TVOD: wat is een Transactional Video On Demand streamingdienst?

Veelal krijgen wij de vraag wat voor verschillende soorten streamingdiensten er zijn. Twee categorieën nemen in het streaminglandschap de leiding: TVOD en SVOD. In dit artikel leggen we uit wat voor streamingdiensten in Nederland in de eerste categorie, Transactional Video On Demand, vallen.

Wat is een TVOD (Transactional Video On Demand) streamingdienst?

Een TVOD streamingdienst biedt gebruikers de kans om per individuele transactie een bepaalde film of serie te kijken. Er is door dit video on demand-platform een monetair bedrag gekoppeld aan een film, waarna deze door te kopen of huren te zien is via de streamingdienst.

Voordelen TVOD

  • Vaak hebben TVOD streamingdiensten meer recente releases dan SVOD streamingdiensten, waardoor je de nieuwste films en series enkel op TVOD platforms kan vinden.
  • Films en series kunnen niet verdwijnen van het platform, mits je ze koopt en niet huurt.

Nadelen TVOD

  • Wanneer je veel films kijkt, is het snel voordeliger om een abonnement op een SVOD streamingdienst te hebben. Een enkele film of serie via een TVOD platform is namelijk vaak duurder dan een maandabonnement om onbeperkt films te kijken via een SVOD streamingdienst.
  • Als een film wordt gehuurd in plaats van gekocht, zal deze binnen een beperkte tijd verwijderd van het platform. Je kunt de titel dus maar één keer bekijken.
  • Bij sommige TVOD platforms wordt een Pay-Per-View systeem gebruikt, waardoor de film of serie slechts één keer bekeken kan worden. Dit is echter niet voor alle platforms het geval.

Voorbeelden van Transactional Video On Demand platforms in Nederland

Hierbij geven we wat voorbeelden van TVOD platforms in Nederland. Hier kan per film of serie worden besloten de titel te kopen of huren. De streamingdiensten voor het onbeperkt kijken naar films en series tegen een vast maandbedrag vallen (zoals Netflix, Disney+ en Videoland) dus niet onder deze categorie.