Verrassend: dit waren de 10 beste series van 2023

Het einde van het jaar is geweest en in 2023 werden we getrakteerd op een hele hoop kakelverse series. Het grootste kijkcijferkanon van dit jaar was waarschijnlijk The Night Agent, maar was dat ook de beste serie? Wij zochten het uit en maken de balans op: welke series op Netflix, HBO Max, Amazon Prime Video en andere streamingdiensten wisten de meeste kijkers te overtuigen? Hieronder vind je een lijst van de beste series van 2023 én zie je waar je ze nu kunt streamen.

10x Beste series van 2023

Welke series uit 2023 het allerbest waren, bepalen we natuurlijk niet zelf. Daarvoor is het veel te afhankelijk van smaak. Daarom maken we gebruik van beoordelingswebsite IMDb, waar het grote publiek kan stemmen. We hebben titels die niet in Nederland te streamen zijn of minder dan 5.000 stemmen hebben gekregen op IMDb geëlimineerd. En dit levert een verrassende lijst op met bekende en minder bekende titels.

10. Daisy Jones & The Six (Amazon Prime Video)

Het boek was een enorme hit, de serie is misschien nóg wel populairder. We hebben het over Daisy Jones & The Six. De tiendelige serie neemt ons mee naar de jaren zeventig, waar we de opkomst en het verval van een fictieve rockband volgen. Daisy Jones & The Six waren wereldberoemd… en toen stopten ze er ineens mee. Nu vertellen ze eindelijk hun verhaal. Kijkers waren lyrisch over het complete seizoen. Zo noemt een van hen het “bijna perfect”.

9. Silo (Apple TV+)

In de wereld die Silo schetst is een groot gedeelte van de mensheid weggevaagd. Omdat de atmosfeer bovengronds onleefbaar is, verblijven alle overgeblevenen in een ondergrondse silo. Als een paar mensen om het leven komen, ruikt Juliette onraad. Ze gaat op onderzoek uit en doet een gruwelijke ontdekking. De dystopische serie wordt gedragen door Rebecca Ferguson (The Greatest Showman) en door kijkers beoordeeld met een dikke 8,1.

8. Dag & Nacht (NLZIET)

Fans van Nederlandse series konden in 2023 ook hun lol op. Zo werd eerder dit jaar Dag & Nacht uitgezonden op televisie. Na iedere uitzending regende het positieve reacties en op IMDb heeft de serie met een gemiddelde van een 8,3 ook hoge ogen gegooid. Daarom maken we een uitzondering op onze eigen regel: de serie heeft namelijk niet 5.000 stemmen op IMDb, maar scoort wel zó goed dat we hem toch in dit lijstje wilden opnemen. Het draait om Ella, een klinisch verloskundige in het ziekenhuis. Samen met haar team loopt ze aan tegen de hoge werkdruk en zware omstandigheden.

7. Farzi (Amazon Prime Video)

Het zevende plekje wordt verrassend genoeg in beslag genomen door de Indiase serie Farzi (ook wel Fakes) op Amazon Prime Video. De spannende miniserie volgt Sunny, een briljant kunstenaar die een perfect vals bankbiljet creëert en daarmee de hele wereld verandert. Daar zitten de autoriteiten natuurlijk niet op te wachten en dus gaat agent Michael achter hem aan. Wat volgt is een bloedstollend kat-en-muisspel.

6. Lessons In Chemistry (Apple TV+)

Brie Larson schittert in de Apple TV+-serie Lessons in Chemistry. Het is de jaren 50 en Elizabeth Zott wil dolgraag wetenschapper worden. De maatschappelijke normen vertellen haar echter dat ze dat niet kan. Als ze tijdens haar zwangerschap ontslagen wordt, besluit ze aan de slag te gaan als presentatrice van een kookprogramma. Tijdens het koken brengt ze de over het hoofd geziene huisvrouwen veel meer bij dan alleen recepten.

5. Jury Duty (Amazon Prime Video)

Het concept van Jury Duty is even bijzonder als briljant: een Amerikaanse rechtszaak wordt voor de jury gebracht, maar is compleet nep. Elf juryleden zijn daarvan op de hoogte, eentje weet van niks en denkt dat het allemaal echt is. Hij moet dus continu om de tuin geleid worden. Dit wordt vastgelegd als een mockumentary, zoals we van bijvoorbeeld The Office gewend zijn. De serie is genomineerd voor vier Emmy’s en is ook volgens kijkers een echte aanrader.

4. A Small Light (Disney+)

Oorlogsserie A Small Light op Disney+ wist ook indruk te maken op kijkers. Een van de redenen is dat hiermee een compleet nieuw licht geschenen wordt op de welbekende gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog. Het verhaal van Anne Frank wordt namelijk verteld vanuit de ogen van Miep Gies. Zij werkte als secretaresse voor Otto Frank toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak en besloot haar baas en zijn familie verborgen te houden voor de nazi’s.

3. One Piece (Netflix)

Nummer #3 is een titel die je nog niet eens zo heel lang kan streamen: One Piece op Netflix. Pas in augustus kwam deze live-actionbewerking van de bekende manga-reeks naar de streaminggigant. One Piece draait om een jonge piraat die met zijn bemanning op zoek gaat naar een schat. Het is een van de duurste series die Netflix ooit gemaakt heeft en dus zullen zij blij zijn dat kijkers de titel belonen met maar liefst een 8,4 op IMDb. En goed nieuws voor de fans: een tweede seizoen is ook al aangekondigd.

2. Moving (Disney+)

De verrassende nummer #2 is de Koreaanse serie Moving op Disney+. We volgen drie jongeren die speciale gaven hebben geërfd van hun ouders. Ze kunnen vliegen, hebben een ongekende kracht of kunnen heel snel genezen van verwondingen. Terwijl andere mensen het op hun krachten gemunt hebben, moeten ze er ook nog eens zelf mee om leren gaan.

1. The Last of Us (HBO Max)

De winnaar van 2023 komt niet als een verrassing: dat is de waanzinnig populaire gameverfilming The Last of Us. Het spectaculaire eerste seizoen, waarin vooral Bella Ramsey als Ellie en Pedro Pascal als Joel indruk wisten te maken, werd supergoed bekeken en vol lof ontvangen. Kijkers smachtten al snel massaal naar een tweede seizoen en dat komt er gelukkig ook aan. Moet je seizoen 1 nog zien? Geluksvogel! In de acht afleveringen op HBO Max is de moderne beschaving vernietigd. Joel wordt aangewezen om de veertienjarige Ellie in veiligheid te brengen.

Alle films en series die online verschijnen per week en maand

Benieuwd welke kersverse series de afgelopen maand op de streamingdiensten zijn verschenen? Dat vind je in het overzicht met nieuwe films en series per maand. Ook kun je in dit overzicht alvast vooruit kijken om te zien welke titels nieuw op de video on demand-platforms komen in de volgende maanden.

Volledige aanbod van de streamingdiensten in Nederland

Op Streamwijzer is ook het complete aanbod van de streamingdiensten in Nederland te vinden. In de tabellen vind je dagelijks welke films en series nieuw op de streamingdienst zijn verschenen. Om te weten te komen welke titels worden verwijderd, ga je naar het verdwijnsein.


Synopsissen: Apple TV+, Netflix, Amazon Prime Video, Disney+, NLZIET en HBO Max

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.