Deze 10 spannende Nederlandse true crime-podcasts moet je luisteren

Als er één genre is in de wereld van de podcasts dat het altijd goed doet, dan is het waargebeurde misdaad. Er zijn internationaal veel spannende producties gemaakt, maar ook Nederlandse true crime-podcasts zijn erg populair. In dit overzicht vind je 10 titels die het luisteren waard zijn.

→ Luister nu 60 dagen gratis naar Podimo, want als bezoeker van Streamwijzer wordt de kosteloze proefperiode tijdelijk verviervoudigd ✅

Top 10: tips voor spannende podcasts over true crime (in het Nederlands)

Hieronder vind je onze top 10 van spannende podcasts over true crime, te beluisteren in het Nederlands. Een deel van deze titels met waargebeurde misdaadverhalen vind je op allerlei podcastapps als Spotify en Apple Podcasts, maar andere producties worden exclusief aangeboden door de audiostreamingdienst Podimo. We laten bij elke titel weten wat de streaming opties zijn en voegen een knop toe om direct te beginnen met luisteren.

10. Opsporing Verzocht – Cold Case

Je kent het televisieprogramma vast wel: voor Opsporing Verzocht werken politie, justitie en kijkers thuis samen om criminelen op te sporen. Niet elke case wordt echter opgelost, waardoor er zogeheten ‘cold cases’ open blijven staan. In de podcast Opsporing Verzocht – Cold Case wordt zo’n onopgeloste zaak besproken. In zes afleveringen gaan journalisten Babs Assink en Lammert de Bruin in op de moord op Hans Schonewille. De bijnaam van het slachtoffer was ‘De Indiaan’ en hij werd doodgeschoten op 10 juni 1999. We proberen in deze podcast duidelijkheid te krijgen over het motief en de mogelijke dader(s) van de moord. Deze podcast beluister je via al je favoriete audiostreamingdiensten.

9. De Willem Podcast

Vond je de serie Judas op Videoland interessant? Dan is De Willem Podcast vast ook wat voor jou. We horen Harry Lensink en Marian Husken. Zij hebben beiden jarenlange ervaring met het dossier van Willem Holleeder, maar ook met andere misdaadzaken. Elke week vertellen ze je wat er aan de hand is in de wereld van de georganiseerde misdaad. Op het moment van schrijven verschijnt er nog steeds elke week op vrijdag een nieuwe aflevering online, exclusief op Podimo.

8. Al sla je me dood

Vaak komen in true crime-podcasts de grootste experts of bekendste figuren uit de misdaadjournalistiek aan het woord, maar in Al sla je me dood pakken ze het heel anders aan. Hierin luister je namelijk naar vertellers die “compleet ongehinderd door enige kennis van zaken” spreken over moorden, verdwijningen en andere mysteries. Daarnaast worden de verhalen aangevuld met een eigen mening die soms gekenmerkt wordt door satire en zelfspot, maar natuurlijk altijd met respect voor de slachtoffers. Gruwelijke misdaadverhalen vliegen je om de oren in deze productie die te vinden is op Spotify, Apple Podcasts, Podimo en nog meer streamingdiensten.

7. Mr. Big

Het is het jaar 2014 wanneer Wim S. door een undercovermethode genaamd Mr. Big een moord bekend: hij laat weten dat hij degene is die zijn vriendin Heidy Goedhart om het leven bracht. Toch zegt hij later dat hij onschuldig is en onder druk heeft gelogen over de moord. In deze podcast spreken de twee journalisten Mark Schrader en Lieke Malcorps samen over de zaak, maar hebben ze het ook over de grenzen van dit soort undercoveroperaties van de politie. Kun je een moord bekennen die je niet hebt gepleegd? De zeven afleveringen van deze podcast zijn exclusief te beluisteren via Podimo.

6. Partners in Crime (met Kees van der Spek)

Je kunt Kees van der Spek kennen van zijn tv-programma’s als Oplichters in het buitenland en Oplichters aangepakt, maar de misdaadjournalist kwam vorig jaar ook met een eigen podcast: Partners in Crime. In deze afleveringen gaat hij in gesprek met vakgenoten, waaronder Alberto Stegeman, Thijs Zeeman, Mick van Wely en Nicole Buch. Zij praten samen over de hoogtepunten en natuurlijk ook dieptepunten van hun carrière. Van hun meest trotse momenten tot de gebeurtenissen waarin ze zelf serieus in de problemen kwamen door hun werk.

5. Dogmob

Duik met Dogmob in de wereld van de zwerhondenmaffia op Curaçao. Rebecca van der Weijde is journalist en zij vertelt in deze podcast een verhaal van dierenliefde dat de verkeerde kant opgaat en eindigt in een constructie die draait om geld en ego. Je komt alles te weten over het Kluivert Dog Rescue Center van Rosanne Kluivert, wat inmiddels is opgedoekt, en leert waarom de duistere wereld van de zwerfhondenzwendel in sommige gevallen blijkt te draaien om geld en ego. Exclusief op Podimo.

4. Moordcast

Als je het hebt over Nederlandse true crime-podcasts, dan kun je natuurlijk niet om Moordcast met Dionne Slagter heen. Je kunt haar ook kennen van haar recente deelname aan De Verraders op Videoland, van haar eigen misdaadprogramma True Crimes Of The ’90s met Dionne Slagter op discovery+ of van haar populaire YouTube-kanaal, maar ze heeft ook een van de meest beluisterde Nederlandstalige podcasts in dit genre samen met haar broer Henrik als sidekick. Deze titel was vroeger op alle podcastapps te beluisteren, maar Podimo heeft hem inmiddels alleen nog in haar eigen aanbod opgenomen.

3. Napleiten

Vaak worden zaken in true crime-podcasts benaderd vanuit de journalistieke kant, maar in Napleiten komen we ook meer te weten over cases vanuit de kant van een strafpleiter. Hij, Christian Flokstra, spreekt samen met misdaadjournalist Wouter Laumans met advocaten en officieren van justitie over de meest bijzondere zaken uit hun carrières. Je krijgt dan ook voor het eerst een uniek inkijkje in geruchtmakende strafprocessen waar je misschien anders nooit van zou hebben gehoord.

2. Moorden in het Noorden

We weten het inmiddels van hun uitgebreide filmografie: als de Noordse landen ergens goed in zijn, dan is het het vertellen van de spannendste misdaadverhalen. Of ze nou verzonnen of waargebeurd zijn. Elke week wordt in de Podimo-podcast Moorden in het Noorden op woensdag een nieuwe case besproken van een huiveringwekkende of opzienbarende moordzaak uit Scandinavië. Van de “Koffermoord” tot “Het snelle geld” en van “De Zwarte Weduwe” tot “Het meisje dat lootjes ging verkopen”.

1. De Deventer Moordzaak

Heb je de Nederlandse dramafilm De Deventer Moordzaak (2021) al gezien bij Pathé Thuis? Dan is de gelijknamige podcast ook echt wat voor jou. In zes afleveringen word je bijgepraat over deze spraakmakende moordzaak uit de Overijsselse plaats in 1999, waarin iemand slachtoffer werd van nepnieuws. De moordzaak mondde uit in een mediazaak, waardoor verslaggeving en waarheidsvinding via infotainment tot een hetze leidde. We krijgen ook Michael de Jong te horen, iemand die door de media verdacht werd gemaakt en hierdoor werd bestempeld als ‘de klusjesman’. Hij vertelt zijn verhaal en laat weten hoe zijn leven tot op de dag nog wordt bepaald door de Deventer Moordzaak.

Kijktips: naast podcasts zijn er ook veel films en series over waargebeurde misdaadverhalen

Ben je naast true crime-podcasts ook gek op waargebeurde misdaadverhalen in films en series? Dan hebben we goed nieuws voor je, want eerder schreven we al een artikel met 10 films en series over waargebeurde Nederlandse misdaad. Daarnaast publiceerden we vorig jaar jaar een overzicht met 10 kijktips voor true crime-films en series over beroemdheden en lees je in ons lijstje met 5 true crime-programma’s over mysterieuze vermissingen alles over verdwijningen waar men zich tot op de dag van vandaag het hoofd over breekt.

Een greep uit het bovenstaande true crime-kijklijstje: kijk hier naar De Heineken Ontvoering (2011) op Disney+ en duik in 4 spraakmakende seizoenen van de bekroonde misdaadserie Mocro Maffia op Videoland. Daarnaast stream je hier House of Gucci (2021) bij Amazon Prime Video, een film waarin Lady Gaga samen met Adam Driver, Jared Leto en andere topacteurs het verhaal achter het Italiaanse mode-imperium vertelt. En ten slotte praat Nederlands meest bekende oud-politieagente je hier in Ellie Lust: Bizarre Zaken op discovery+ bij over allerlei indrukwekkende true crime-cases.

Meer podcasts bij Podimo

Een deel van de bovenstaande podcasts is te beluisteren via al je favoriete podcastapps, terwijl andere producties momenteel exclusief bij Podimo te vinden zijn. In ons artikel over de podcasts in het aanbod van Podimo praten we je bij over andere titels die er momenteel op staan. Van de Zelfspodcast tot De Grote Podcastlas en van Marc-Marie & Aaf Vinden Iets tot Reality Check.

Blijf je daarnaast graag op de hoogte van het laatste nieuws op het gebied van streaming? Dan updaten we je wekelijks via je mail over de meest recente gebeurtenissen en kijktips. Het is daarnaast ook mogelijk om ons op social media te volgen voor berichtgeving. Zo delen we op de Instagram-pagina van Streamwijzer Podcasts allerlei updates. Alvast veel luisterplezier gewenst.


Afbeelding ter illustratie