HBO Max zet bioscoopfilms gemiddeld na 60-70 dagen online

In eerste instantie was het de bedoeling dat HBO Max films van Warner Bros. slechts 45 dagen na de bioscooprelease al aan het aanbod zou toevoegen. Dit maakte de streamingdienst bekend voordat het platform in Nederland gelanceerd werd. We zijn op dit moment echter ruim anderhalf jaar verder en nu blijkt de periode tussen bioscoop- en streamingrelease toch weer anders te zijn: gemiddeld verschijnen films na 60 tot 70 dagen in het aanbod van HBO Max (al wordt hier aan de hand van de populariteit van de film ook nog vaak in geschoven).

Warner Bros.-bioscoopfilms gemiddeld na 60-70 dagen op HBO Max

HBO Max kwam in 2022 naar Nederland. Toen was het de bedoeling dat bioscoopfilms van Warner Bros., een studio die onder meer titels als Barbie, Elvis en The Batman produceerde, precies 45 dagen na de bioscooppremière op het video on demand-platform zouden verschijnen.

De razendsnelle online première bleek echter toch niet de juiste tactiek te zijn en daarom werd in augustus 2022 een koerswijziging aangekondigd. HBO Max liet destijds tijdens een presentatie weten dat ze de manier van het lanceren van films wilden gaan veranderen. De bedoeling daarvan was om de bioscooprelease weer volledig te omarmen en de streamingrelease naar achteren te schuiven. Het was toen dus al duidelijk dat bioscoopfilms niet meer na 45 dagen zouden verschijnen.

Inmiddels zijn we ruim een jaar verder en uit een analyse van de op HBO Max verschenen Warner Bros.-films van het afgelopen jaar blijkt dat de window tussen bioscoop- en streamingrelease gemiddeld tussen 60 en 70 dagen ligt. Er wordt echter ook behoorlijk in geschoven. Zo was de populaire film Magic Mike’s Last Dance pas na 113 dagen kosteloos te streamen en duurde het bij de minder populaire animatiefilm Mummies slechts 48 dagen. De window lijkt dus ook erg afhankelijk van hoe goed de film het in de bioscoop doet. Hieronder hebben we de releases van 2023 in een duidelijk overzicht gezet.

FilmBioscoopreleasePVOD-releaseSVOD-release (HBO Max)Window bioscoop en SVOD
House Party12 januari3 maart50 dagen
Magic Mike’s Last Dance9 februari27 maart2 juni113 dagen
Mummies22 februari11 april48 dagen
Shazam! Fury of the Gods16 maart28 april23 mei68 dagen
Evil Dead Rise20 april23 juni64 dagen
The Flash15 juni31 juli25 augustus71 dagen
Barbie19 juli12 septemberNNBNNB
Meg 2: The Trench3 augustus18 september29 september57 dagen

Populaire bioscoopfilms krijgen eerst PVOD-release

Zoals uit de tabel hierboven blijkt, wordt er tegenwoordig ook steeds vaker gewerkt met het PVOD-systeem. Dit staat voor Premium Video on Demand en betekent dat we de film eerder vanuit huis kunnen kijken, maar dan wel tegen een aanvullende betaling.

Zo verschijnt een film bijvoorbeeld op TVOD-streamingdiensten als Pathé Thuis. Vaak wordt het op dit soort streamingdiensten wél mogelijk om na ± 46 dagen al (tegen betaling) naar een bioscooptitel te kijken.

Vervolgens worden films van Warner Bros. op een later moment standaard alsnog toegevoegd aan het aanbod van HBO Max. Dit gebeurt recentelijk gemiddeld 3 weken (21 dagen) na de PVOD-release. Het zijn over het algemeen overigens alleen de populairdere bioscoopfilms die zo’n Premium-release krijgen.

Films en series die op HBO Max verschijnen per week en maand

Naast de nieuwste bioscoopfilms verschijnen er iedere week natuurlijk ook andere nieuwe titels op HBO Max. Benieuwd welke releases er op de planning staan? Ga naar het overzicht met nieuwe films en series op HBO Max per maand of bekijk wat er binnenkort naar de streamingdienst gaat komen.

Verder wordt in de Facebookgroep met HBO Max-kijkers het laatste nieuws over gloednieuwe releases altijd besproken en kun je je op de hoogte laten houden van de laatste updates via je mail.

HBO Max in Nederland

Afbeelding ter illustratie

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.