Streamingdiensten HBO Max en discovery+ worden dit jaar samengevoegd: alles wat we nu weten

Het is al lange tijd groot nieuws in het internationale medialandschap: Discovery en AT&T’s WarnerMedia slaan de handen ineen. Lang was onduidelijk wat het ontstaan van het nieuwe bedrijf Warner Bros. Discovery zou betekenen voor de streamingsdiensten achter deze organisaties, maar inmiddels is bekend: discovery+ en HBO Max worden samengevoegd tot de nieuwe streamingdienst ‘Max’. En in Nederland zal dat zelfs dit jaar nog gebeuren. Maar wat betekent dit voor je huidige abonnement? We worden bestookt met vragen hierover, dus laten je in dit artikel alles weten wat tot nu toe bekend is.

Alles over de samenvoeging van HBO Max en discovery+

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over de samenvoeging van HBO Max en discovery+, zodat je alle up-to-date informatie op een rijtje hebt.

— Klik om te springen op deze pagina —
🍿 Nieuwe streamingdienst Max
💰 Hoe duur wordt Max?
📅 Wanneer vindt de samenvoeging plaats?
Wat gebeurt er met mijn abonnement?
🤑 Wat gebeurt er met de levenslange korting?

HBO Max en discovery+ worden één grote streamingsdienst

Hoewel HBO Max en discovery+ op dit moment nog twee verschillende streamingsdiensten zijn, zullen deze binnenkort dus in Nederland samengevoegd worden tot één video on demand-platform. Op deze manier hoopt Gunnar Wiedenfels, de CFO van Warner Bros. Discovery, voor een zo rijk en breed mogelijk aanbod te zorgen.

In de Verenigde Staten is dit al een tijdje geleden gebeurd. Daarom was ook al in april 2023 bekend dat deze nieuwe streamingdienst de naam Max zal dragen. In Nederland blijft het echter gewoon HBO Max heten, om verwarring met Omroep MAX te voorkomen.

Gaan het huidige HBO Max en discovery+ dan verdwijnen? Nee, niet helemaal. In februari 2023 meldde een insider namelijk al aan The Wall Street Journal dat discovery+ gewoon blijft bestaan. Dit is om abonnees die niet méér willen betalen voor de HBO Max-content niet af te schrikken. Tijdens de Amerikaanse uitrol van het platform bleek de insider daar gelijk te krijgen: in de Verenigde Staten is discovery+ nog steeds beschikbaar als losse streamingdienst. HBO Max verdween wel helemaal in de gezamenlijke nieuwe streamingdienst, en dit zal waarschijnlijk dus ook in Nederland gaan gebeuren. Op het nieuwe Max kijk je binnenkort dus naar populaire series als Game of Thrones, Succession en The Last of Us.

Wat kost de samengevoegde versie van HBO Max?

De kosten voor de nieuwe versie van HBO Max in Nederland zijn nog niet naar buiten gebracht. We kunnen wel alvast kijken naar de Verenigde Staten, waar de streamingdienst inmiddels al gelanceerd is. Abonnementen kosten daar $9,99 per maand / $99,99 per jaar (Ad-Lite), $15,99 per maand / $149,99 per jaar (Ad-Free) en $19,99 per maand / $199,99 per jaar (Ultimate Ad-Free).

🇺🇸Ad-LiteAd-FreeUltimate Ad-Free
Prijs per maand$9,99$15,99$19,99
Prijs per jaar$99,99$149,99$199,99
Gelijktijdige streams2 schermen2 schermen4 schermen
Resolutie1080p1080pTot 4K UHD
Offline downloads0 downloads30 downloads100 downloads
Geluidskwaliteit5.1 surround sound5.1 surround soundDolby Atmos

Wanneer worden discovery+ en HBO Max samengevoegd?

Een exacte lanceerdatum voor het gecombineerde platform van HBO Max en discovery+ is momenteel nog niet bekend, maar we weten wel al ongeveer wanneer de gecombineerde streamingdienst uitgerold zal worden. Hiervoor heeft WBD een tijdje terug namelijk hun plan naar buiten gebracht.

In de Verenigde Staten is het al gebeurd: daar verscheen Max in mei 2023, waarna Latijns-Amerika in de herfst van 2023 volgde. Europa is begin 2024 aan de beurt. Daarna zullen ook Azië-Pacific (midden 2024) en nieuwe markten als België en Frankrijk (herfst 2024) de overstap maken.

Wat gebeurt er met mijn abonnement als HBO Max en discovery+ één worden?

Wat er precies met je abonnement op HBO Max of discovery+ gebeurt als de twee streamingsdiensten samengevoegd worden, weten we tijdens het schrijven van dit artikel nog niet. Ook wat dit gaat betekenen voor de abonnementskosten is nog niet duidelijk.

We weten in ieder geval wel dat er als het goed is, net als in Amerika, een gratis abonnementsvorm zal ontstaan (met advertenties). Daarnaast zijn de opties een goedkoop abonnement (met gedeeltelijk advertenties) en een duurder lidmaatschap dat volledig reclamevrij is. Dit werd allemaal in het voorheen genoemde plan naar buiten gebracht, net als het idee dat bioscoopreleases zullen worden omarmd (dus dat er geen films direct alleen te streamen zullen zijn) en dat er een PVOD-tussenstap komt met tijdelijk aanvullende kosten om een film eerder te kunnen streamen. Veel films zijn op dit moment 70 dagen na de bioscooprelease te streamen, maar misschien gaat er in de toekomst dus een langere periode tussen zitten.

Wat gebeurt er met de levenslange korting van HBO Max?

Een veelgestelde vraag is ook nog wat er gaat gebeuren met de levenslange korting waarmee HBO Max veel klanten aan zich wist te binden. Ook dit is nog niet bekend. Wel is het zo dat de fusie van Discovery en WarnerMedia, en het plan om hun streamingsdiensten samen te voegen, al in volle gang was toen HBO Max in Nederland gelanceerd werd. Hierdoor kunnen we voorzichtig aannemen dat de toen gegeven korting ook na de lancering van het nieuwe platform geldig blijft. Daarnaast zou het nog wel eens de laatste grote aanbieding kunnen zijn, want het eerdergenoemde plan wees erop dat WBD minder focus op kortingsacties meer wil leggen.

Toch blijven dit allemaal slechts speculaties en zullen we moeten afwachten tot het nieuwe platform daadwerkelijk gelanceerd wordt om hier echte uitspraken over te doen. Houd tot die tijd onze website en onze socials in de gaten om als eerste op de hoogte te zijn van het nieuws. We informeren je natuurlijk ook altijd over de laatste nieuwtjes via je mail.

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.