Oorlogsserie ‘A Small Light’ is erg indrukwekkend (maar kijkers ergeren zich ook aan het accent van de acteurs)

Vanavond zijn we twee minuten stil om oorlogsslachtoffers te herdenken en morgen is het tijd voor Bevrijdingsdag. Dit is natuurlijk ook de week waarin het verhaal van Anne Frank extra veel aandacht krijgt. Zo is Disney+ op dinsdag gekomen met de gloednieuwe serie A Small Light, waarin een nieuw licht op de welbekende gebeurtenissen geschenen wordt. Het perspectief krijgt namelijk een draai: in plaats van de familie Frank staat hun beschermer Miep Gies centraal. En dat levert een serie op die erg indrukwekkend is, zo blijkt uit de reacties van kijkers. Al stoort men zich ook aan één ding: waarom spreken Miep Gies, Anne Frank en de andere historische figuren opeens Engels?

Meld je nu aan bij Disney+ en krijg ruim 16% korting om naar alle films en series van Pixar, Star, Marvel, National Geographic, Star Wars en Disney te kijken ✅

Het verhaal van Miep Gies in ‘A Small Light’ op Disney+

Miep Gies speelde een cruciale rol in het leven van Anne Frank. Zij werkte als secretaresse voor Otto Frank toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak en besloot haar baas en zijn familie verborgen te houden voor de nazi’s. Twee jaar lang droeg ze zorg voor de acht onderduikers in het Achterhuis, met gevaar voor eigen leven. Ook later speelde Miep een belangrijke rol: zij vond het dagboek Anne Frank, bewaarde het en hielp Otto Frank om het met de hele wereld te delen.

Inmiddels stormen de eerste reacties binnen en die zijn erg positief. Zo krijgt de serie tot nu toe een dikke 8 op beoordelingssite IMDb en een perfecte score van 100% op de Tomatometer van Rotten Tomatoes. A Small Light is op dinsdag 2 mei in première gegaan op Disney+, met wekelijks twee afleveringen.

AfleveringTitelWeekdagReleasedatum
1“Pilot”Dinsdag2 mei 2023
2“Welcome to Switzerland”Dinsdag2 mei 2023
3“Motherland”Dinsdag9 mei 2023
4“The Butterfly”Dinsdag9 mei 2023
5“Scheissfeld”Dinsdag16 mei 2023
6“Boiling Point”Dinsdag16 mei 2023
7“What Can Be Saved”Dinsdag23 mei 2023
8“Legacy Dinsdag23 mei 2023

Nederlandse kijkers zijn positief, maar hebben één kritiekpuntje

Veel kijkers zijn dus positief over de serie, die vooral internationaal erg veel lof ontvangt. Ook Nederlanders die zich aan de eerste twee afleveringen gewaagd hebben, zijn onder de indruk. Er is echter wel één kritiekpuntje: de serie is een Amerikaanse productie en de acteurs spreken dus Engels. Dat zorgt voor kritiek onder Nederlandse kijkers. Hieronder vind je een greep uit de reacties.

Bekijk hieronder direct de trailer

Ben je nog niet begonnen aan deze serie op de streamingdienst van The Walt Disney Company? Neem dan vooral een kijkje bij de trailer hieronder of bezoek direct de seriepagina van A Small Light op Disney+. Heb je geen abonnement? Ook National Geographic zendt de afleveringen uit. De eerste was te zien op dinsdag 2 mei om 21:30 uur, de tweede wordt vanavond uitgezonden. In de komende weken komen de nieuwe afleveringen ook steeds op de dinsdag en de donderdag op de buis.

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.