Disney+ gaat HBO Max achterna met 49 dagen tussen bioscooppremière en streamingrelease

In maart kondigde de nieuwe streamingdienst HBO Max aan dat bioscoopfilms van Warner Bros. al na 45 dagen op hun platform zouden verschijnen. Disney+ lijkt dit voorbeeld nu te volgen. Uit onderzoek van Streamwijzer blijkt namelijk dat de meeste films van The Walt Disney Company inmiddels 49 dagen, dus precies 7 weken, na de bioscooprelease op het video on demand-platform verschijnen.

Disney+ heeft getest met verschillende modellen

Disney+ heeft de afgelopen jaren met verschillende modellen getest wat de bioscoop- en online release betreft. Zo heeft er een tijdlang een periode van ongeveer 70 dagen tussen de bioscooppremière en de streamingrelease gezeten, en hebben ze zelfs getest met een nóg langere periode. De remake van West Side Story (2021) verscheen bijvoorbeeld 83 dagen na de bioscooprelease op de streamingdienst en bij Jungle Cruise (2021) duurde het zelfs 105 dagen.

Bij die laatste film testte Disney+ overigens ook met de VIP-toegang. Hierbij waren films veel eerder, soms zelfs al tegelijkertijd met de bioscooprelease, beschikbaar voor abonnees van de streamingdienst, maar moesten ze hiervoor wel aanvullende kosten betalen. Het ging hierbij om een eenmalig bedrag van €21,99, waarna je de film een onbeperkt aantal keer kon zien. Op deze manier kon je de film dus eerder dan andere Disney+-abonnees bekijken.

Ook grote titels als Mulan (2020), Cruella (2021) en Black Widow (2021) werden uitgebracht met VIP-toegang. Inmiddels lijkt de streamingdienst hiervan afgestapt te zijn. Nu volgen ze het voorbeeld van HBO Max (± 45 dagen) en bewegen ze richting een vaste periode van 49 dagen tussen de verschillende releasedata.

Bioscoopfilms lijken nu gemiddeld na 49 dagen op Disney+ te verschijnen

Tussen het verschijnen van films van The Walt Disney Company in de bioscoop en de online releasedatum op de streamingdienst Disney+ blijkt tegenwoordig bijna altijd een periode van 49 dagen te zitten. De nieuwste Pixar-film Lightyear (2022) verscheen bijvoorbeeld op 15 juni 2022 in de bioscoop en is precies 7 weken later online te streamen, op 3 augustus 2022.

Ook films als Free Guy (2021), Death on the Nile (2021) en Doctor Strange in the Multiverse of Madness (2022) verschenen precies 49 dagen na de bioscooprelease op Disney+. Dit lijkt dus de nieuwe standaard te zijn, al zou het natuurlijk ook een nieuwe tijdelijke testperiode van Disney+ kunnen zijn.

We zullen onder meer de online releasedatum van de nieuwste Marvel-film Thor: Love and Thunder (2022) moeten afwachten, maar de verwachting is nu dus dat die ook binnen 7 weken op de streamingdienst te vinden is. De film verscheen op 6 juli 2022 in de bioscoop, dus het ziet er nu naar uit dat hij op 25 augustus 2022 op Disney+ wordt gezet. Toch benadrukken we graag nogmaals dat dit niet officieel bevestigd is. Uiteraard houden we je via je mail en onze social media-kanalen op de hoogte als er een definitieve releasedatum is.

Aanbod van Disney+

In 2022 en 2023 komen er nog een hoop bioscoopfilms aan die we ook (al dan niet binnen 49 dagen) op Disney+ gaan zien. Zo verschijnt Black Panther: Wakanda Forever op 11 november 2022 in de bioscoop, verwachten we Avatar: The Way of Water op 16 december 2022 en zitten Ant-Man and the Wasp: Quantumania, Guardians of the Galaxy Vol. 3 en The Marvels er allemaal aan te komen in 2023.

Op de hoogte blijven van de nieuwste films en series op de streamingdienst? Houd dan vooral onze website in de gaten. Wij geven altijd aan wanneer nieuwe films verwacht worden en houden per maand bij welke nieuwe content er naar de streamingdienst komt.


Afbeelding ter illustratie

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.