Is de nieuwe ‘Wonka’-film geschikt voor kinderen?

Nog net op de chocolade-valreep voor het nieuwe kalenderjaar verscheen vorige week, op woensdag 13 december 2023, de film Wonka op het witte doek. In de film volgen we Willy Wonka, bekend van het populaire kinderboek Charlie and the Chocolate Factory. Maar is de Wonka-film die sinds kort in de bioscoop draait ook geschikt voor kinderen? En vanaf welke leeftijd kun je ze in dat geval meenemen? Wij zochten het voor je uit.

📺 Je vindt een overzicht van alle verwachte titels in onze lijsten met nieuwe films en series op HBO Max elke maand. Ook updaten we wekelijks het artikel met titels die binnenkort op HBO Max zullen verschijnen.

Voor welke leeftijd is ‘Wonka’ geschikt?

Wie heeft er vroeger niet naar het verhaal van Sjakie en de Chocoladefabriek gekeken? Alleen al de trailer van de nieuwe Wonka-film zorgt voor een nostalgisch gevoel. In de film duiken we terug de tijd in. Naar de jeugd van Willy Wonka om precies te zijn. Timothée Chalamet brengt deze jongere versie van het personage tot leven. Uiteraard kunnen de Oempa Loempa’s in deze wereld niet ontbreken. Hugh Grant mag deze iconische rol op zich nemen.

De trailer straalt magie en vrolijkheid uit, maar volgt ook de mindere tijden van Willy Wonka. Veel ouders vragen zich dan ook af of de film geschikt is voor kinderen. Goed om te weten is dat de film in Amerika een PG-rating krijgt voor “enig geweld, mild taalgebruik en thematische elementen.” Kijkwijzer heeft de film op 6 jaar en ouder gezet. Hoewel er “enig geweld” in de film naar voren komt, wordt dit niet expliciet in beeld gebracht en wordt dit volgens het Nederlandse advies niet als intens ervaren.

Hoelang is ‘Wonka’ te zien in de bioscoop?

Het is tevens belangrijk om te vermelden dat de film in het Nederlands te zien is, wat ook fijn is voor de kids. Momenteel is het nog lastig te zeggen tot wanneer Wonka op het witte doek te zien is, aangezien iedere bioscoop dit zelf aan de hand van de bezoekersaantallen beslist. Houd daarom vooral het programma van je lokale bioscoop in de gaten om te zien of en wanneer het mogelijk is om deze film bij jou op het witte doek te bewonderen. Handig om te weten: bioscoopweken starten op de donderdag.

Wanneer is de film te streamen?

Uiteraard wil je ook weten wanneer je Wonka in je eigen thuisbioscoop kunt kijken. De gloednieuwe film is gedistribueerd door Warner Bros. Pictures. Deze filmstudio brengt hun films vrijwel altijd uit op hun eigen streamingdienst, HBO Max. Het bedrijf hield eerst altijd een periode van 45 dagen aan tussen bioscoop- en streamingrelease. Dit was het geval toen de paarse streamingdienst gelanceerd werd in Nederland.

Een tijdje geleden is er echter een koerswijziging aangekondigd, waardoor de bioscooprelease weer echt omarmd wordt. Het ‘window’ ligt nu gemiddeld tussen de 60 en 70 dagen, maar met uitschieters naar boven én naar onder. Dit zou duiden op een streamingrelease die tussen 11 en 21 februari 2024 ligt. Het blijkt íéts later te zijn: de film komt namelijk op vrijdag 8 maart naar HBO Max.


Synopsis: Warner Bros. Pictures

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.