Podcast tips: top 10 populairste aanraders (in januari 2024)

Het medium van de podcasts blijft maar aan populariteit winnen, maar de meeste mensen zijn op zoek naar inspiratie voor leuke uitzendingen om aan hun lijst toe te voegen. We helpen je graag een handje. Hier vind je onze podcast tips, bestaande uit een top 10 van populairste aanraders in Nederland en bijgewerkt in januari 2024. Je beluistert ze onder andere via Spotify, Apple Podcasts, Podimo en YouTube.

Top 10: tips voor de beste podcasts van Nederland in januari 2024

Wereldwijd worden er heel veel podcasts gemaakt, maar in dit lijstje hebben we ervoor gekozen om te focussen op Nederlandstalige producties. Het is bij de meeste titels mogelijk om ze op verschillende audiodiensten te beluisteren, zoals in de omschrijving onder de speellijst vermeld staat.

10. Maarten van Rossem – De Podcast

In mei 2020 ging de Nederlandse mediapersoonlijkheid Maarten van Rossem voor het eerst live met zijn eigen podcast Maarten van Rossem – De Podcast. Inmiddels kun je elke week genieten van een uurtje vermaak met het jurylid van De Slimste Mens en host & ondernemer Tom Jessen. Ze geven hun kijk op het nieuws, actualiteiten en wisselende onderwerpen uit de geschiedenis. Je kunt onder andere via Spotify, YouTube en Apple Podcasts naar de uitzendingen kijken / luisteren.

9. De Derde Helft

Liefhebber van Eredivisievoetbal en houd je van een goede dosis humor in je podcast? Dan is De Derde Helft er een om aan je kijklijst toe te voegen. Zelf omschrijven ze de show vooral als een podcast met alles wat je niet wil weten over de Eredivisie. Tijdens het voetbalseizoen kun je ongeveer twee keer per week luisteren naar een nieuwe aflevering op je favoriete apps.

8. Geuze & Gorgels

In 2021 wisten Monica Geuze en Kaj Gorgels de koppositie in de lijst van meest gestreamde podcasts in Nederland te veroveren. Ze zijn nog steeds wekelijks te horen op de openbare podcastapps met Geuze & Gorgels, waarin ze de ‘first world problems’ van luisteraars behandelen en statements bespreken omtrent verschillende onderwerpen. Daarnaast hebben ze achter de betaalmuur van Podimo nog extra uitzendingen onder de titel Geuze & Gorgels Extra.

7. De Grote Podcastlas

Je kunt De Grote Podcastlas zien als de audioversie van de atlas, gemaakt door drie geografen. Elke week nemen Max, Leon en Hugo je mee op reis naar een ander land waar ze je van alles over vertellen. Aan de hand van een aantal vaste thema’s in drie blokken vertellen ze je de mooiste verhalen en de meest opvallende feitjes. Van Tadzjikistan tot Duitsland en van Zuid-Korea tot Tuvalu. Waarin zijn andere landen het beste? Waarin het slechtste? Wat is voor hun een stroopwafels en wat is hun koningsdag? Wie is hun Erasmus en wie is hun Cruijff? Eigenlijk gewoon alles waarvan je zou willen dat het vroeger in je atlas stond.

6. De Zelfspodcast

Sander Schimmelpenninck & Jaap Siewertsz van Reesema staan met hun Zelfspodcast al jarenlang bovenaan de hitlijsten in je favoriete podcastapps en zetten elke week een nieuwe aflevering online, waarin de jeugdvrienden hun leven en de wereld doornemen. De twee dertigers spreken over de carrières in de media, maar ook over hun Instagrammable levens en verlangen naar het platteland. Sinds april 2022 zijn ze niet meer bij openbare podcastapps te horen, maar enkel via Podimo. Daar komt ook elke week een nieuwe aflevering van de Zelfspodcast Extra.

5. Beste Zangers De Podcast

NPO 1 en AVROTROS lanceren dit jaar tijdens de uitzending van het gelijknamige tv-programma ook Beste Zangers De Podcast, een serie die onder andere bij Spotify en Apple Podcasts te beluisteren is. Hierin gaat eerdergenoemde Jaap Reesema met één van zijn collega-artiesten in gesprek over de nummers die een bijzondere betekenis voor hun hebben.

4. Marc-Marie & Aaf Vinden Iets

Elke week recenseren Marc-Marie Huijbregts en Aaf Brandt Corstius iets anders in Marc-Marie & Aaf Vinden Iets, een podcast die op alle audioplatforms te streamen is. Het aanvullende programma Marc-Marie & Aaf Vinden Nog Eens Iets staat echter exclusief achter de betaalmuur van Podimo online. De twee putten voor deze extra uitzendingen inspiratie uit het verleden en kijken terug naar een ander jaar, een andere eeuw, of zelfs voor Christus. Wat kunnen we daarvan leren?

3. Wat Goéééd – De positieve podcast met Martien Meiland en Erica Renkema

Elke week bespreken Martien Meiland en Erica Renkema, bekend van het realityprogramma Chateau Meiland, de laatste nieuwtjes met een positieve insteek. Niet geheel verrassend is dan ook de gekozen titel voor de show: Wat Goéééd – De positieve podcast met Martien Meiland en Erica Renkema. De bekende podcastapps maken het mogelijk om naar deze uitzendingen te luisteren.

2. BROERS met Sam & Rijk

Elke maandag om 20:00 uur lanceren Sam Hofman & Rijk Hofman, twee broers, een nieuwe aflevering van hun eigen podcast. Deze episodes zijn onder andere te beluisteren via Spotify. In BROERS met Sam & Rijk is alles bespreekbaar en kan alles. Maar je dus klaar om lekker te lachen en schuif aan bij deze twee komische familieleden.

1. Man man man, de podcast

Net als de Zelfspodcast is ook de razend populaire Man man man, de podcast definitief verhuist naar de audiostreamingdienst Podimo. De nieuwe afleveringen zijn dan ook niet meer te horen op Spotify of Apple Podcasts. Bas Louissen, Domien Verschuuren en Chris Bergström praten hierin iedere vrijdag over hun week, het leven en elkaar.

Tips voor apps om de beste uitzendingen mee te luisteren in Nederland

In Nederland zijn er een paar grote podcastplatforms waarop de bovenstaande uitzendingen te beluisteren zijn. Veel mensen zijn vooral bekend met Spotify en Apple Podcasts, twee marktleiders op het gebied van audiostreaming. Je kunt hier gratis naar afleveringen luisteren, maar het is ook mogelijk om de bijgevoegde reclame te ontwijken of ‘content achter de betaalmuur’ te ontvangen door een betaald abonnement af te sluiten.

Daarnaast is Nederland met Podimo sinds begin 2022 een nieuwe speler in het streaminglandschap rijker. Je kunt hier een gratis proefabonnement van enkele maanden afsluiten, waarna je tussen de €4,99 en €9,99 per maand betaalt voor een lidmaatschap. De audiodienst heeft een grote selectie van podcasts, maar daarnaast is het ook mogelijk om er toegang te krijgen tot een bibliotheek van luisterboeken.

Meer informatie over podcasts

Blijf je graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van streaming? Dan updaten we je wekelijks via je mail over de meest recente gebeurtenissen en kijktips. Zo schrijven we bijvoorbeeld over de spannendste Nederlandse true crime-podcasts en geven we informatie over nieuwe titels zoals de zesdelige podcast ‘Rampvlucht’ over de Bijlmerramp.

Het is daarnaast ook mogelijk om ons op social media te volgen voor berichtgeving. Zo delen we op de Instagram-pagina van Streamwijzer Podcasts allerlei updates. Alvast veel luisterplezier gewenst.


Afbeelding ter illustratie