Streamingdiensten HBO Max en discovery+ worden samengevoegd: dit weten we tot nu toe

Het is al lange tijd groot nieuws in het internationale medialandschap: Discovery en AT&T’s WarnerMedia slaan de handen ineen. Lang was onduidelijk wat het ontstaan van Warner Bros. Discovery zou betekenen voor de streamingsdiensten achter deze bedrijven, maar inmiddels is bekend: discovery+ en HBO Max worden samengevoegd. Maar wat betekent dit voor je huidige abonnement? We worden bestookt met vragen hierover, dus laten je in dit artikel alles weten wat tot nu toe bekend is. Helaas is dat nog niet ontzettend veel.

HBO Max en discovery+ worden één grote streamingsdienst

Hoewel HBO Max en discovery+ op dit moment nog twee verschillende streamingsdiensten zijn, zullen deze in de toekomst dus samengevoegd worden tot één video on demand-platform. Op deze manier hoopt Gunnar Wiedenfels, de CFO van Warner Bros. Discovery, voor een zo rijk en breed mogelijk aanbod te zorgen.

Voordat het mogelijk is om beide diensten samen te voegen, wordt er eerst nog gewerkt aan een tussenoplossing. Hierbij worden de twee verschillende diensten als bundel aangeboden. Tot op heden is deze bundel echter nog niet gelanceerd en is deze combinatie-deal dus nog niet beschikbaar.

In februari 2023 meldde een insider aan The Wall Street Journal ook dat discovery+ waarschijnlijk niet helemaal gaat verdwijnen. Om abonnees die niet méér willen betalen voor de HBO Max-content niet af te schrikken, zal discovery+ vermoedelijk als losse streamingdienst blijven bestaan. HBO Max verdwijnt als het goed is wel helemaal in de gezamenlijke nieuwe streamingdienst.

Wanneer worden discovery+ en HBO Max samengevoegd?

Een exacte lanceerdatum voor het gecombineerde platform van HBO Max en discovery+ is momenteel nog niet bekend, maar we weten wel al ongeveer wanneer de gecombineerde streamingdienst uitgerold zal worden. Hiervoor heeft WBD recentelijk hun plan naar buiten gebracht.

In de Verenigde Staten gebeurt dit al in de zomer van 2023, waarna Latijns-Amerika in de herfst van 2023 volgt en Europa begin 2024. Daarna zijn Azië-Pacific (midden 2024) en nieuwe markten (herfst 2024) aan de beurt. Verder is het nog wel belangrijk om te benoemen dat men meldt dat ze hun best doen om het proces te versnellen als dat lukt, maar dit is geen zekerheid te noemen.

Wat gebeurt er met mijn abonnement als HBO Max en discovery+ één worden?

Wat er precies met je abonnement op HBO Max of discovery+ gebeurt als de twee streamingsdiensten samengevoegd worden, weten we tijdens het schrijven van dit artikel nog niet. Ook wat dit gaat betekenen voor de abonnementskosten is nog niet duidelijk. We weten in ieder geval wel dat er een gratis abonnementsvorm zal ontstaan (met advertenties), een goedkoop abonnement (met gedeeltelijk advertenties) en een duurder lidmaatschap dat volledig reclamevrij is. Dit werd allemaal in het voorheen genoemde plan naar buiten gebracht, net als het idee dat bioscoopreleases zullen worden omarmd (dus dat er geen films direct alleen te streamen zullen zijn) en dat er een PVOD-tussenstap komt met tijdelijk aanvullende kosten om een film eerder te kunnen streamen

Een veelgestelde vraag is daarnaast wat er gaat gebeuren met de levenslange korting waarmee HBO Max veel klanten aan zich wist te binden. Ook dit is nog niet bekend. Wel is het zo dat de fusie van Discovery en WarnerMedia, en het plan om hun streamingsdiensten samen te voegen, al in volle gang was toen HBO Max in Nederland gelanceerd werd. Hierdoor kunnen we voorzichtig aannemen dat de toen gegeven korting ook na de lancering van het nieuwe platform geldig blijft. Daarnaast zou het nog wel eens de laatste grote aanbieding kunnen zijn, want het eerdergenoemde plan wees erop dat WBD minder focus op kortingsacties meer wil leggen.

Toch blijven dit slechts speculaties en zullen we moeten afwachten tot het nieuwe platform daadwerkelijk gelanceerd wordt om hier echte uitspraken over te doen. Houd tot die tijd onze website en onze socials in de gaten om als eerste op de hoogte te zijn van het nieuws. In ieder geval is het duidelijk dat je straks met één abonnement kijkt naar “een fantastische collectie van content” (zie onderstaande video), waaronder producties van Warner Bros., Discovery Channel, Eurosport, TLC, Animal Planet, HBO, Max Originals, Cartoon Network en nog veel meer merken van het nieuwe bedrijf Warner Bros. Discovery.

Discovery CEO on WarnerMedia merger: This is a fantastic collection of assets
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.