Dit zijn de 5 goedkoopste streamingdiensten in Nederland

De afgelopen jaren schoten de video on demand-platforms in Nederland als paddenstoelen uit de grond. Maar hoe zit het nu met de kosten van al deze videodiensten? Hier vind je de 5 goedkoopste streamingdiensten in Nederland met prijzen en aanbod op een rijtje.

De 5 goedkoopste streamingdiensten van Nederland

Met een abonnement op één streamingdienst kom je tegenwoordig niet zo ver meer als voorheen. Door de aanzwellende concurrentie van de spelers is het streaminglandschap versplintert het aanbod namelijk steeds meer. Het is ook steeds moeilijker bij te houden hoeveel welke videodienst kost en wat je op welke dienst kunt bekijken.

Hieronder vind je een aantal van de goedkoopste videodiensten van Nederland, geselecteerd uit de paar grootste spelers in het streaminglandschap. Belangrijk om te vermelden is dat NPO Plus met €2,95 per maand erg goedkoop is, maar dat het aanbod hiervan ook al onder de content van NLZIET valt (samen met RTL XL en KIJK). Ook staat Videoland niet in het toplijstje, omdat hun goedkoopste abonnement van €5 p/m reclames bevat. Verder zijn er meerdere aanbiedingen voor de F1-streamingdienst Viaplay, waardoor je hiervoor bij sommige providers ook een lager bedrag per maand betaalt. De gebruikelijke prijs is echter 15 euro per maand op het moment van schrijven. Ten slotte is het van belang om te vermelden dat je voor Pathé Thuis helemaal geen vergoeding per maand betaalt, maar hier moet je wel per film betalen om ze te huren of kopen.

5. HBO Max (vanaf €5,00 per maand)

Door de komst van HBO Max in 2022 werd het streaminglandschap in Nederland volledig op z’n kop gezet. De nieuwe streamingdienst bood namelijk tijdelijk een levenslange korting op een abonnement aan. Inmiddels is deze introductiekorting verlopen, maar door de huidige actieprijs bespaar je nog steeds ruim 37% wanneer je kiest voor een jaarabonnement. Dan betaal je slechts €5,00 (‘Standard’) per maand in plaats van €7,99 p/m. Via de website van HBO Max kun je een abonnement afsluiten, waarna je direct kunt beginnen met kijken naar de films en series van Warner Bros, HBO, Cartoon Network, DC, Max Originals en meer.

4. SkyShowtime (vanaf €4,58 per maand)

De relatief nieuwe streamingdienst van Comcast Corporation en Paramount Global is SkyShowtime. Sinds eind 2022 is dit video on demand-platform live in Nederland. De prijs is €6,99 per maand of met 33% korting een bedrag van €54,99 per jaar. Reken je die jaarprijs om, dan kom je uit op abonnementskosten van slechts €4,58 per maand. En dat is goed voor een vierde plaats in dit lijstje. In het aanbod vind je meer dan 10.000 uur aan films en series van Universal Pictures, DreamWorks, Sky Studios, Peacock, Paramount+, Showtime, Paramount Pictures en Nickelodeon. Een flinke nieuwe partij in de markt.

3. CANAL+ (vanaf €4,16 per maand)

De allerjongste speler in het Nederlandse streaminglandschap is CANAL+. Deze videodienst ging namelijk pas live in december 2023 en al snel daarna hebben wij een uitgebreid interview met de Country Manager gehad. Daarin kwamen we alles te weten over de plannen van het video on demand-platform. Je kijkt er naar films en series van Dutch FilmWorks, STUDIOCANAL, SPI International, Fremantle, NPO, Lionsgate, Lumière en zelfs van de conculega’s van Viaplay. De eerste 7 dagen zijn als proef gratis uit te proberen en een abonnement kost €4,99 per maand of €49,90 per jaar.

2. Amazon Prime Video (vanaf €4,16 per maand)

Voor een abonnement op Amazon Prime Video betaal je exact evenveel per jaar en maand als voor de bovengenoemde streamingdienst. Daarnaast kijk je ook nog eens de eerste 30 dagen helemaal gratis, wat de reden is dat we hem één plekje hoger op de lijst hebben kunnen plaatsen. Amazon Prime Video heeft een groot aanbod van films en series, waaronder de exclusieve en populaire Amazon Prime Originals. Denk hierbij aan The Wheel of Time, maar ook The Boys en LOL: Last One Laughing.

1. discovery+ (vanaf €3,99 per maand)

Voor het entertainment-onderdeel van de streamingdienst van discovery+ betaal je slechts €3,99 per maand, maar dan heb je nog niet alles. Bij de aanvulling van sport gaat de prijs namelijk omhoog naar €5,99 p/m. Op het video on demand-platform zijn programma’s te bekijken van Animal Planet, BBC, Discovery, Discovery Science, Food Network, HGTV, Investigation Discovery, MotorTrend en TLC. Daarnaast is er een breed sportassortiment met tennis, UFC, de Olympische Spelen, Formule E en meer. Belangrijk om te vermelden: deze videodienst zal nog dit jaar samengevoegd worden met HBO Max. Tot dan kun je een abonnement rechtstreeks bij discovery+ nemen of als add-on channel bij Amazon Prime Video.

Combinatie abonnementen op streamingdiensten

De hierboven vermelde streamingdiensten zijn op het moment van schrijven de goedkoopste video on demand-platforms in Nederland. Mocht je echter op alle vijf een abonnement nemen, dan kunnen de kosten nog steeds snel oplopen. Anderzijds, als je van alle kortingen die hierboven vermeld zijn gebruik maakt (incl. per jaar betalen), dan kom je op een maandelijks bedrag van €21,89 uit. Dat is voor abonnementen op vijf verschillende streamingdiensten toch geen hele gekke prijs. Vooral als je het vergelijkt met de recente prijsstijging van Netflix, waarmee abonnees tot wel €15,99 per maand betalen.

Een andere optie is om abonnementen met elkaar te delen. Zo houd je de kosten namelijk nóg lager. Bij alle abonnementen die hierboven zijn genoemd, is het mogelijk om tot drie schermen tegelijk te streamen. Op andere diensten als Disney+ is het zelfs mogelijk om op 4 schermen tegelijk te kijken. Mocht je je met twee andere vrienden of vriendinnen dus op alle vijf de streamingdiensten willen abonneren, dan zou dat flink in de kosten gaan schelen. Door deze diensten met z’n drieën te delen ben je namelijk maar €7,30 per persoon per maand kwijt. Overigens moet je natuurlijk wel altijd even de gebruiksvoorwaarden checken, want bij sommige diensten staat vermeld dat delen alleen binnen een huishouden wordt toegestaan.

Alle video on demand-platforms in Nederland

Eerder peilden we al even welke streamingdiensten het populairst zijn in Nederland. De uitkomst van dit onderzoek vind je in dit artikel. Hieruit blijkt dat Netflix nog steeds enorm populair is, maar dat de nieuwe concurrenten ook snel terrein aan het winnen zijn.

Op zoek naar nog meer streamingdiensten? Wij hebben ze allemaal voor je op een rijtje gezet. In het artikel met alle streamingdiensten in Nederland vind je alles. Van Cheflix tot Apple TV+ en van meJane tot Hayu. Veel kijkplezier!

Zac Chapman
Zac is een student in Kunst en Economie op de HKU. Met een passie voor film, televisie, muziek en 'all things pop culture' is hij altijd op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van entertainment.