Hoeveel Oscars heeft ‘Oppenheimer’ gewonnen?

Dat Oppenheimer bij de Oscars van 2024 als grote winnaar uit de bus zou komen, was geen verrassing. De biopic over J. Robert Oppenheimer wordt gezien als een van de beste films van 2023. Maar hoeveel Oscars heeft Oppenheimer precies gewonnen? Wij vertellen je er alles over.

‘Oppenheimer’ was de grote winnaar bij de Oscars 2024

Oppenheimer vertelt het verhaal van “de vader van de atoombom”. In 1945 werkte J. Robert Oppenheimer (vertolkt door Cillian Murphy) aan het zogeheten Manhattan Project. Hierbij werd de eerste atoombom ontwikkeld. De implicaties van dit heftige kernwapen worden uiteengezet in Christopher Nolans nieuwste film.

Veel kijkers vonden Oppenheimer geweldig. Zo noemde onze recensent het een ‘once in a lifetime’-bioscoopervaring, vind je de film met een IMDb-cijfer van een 8,4 in de top 3 beste films van 2023 en wist de titel maar liefst 13 (!) Oscarnominaties in de wacht te slepen, waaronder voor Beste Regie, Beste Mannelijke Hoofdrol en Beste Film. De film werd op de hielen gezeten door Poor Things met 11 nominaties en Killers of the Flower Moon met 10 nominaties, maar werd uiteindelijk wel de grote winnaar. Maar liefst zeven gouden beeldjes staan tegenwoordig bij de cast en crew van Oppenheimer op de plank.

Deze Oscars heeft ‘Oppenheimer’ gewonnen

Uiteindelijk werden er dus zeven nominaties verzilverd. Zo werd Oppenheimer bekroond tot Beste Film, was Christopher Nolan de Beste Regisseur en Cillian Murphy de Beste Acteur in een Hoofdrol. Hieronder zetten we op een rijtje waar Oppenheimer voor genomineerd was en welke prijzen gewonnen werden.

NominatieGenomineerdeGewonnen?
Best PictureN.v.t.
Best DirectorChristopher Nolan
Best Actor in a Leading RoleCillian Murphy
Best Actor in a Supporting RoleRobert Downey Jr.
Best Actress in a Supporting RoleEmily Blunt
Best Adapted ScreenplayChristopher Nolan
Best CinematographyHoyte van Hoytema
Best Costume DesignEllen Mirojnick
Best SoundWillie Burton, Richard King, Gary A. Rizzo en Kevin O’Connell
Best Original ScoreLudwig Göransson
Best Makeup and HairstylingLuisa Abel
Best Production DesignRuth De Jong en Claire Kaufman
Best Film EditingJennifer Lame

Verhaal en trailer van de film

Oppenheimer, geschreven en geregisseerd door Christopher Nolan, is een met IMAX-camera’s gedraaide epische thriller die het fascinerende verhaal vertelt van de raadselachtige man die om de wereld te redden het risico moet nemen dat deze wordt verwoest.


Synopsis: Universal Pictures

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.