Videoland verlaagt prijs abonnement en introduceert reclame op streamingdienst

Streamingdienst Videoland heeft een nieuwe abonnementsvorm geïntroduceerd. Het video on demand-platform gaat de concurrentie met de goedkopere streamingdiensten aan door de prijs van het goedkoopste abonnement te verlagen naar €4.99 per maand, maar stelt daar een omgeving met reclame, slechts 1 scherm om tegelijk op te streamen en geen downloads-to-go tegenover. Wel kan het volledige aanbod van films en series op Videoland bekeken worden met het abonnement.

Videoland introduceert nieuw abonnement: lagere prijs, maar wel met reclame

In augustus 2019 werd door de algemeen directeur van RTL Nederland, Sven Sauvé, al bekendgemaakt dat er een nieuw soort abonnement aan zat te komen tegen een lagere prijs. Wel werd toen al aangegeven dat er reclame in deze abonnementsvorm toegepast zou worden. Nu is er in juli 2020 voor gekozen om deze wijziging ook daadwerkelijk door te voeren voor huidige en nieuwe gebruikers van de streamingdienst.

Het soort advertenties dat wordt laten zien aan de gebruiker is nog niet bekend. Het zou dus bijvoorbeeld kunnen gaan om advertentiebanners op het platform of om pre-rolls, de filmpjes voor een uitzending die we kennen van YouTube. De grote vraag hier is vooral of uitzendingen ook onderbroken zullen worden om advertenties te laten zien.

Het lijkt erop dat de streamingdienst op deze manier de concurrentie aan wil gaan met de goedkopere streamingdiensten. Zo heeft Amazon Prime Video ervoor gekozen te lanceren in Nederland tegen een prijs van slechts €2.99 per maand. Ook zijn streamingdiensten als Apple TV+ (€4.99 per maand) en Disney+ (€6.99 per maand of €69.99 per jaar) tot de dag van vandaag nog goedkoper dan Videoland.

Keuze tussen Basis, Plus en Premium

Er worden drie nieuwe abonnementen gelanceerd. Deze worden allen voorafgegaan door een gratis proefperiode van 14 dagen, zoals eerder ook mogelijk was bij Videoland. De drie nieuwe abonnementen dragen de namen Basis, Plus en Premium.

Vanaf nu heeft Videoland drie abonnementen: Basis, Plus en Premium

Basis

Voor het nieuwe Basis-abonnement wordt een prijs van slechts €4.99 per maand betaald. Tegen deze prijs wordt van de gebruiker echter wel verwacht dat hij akkoord is met reclame op de streamingdienst en kan er slechts met 1 scherm tegelijk worden gekeken. Ook kunnen er geen download-to-go films of series op apparaten worden opgeslagen.

Plus

Het Plus-abonnement van Videoland zal €7.99 per maand gaan kosten en biedt een video on demand-platform dat volledig reclamevrij is. Dat is gelijk aan het eerdere goedkoopste abonnement van de streamingdienst. Ook kan er nog steeds met 2 schermen tegelijk gekeken worden en is download-to-go mogelijk.

Premium

Het duurste abonnement van Videoland zal €9.99 per maand gaan kosten en is vooral voor de drukkere accounts. Er zijn namelijk geen verschillen met het Plus-abonnement, behalve het feit dat er met 4 schermen tegelijk gestreamd kan worden. Verder is de streamingdienst dus nog steeds reclamevrij en is de download-to-go optie ingeschakeld.

Gefaseerde lancering van nieuwe Videoland abonnementen

Voor de huidige klanten van Videoland zal er niets veranderen in hun abonnement. Mochten zij gebruik willen maken van nieuwe abonnementen, dan kunnen zij dit naar wens aanpassen. De nieuwe abonnementsvormen worden voor alle nieuwe en huidige klanten gefaseerd uitgerold. De streamingdienst benadrukt nogmaals dat alle klanten van het video on demand-platform toegang blijven houden tot de volledige catalogus van films en series op de streamingdienst met elke abonnementsvorm.