Tijd voor een filmavondje: dit waren de 10 beste films van 2023 die je nu al kunt streamen

Oudjaarsdag is voorbij en dat betekent dat we eindelijk de balans op kunnen maken: wat waren de beste series van het jaar en welke films vielen het meeste in de smaak? Wij zochten het uit en laten weten wat de beste films van 2023 zijn die je nú al lekker vanaf de bank kunt kijken.

10x Beste films van 2023

Welke films uit 2023 het allerbest zijn, bepalen we natuurlijk niet zelf. Daarvoor is het veel te afhankelijk van smaak. Daarom maken we gebruik van beoordelingswebsite IMDb, waar het grote publiek kan stemmen. We hebben titels die niet in Nederland te streamen zijn of minder dan 5.000 stemmen hebben gekregen op IMDb geëlimineerd.

10. Tetris (Apple TV+)

Heb je de naam Henk Rogers weleens gehoord? Deze Nederlandse ondernemer is de voorvader van een van de meest bekende spelletjes ooit: Tetris. Hij kocht de distributierechten aan vanuit de Sovjet-Unie, maar toen de game ineens razendsnel populair werd bleek de KGB hier niet zo blij mee te zijn. Midden in de Koude Oorlog raakte Henk verzeild in een spannende strijd. Dit is het verhaal van Tetris, waarin Henk gespeeld wordt door Rocketman-acteur Taron Egerton. Kijkers zijn razend enthousiast en noemen de titel intrigerend, onderhoudend en fascinerend.

9. Air (Amazon Prime Video)

Hoe zijn de iconische Nike Air Jordans eigenlijk ontstaan? Als je dat wil weten, moet je de film Air op Amazon Prime Video zien. En ook als je dit verhaal eigenlijk helemaal niet zo boeiend vindt, is dit een echte aanrader. Niet alleen doordat Oscarwinnende regisseur Ben Affleck de touwtjes in handen had en topacteurs als Matt Damon en Viola Davis om zich heen verzamelde, ook omdat veel kijkers dit een dikke aanrader vinden. IMDb-stemmers geven hem een 7,7.

8. The Covenant (Amazon Prime Video)

Guy Ritchie kennen we natuurlijk allemaal van films als Snatch en The Gentlemen. In 2023 bracht hij The Covenant naar het kleine scherm. We worden hierin meegenomen in het verhaal van de Amerikaanse leger-sergeant John Kinley (Jake Gyllenhaal). Hij raakt bij een aanval ernstig gewond. De lokale Afghaanse tolk Ahmed (Dar Salim) besluit zijn leven te riskeren om hem naar veilig gebied te brengen. Maar liefst 98% van de Rotten Tomatoes-stemmers vindt dit een echte aanrader, dus deze mag je ook zeker aan je kijklijst toevoegen.

7. Nimona (Netflix)

Dit jaar heeft ook een animatiefilm een plekje weten te veroveren in het lijstje. Netflix-film Nimona valt met een 7,6 op IMDb binnen de top 10. Het draait allemaal om Ballister Boldheart, een ridder die in een futuristische middeleeuwse wereld leeft. Er wordt hem een misdaad in de schoenen geschoven die hij niet gepleegd heeft en hij moet alles op alles zetten om zijn onschuld te bewijzen.

6. John Wick: Chapter 4 (Amazon Prime Video)

John Wick 4 ontvangt een 7,7 op IMDb en is daarmee niet alleen de beste film van de hele reeks, ook vind je hem op de zesde plek in deze top 10. We kijken natuurlijk weer mee met huurmoordenaar John Wick, die het deze keer tegen zijn meest dodelijke tegenstander tot nu toe moet opnemen. In principe is het dus een verstand-op-nul-film met een hele hoop actie, maar kijkers zeggen ook dat hiermee een nieuwe standaard voor vechtscènes gezet wordt en dat dit een ware must-see is.

5. Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One (Pathé Thuis)

Al zes keer eerder mocht Tom Cruise in de huid kruipen van Ethan Hunt en ook met de zevende film Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One wist hij hoge ogen te gooien. Dit eerste deel van een tweeluik introduceert een angstaanjagend nieuw wapen dat de hele mensheid bedreigt. Ethan en zijn IMF-team moeten er alles aan doen om te zorgen dat dit niet in verkeerde handen valt. Terwijl ze een dodelijke reis over de aarde maken, kunnen ze het lot van de hele wereld bezegelen.

4. Guardians of the Galaxy Vol. 3 (Disney+)

Na Guardians of the Galaxy uit 2014 en Guardians of the Galaxy Vol. 2 uit 2017 werden we in 2023 verblijd met Guardians of the Galaxy Vol. 3. Ook hierbij geldt: dit is het beste deel tot nu toe. Kijkers beoordelen hem namelijk met een 8,1 op IMDb. Waar het over gaat? Peter Quill is nog niet over het verlies van Gamora heen, maar toch moet hij zich weer opmaken voor een nieuwe missie. Als hij die, samen met zijn team, niet succesvol voltooit, kan dat het einde betekenen voor de Guardians.

3. Killers of the Flower Moon (Apple TV+)

Killers of the Flower Moon neemt ons mee naar het Oklahoma van de jaren 20, waar de Osage-indiananstam door de vondst van olie ineens steenrijk wordt. Ernest Burkhart is de neef van de plaatselijke rancher William Hale en samen besluiten ze dat hij met Mollie, een lid van de stam, moet trouwen. Ondertussen beramen ze een plan om een aantal familieleden van Mollie uit te schakelen. De hoofdrollen zijn voor Leonardo DiCaprio en Robert De Niro, maar ook Lily Gladstone, John Lithgow en Brendan Fraser zijn te zien. De film wordt door kijkers en critici geprezen.

2. Oppenheimer (Pathé Thuis)

Oppenheimer krijgt een 8,4 op IMDb en is hiermee een van de beste films van het jaar. Erg gek is dat niet, met de veelgeprezen regisseur Christopher Nolan aan het roer, die je kent van werken als Dunkirk en Inception. Het verhaal dat verteld wordt draait om  J. Robert Oppenheimer, die “de vader van de atoombom” genoemd wordt. Door zijn ontwikkeling van de allesverwoestende bom werd de manier van oorlogsvoering voorgoed veranderd. Onze recensent noemde deze film een ‘once in a lifetime’-ervaring.

1. Spider-Man: Across the Spider-Verse (Netflix)

Spider-Man: Across the Spider-Verse is met een 8,9 op IMDb met vlag en wimpel de beste film van 2023. Maar liefst 96% van de critici en 94% van de kijkers beoordeelt de film op Rotten Tomatoes positief. Het verhaal? We bevinden ons meer dan een jaar na de gebeurtenissen in Spider-Man: Into the Spider-Verse en Miles Morales krijgt onverwachts bezoek van Gwen Stacy. Al gauw mondt dit uit in een missie waarin hij verschillende universums moet redden.

Alle films en series die online verschijnen per week en maand

Benieuwd welke kersverse films de afgelopen maand op de streamingdiensten zijn verschenen? Dat vind je in het overzicht met nieuwe films en series per maand. Ook kun je in dit overzicht alvast vooruit kijken om te zien welke titels nieuw op de video on demand-platforms komen in de volgende maanden.

Volledige aanbod van de streamingdiensten in Nederland

Op Streamwijzer is ook het complete aanbod van de streamingdiensten in Nederland te vinden. In de tabellen vind je dagelijks welke films en series nieuw op de streamingdienst zijn verschenen. Om te weten te komen welke titels worden verwijderd, ga je naar het verdwijnsein.


Synopsissen: Pathé Thuis, Netflix, Apple TV+, Amazon Prime Video en Disney+

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.