogere rekening sowieso al groter en met de huidige stijging van de energieprijzen is er al helemaal geen ontkomen aan. Een verdubbeling van de kosten kan zo voor een enorme klap zorgen. Een aantal filmtheaters heeft daarom aan Nu.nl laten weten dat ze zich gedwongen voelen de ticketprijs te verhogen om de hogere energiekosten te dekken. Zo ga je voor een bioscoopbezoek aan het Rialto in Amsterdam, het KINO in Rotterdam en het Forum Groningen meer betalen.
Andere oplossingen die de filmtheaters verzinnen, blijken vaak niet afdoende. Projectoren uitzetten in zalen die niet in gebruik zijn, de verwarming een aantal graden lager zetten of de ramen vervangen door dubbelglas zorgen wel voor een iets lagere rekening, maar helaas is dit niet genoeg. Een van de redenen hiervoor is dat, naast de energiekosten, ook de personeels- en inkoopkosten oplopen. Door de verhoogde ticketprijs kunnen de theaters hun hoofd nog wel boven water houden, maar als de prijzen nog meer stijgen wordt dat lastig, zo heeft ook Nico Haenen van Lumière Cinema in Maastricht aan Nu.nl laten weten.
“De ticketprijzen verhogen vinden we moeilijk, dus we zijn dat niet zomaar binnenkort weer van plan. We sprokkelen nu alle kostenposten bij elkaar om te bekijken waar we nog op kunnen bezuinigen. De belangrijkste zorg is natuurlijk dat de energieprijzen nog verder stijgen en daarmee een onbeheersbare en onbetaalbare kostenpost worden.”
– Directeur Nico Haenen van Lumière Cinema
Stap naar de streamingdiensten wordt kleiner
Vanuit de bioscopen gezien is de verhoging van de ticketprijzen dus zeer logisch, maar voor bezoekers zal dit wellicht betekenen dat zij nog een keer extra nadenken voordat ze een avondje naar de bioscoop plannen. Zeker met het alsmaar groter wordende streaminglandschap is de noodzaak om de deur uit te gaan voor een goede film steeds minder groot. Waar je vroeger afhankelijk was van de paar films die per avond op de televisie verschenen, is het met streamingdiensten als Netflix, HBO Max, Disney+ en het gloednieuwe SkyShowtime mogelijk om vanaf de bank toegang te krijgen tot duizenden titels.
Als de prijzen dan ook nog duurder worden, wordt thuis film kijken steeds aantrekkelijker. Voor de prijs van één bioscoopbezoek kun je nu gemiddeld een maandabonnement op één of zelfs meerdere streamingdiensten betalen, waar je dan vervolgens de hele maand naar alle content kunt kijken. De keuze is dan voor steeds meer mensen snel gemaakt.
Daar komt bij dat veel streamingdiensten de laatste tijd testen met een steeds kortere periode tussen bioscoop- en streamingrelease. Disney+, de streamingdienst waar je onder meer terechtkunt voor films van de Marvel Studios en 20th Century Studios, lijkt momenteel bijvoorbeeld vaak een periode van slechts ± 49 dagen (7 weken) aan te houden. HBO Max is de thuishaven van alle Warner Bros.-films en zij testen al een tijdje met een window van maar ± 45 dagen. Marktleider Netflix vertoont hun eigen producties daarentegen veelal helemaal niet op het witte doek en dus exclusief op de eigen streamingdienst. Op TVOD-streamingdienst Pathé Thuis hoef je geen abonnement te hebben en daar verschijnen alle bioscoopfilms vaak ook razendsnel na de première op het grote scherm. Door al deze factoren wordt het missen van een film in de bioscoop steeds minder erg; even wachten en je kunt hem legaal online kijken. De verhoogde prijzen van bioscoopkaartjes zullen naar onze verwachting dus zorgen voor nóg een extra boost voor de streamingdiensten.
Kanttekening: niet alle bioscoopfilms zijn snel te streamen
Een belangrijke kanttekening hierbij is wel dat veel streamingdiensten nog aan het kijken zijn wat de ideale tijd tussen de twee releases is. Zo maakte HBO Max onlangs bekend de bioscooprelease weer volledig te willen omarmen en een langere wachttijd te willen uitproberen zoals bij Elvis—al kwamen ze hier met de release van Don’t Worry Darling (te zien na 44 dagen) ook weer heel snel op terug. Disney’s grootste titels zijn vaak al na 7 weken te streamen, maar sommige films laten langer op zich wachten (zoals Marvels Thor: Love and Thunder met 65 dagen) en anderen (zoals Pixars Turning Red) slaan de bioscoop zelfs helemaal over. Verder laat tevens SkyShowtime, die verbonden is aan grote filmstudio’s als Universal Pictures en Paramount Pictures, weten de bioscooprelease erg belangrijk te vinden. Momenteel lijken zij daarom een wachttijd van 7 tot 8 maanden aan te houden.
Een woordvoerder van de laatstgenoemde nieuwe streamingdienst liet twee weken geleden nog in een interview met onze redactie weten dat bepaalde films een bioscoopbeleving verdienen en daarom later naar de streamingdienst komen. Voor sommige films moet je dus wel even geduld hebben als je ze thuis wil zien, en dat maakt een bioscoopbezoek dan weer aantrekkelijker. Hieronder vind je een overzicht van de geschatte wachttijd op bioscoopfilms per streamingdienst, verder verklaard in de links in bovenstaande tekst.
Streamingdienst | Verbonden filmstudio’s | Wachttijd |
---|---|---|
🔵 Disney+ | Marvel Studios, Pixar, Disney, 20th Century Studios, etc. | ± 49 dagen |
🟣 HBO Max | Warner Bros. Pictures, DC, etc. | ± 45-70 dagen |
🔴 Netflix | Veelal eigen ‘Netflix Original’ producties | Geen |
🟡 Pathé Thuis | Alle films die in de grote bioscopen te zien zijn | Variabel |
🟠 SkyShowtime | Universal Pictures, Paramount Pictures, DreamWorks, etc. | 7-8 maanden |
Wat betekent dit voor de toekomst van de bioscoop?
Eerder hebben we in een ander opiniestuk al geschreven over de toekomst van de bioscoop. Toen lieten we weten dat het aantal bioscoopbezoeken drastisch lager was in 2021 dan in voorgaande jaren. Een reden hiervoor was niet alleen de oplaaiende coronapandemie in dat jaar, maar ook de eerder duurder wordende bioscoopkaartjes en de opkomst van steeds meer streamingdiensten. Met de hogere energiekosten worden kaartjes dus nóg duurder. Betekent dit het einde voor de bioscoop?
Wij denken van niet. De bioscoopbeleving blijft er toch één die heel anders is dan het thuis op de bank een film opzetten. Bovendien laat de bioscoopwereld met de opkomst van hypermoderne filmtechnologieën als 4DX, Laser ULTRA en IMAX zien dat ze er alles aan doen om te zorgen dat nieuwe films op het grote scherm bekijken ook echt een unieke ervaring blijft. Dat de verhoogde prijzen zorgen voor minder bioscoopbezoekers en dat dit goed nieuws is voor streamingdiensten lijkt een gegronde voorspelling, maar om nou te stellen dat dit het begin van het einde is voor de filmtheaters lijkt ons ook weer te vroeg. Dat de twee segmenten de markt steeds meer moeten verdelen en allebei zullen blijven innoveren om klanten te winnen, is echter een onvermijdelijk en overduidelijk gegeven.
Afbeelding ter illustratie