Zelfspodcast: een podcast van Sander & Jaap

Één van de meest beluisterde podcasts in Nederland is op dit moment de Zelfspodcast. De afleveringen worden opgenomen door Sander Schimmelpenninck & Jaap Siewertsz van Reesema. Hieronder vind je hoe je de podcast kunt beluisteren en waar hij over gaat.

Zelfspodcast: een podcast van Sander Schimmelpenninck & Jaap Siewertsz van Reesema

In de Zelfspodcast nemen jeugdvrienden Jaap Siewertsz van Reesema (zanger/producer) en Sander Schimmelpenninck (journalist/presentator) hun leven en de wereld door. Twee dertigers met carrières in de media, met Instagrammable levens, maar ook huismussen die verlangen naar het platteland. Twee maatjes met zeer verschillende karakters, maar een gedeelde liefde voor zelfbeklag. Elke week een rondje dieptepunten, één hoofdonderwerp, vele zijpaadjes, kansloze businessideeën en gegluur naar mooie meisjes. Kortom, Siewertsz en Schimmelpenninck doen maar wat.

Misschien ken je ze ook wel van de catchy introsong, die elke keer op het begin van de uitzending te horen is en is geschreven door Jaap:

“Twee vrienden, waar ken ik ze toch van?
Hij deed maar wat bij de Quote
En hij zingt af en toe een foute noot
Net niet echt succesvol
Niet echt heel beroemd
Twee vrienden, dit is de zelfspodcast”

Verder is Titus van Dijk degene die de boel achter de schermen helpt runnen samen met Jaap & Sander. Met zijn hebben zij inmiddels ook het podcastbedrijf Tonny Media opgezet, waar meerdere succesvolle podcasts worden opgenomen. Zo ken je naar de Zelfspodcast misschien wel Geuze & Gorgels, Marc-Marie & Aaf Vinden Iets, G-Spotcast of Kind Kan De Was Doen. Van de eigen Zelfspodcast zijn inmiddels (op het moment van schrijven) echter de meeste afleveringen gemaakt: 52 stuks in het eerste seizoen en ook de teller van seizoen 2 staan inmiddels al op de 50 episodes.

Moet je betalen om de Zelfspodcast te luisteren?

Allereerst is het goed om te weten dat het gewoon mogelijk is om een selectie van afleveringen van de Zelfspodcast te beluisteren zonder hiervoor geld te hoeven betalen. Je kunt bijvoorbeeld gewoon gratis via Spotify en Apple Podcasts naar de beschikbare uitzendingen luisteren en zelf kiezen of je daarbij een abonnement neemt op deze audio-streamingdiensten om reclames te omzeilen.

Sinds de lancering van de nieuwe audiodienst Podimo in Nederland zijn de twee echter overgestapt en is de Zelfspodcast aan hun aanbod in Nederland toegevoegd. Daardoor zijn de nieuwere afleveringen, inclusief extra content, enkel nog daar te streamen. De kosten van een abonnement bij Podimo liggen tussen de €4,99 en €9,99 per maand, maar je kunt enkele maanden gratis luisteren.

Podcast beluisteren als Tonny, luisterkind of gier

Vóór de overstap naar Podimo was door de makers al een betaalmuur opgetuigd, waarachter je extra content voorgeschoteld krijgt die alleen beschikbaar is voor luisteraars met een abonnement. Eerder was dat beschikbaar via het platform Petje Af, maar daarna ging het over naar een eigen app. Je kon dus gratis als zogeheten gier luisteren, maar ook luisterkind of Tonny worden, waardoor je achter de betaalmuur naar meer podcasts van Jaap & Sander kon luisteren.

Verder is er ook de Zelfspodcast Shop op hun eigen website opgezet door de mannen, waar je bijvoorbeeld een trui en andere merchandise kunt kopen. Op die website is overigens ook een eigen Zelfspodcast-taalmachine te vinden en meer informatie over de uitzendingen.

Zelfspodcast in het nieuws

Het gebeurt wel eens dat uitspraken van Jaap & Sander in opspraak komen nadat er iets is gezegd waar luisteraars het niet mee eens zijn. Zo is het internet behoorlijk gevallen over de uitspraak dat Yolanthe Cabau van Kasbergen zou lijken op een kat met downsyndroom en dat cosmetische ingrepen bij Yolanthe als verminking werden gezien. Ook het omschrijven van prinses Alexia als het ‘lekkerste’ Oranje-zusje deed de podcastmakers geen goed. Ten slotte is niet iedereen het eens met het zogeheten Snoepje van de Week, waarbij een man of vrouw wordt genoemd waar Jaap & Sander wel fan van zijn.