PVOD: wat is Premium Video On Demand?

In het streaminglandschap vliegen termen als TVOD en SVOD je om de oren. Dit houdt in dat gebruikers de kans krijgen om per individuele transactie een bepaalde film of serie te kijken (TVOD) of dat het afsluiten van een abonnement nodig is om films en series te zien (SVOD). Sinds kort is er ook een nieuwe term aan dit rijtje toegevoegd: PVOD. Dit staat voor Premium Video On Demand, en in dit artikel leggen wij uit wat dat precies is.

→ Meld je nu gratis aan bij Pathé Thuis en kijk je eerste film met tot 60% korting ✅

Wat is PVOD (Premium Video On Demand)?

PVOD staat dus voor Premium Video On Demand. Dit houdt in dat video on demand-platformen een film exclusief aanbieden, zeer kort na de officiële release in de bioscoop. Hiervoor vragen zij een hoger bedrag dan dat ze normaal gesproken vragen, of komt er bovenop de normale abonnementskosten nog een extra bedrag. Op deze manier wordt het bioscoopbezoek nog wel gestimuleerd, maar wordt het ook mogelijk om films sneller vanuit huis te kijken.

Voordelen PVOD

  • De nieuwste releases zijn razendsnel vanuit huis te bekijken, dus een bioscoopbezoekje is niet perse nodig om de nieuwste films te zien.
  • Door gebruik te maken van de PVOD-optie, schaf je de film over het algemeen aan (in het geval van TVOD-streamingdiensten). Dit betekent dat de film meerdere keren te bekijken is. Wel belangrijk om rekening mee te houden: in het geval van een SVOD-streamingdienst kan de film later uit het aanbod verwijderd worden. Dan verdwijnt hij ook uit jouw bibliotheek, ondanks dat je er extra voor betaald hebt.

Nadelen PVOD

  • Het betalen van een hoger bedrag (bij TVOD-streamingdiensten) of een aanvullend bedrag bovenop de abonnementskosten (bij SVOD-streamingdiensten) is noodzakelijk.
  • Streamingdiensten gebruiken deze PVOD-periode mogelijk om bioscoopfilms later aan hun aanbod toe te voegen, waardoor je langer moet wachten als je geen aanvullende kosten wil betalen.

Streamingdiensten die PVOD aanbieden

Er zijn verschillende streamingdienst die de PVOD-optie aanbieden. Hieronder zetten we ze op een rij.

  • Pathé Thuis: Een streamingdienst die met deze PVOD-tussenstap tussen bioscooprelease en streamingrelease werkt is Pathé Thuis. In principe is dit een TVOD-streamingdienst, dus kun je films hier altijd al voor een bepaald bedrag huren of kopen. De PVOD-optie zorgt ervoor dat je de films ook nog eerder kunt bekijken, maar dan ben je er dus wel een iets hoger bedrag aan kwijt. Door het premium bedrag te betalen, koop je de film over het algemeen wel. Hierdoor kun je hem meerdere keren bekijken.
  • HBO Max: Eerder hield HBO Max een periode van ongeveer 45 dagen aan tussen de bioscoop- en de streamingrelease, maar in augustus 2022 hebben zij een koersverandering aangekondigd. Om de bioscooplanceringen te omarmen wordt een langer gat (mogelijk 2,5 maand) aangehouden en wordt PVOD toegevoegd als tussenstap.
  • Disney+: Ook deze streamingdienst heeft met een soortgelijke PVOD-tussenstap gewerkt. Zij noemden het de VIP-toegang, en dit hield ook in dat films vlugger dan gebruikelijk te zien waren voor een extra bedrag bovenop de abonnementskosten. Hier lijken ze op dit moment echter van afgestapt te zijn, maar wie weet dat het in de toekomst wel weer geherintroduceerd gaat worden.
Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.