Discovery+ lijkt ondanks fusie met HBO Max een aparte streamingdienst te blijven

Het is al een tijdje duidelijk dat Discovery en AT&T’s WarnerMedia de handen ineen hebben geslagen, maar heel lang was niet bekend wat dit precies met de onderliggende streamingdiensten zou gaan doen. We wisten dat discovery+ en HBO Max zouden worden samengevoegd en daar hield het op. Nu is er eindelijk meer bekend: de twee streamingdiensten gaan inderdaad samen in één platform, maar tegelijkertijd blijft discovery+ waarschijnlijk ook een aparte videodienst. Dit meldt een insider aan The Wall Street Journal.

Discovery+ lijkt een aparte streamingdienst te blijven

Gisteravond liet The Wall Street Journal in een exclusief artikel weten dat het plan van Warner Bros. Discovery om HBO Max en discovery+ samen te laten smelten in één streamingdienst nog wel doorgaat, maar dat discovery+ tegelijkertijd ook blijft bestaan als een losse streamingdienst. Waar HBO Max dus in zijn geheel zal opgaan in een gloednieuw video on demand-platform, zal discovery+ blijven voorbestaan zoals het nu is.

Dit gebeurt waarschijnlijk vooral om te voorkomen dat discovery+-abonnees afgeschrikt worden door de hogere prijs van een gecombineerde dienst. Discovery+ is op dit moment een van de goedkoopste streamingdiensten die er is, waarvoor je in Nederland slechts €3,99 per maand betaalt. HBO Max is met €5,99 tot €7,99 alweer aanzienlijk duurder. Een nieuwe videodienst zal alle content van HBO Max bevatten, dus de kans is erg groot dat je daar ook voor gaat betalen. Om klanten die enkel geïnteresseerd zijn in discovery+-content niet kwijt te raken, is ervoor gekozen om dit als een losse streamingdienst te blijven aanbieden.

Momenteel wordt er door de buitenlandse bronnen vooral gesproken over de situatie in Amerika, maar we verwachten dat dit in Nederland ook zal gelden. Warner Bros. Discovery heeft de berichten overigens nog niet bevestigd.

Gaat HBO Max dan wel verdwijnen?

Als losse streamingdienst gaat HBO Max dus wel verdwijnen, maar dit betekent niet dat je afscheid hoeft te nemen van series als EuphoriaHouse of the Dragon en Succession. Het enige wat er gaat gebeuren, is dat er door de fusie van WarnerMedia en Discovery een nieuwe gezamenlijke streamingdienst gaat komen met een andere naam. Waar discovery+ waarschijnlijk als losse streamingdienst blijft bestaan, gaat alle content van HBO Max in de nieuwe streamingdienst op, gecombineerd met de docu’s en series van discovery+, en dat voor waarschijnlijk een soortgelijke prijs.

Dit betekent dat je straks met één abonnement kijkt naar “een fantastische collectie van content” (zie onderstaande video), met onder meer producties van Warner Bros., Discovery Channel, Eurosport, TLC, Animal Planet, HBO, Max Originals, Cartoon Network en nog veel meer merken van het nieuwe bedrijf Warner Bros. Discovery. Alleen dan dus onder een andere naam.

Wanneer wordt de gecombineerde streamingdienst van discovery+ en HBO Max gelanceerd?

Wanneer gaat het samenvoegen van de twee streamingdiensten dan precies gebeuren? Allereerst is het interessant om te vermelden dat HBO Max al bezig is met het implementeren van bepaalde discovery+-content op hun streamingdienst. Zo zijn verschillende documentaires en programma’s van Discovery nu al toegankelijk voor HBO Max-abonnees. De echte fusering staat echter nog op het programma en een exacte lanceerdatum is er niet. Sterker nog, zelfs de naam van de nieuwe gecombineerde streamingdienst is nog niet bekend.

Wel heeft Warner Bros. Discovery onlangs hun voorlopige tijdsplan naar buiten gebracht. In de Verenigde Staten zal de gecombineerde streamingdienst al in de zomer van 2023 gelanceerd worden, waarna Latijns-Amerika in de herfst van 2023 volgt en Europa begin 2024. Daarna zijn Azië-Pacific (midden 2024) en nieuwe markten (herfst 2024) aan de beurt.


Afbeelding ter illustratie

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.