Dit zijn de opvallende verschillen tussen de Champions en Europa League

Met de start van het nieuwe Eredivisie-seizoen staan ook de Europese toernooien op hun voetbalschoenen te trappelen om weer te beginnen. Nederland is goed vertegenwoordigd, want maar liefst vier clubs strijden in verschillende competities voor de felbegeerde titels en bekers. Zo zien we AZ terug in de Conference League, komt Ajax in actie in de Europa League en mogen Feyenoord en PSV uitkomen in de iconische Champions League. Met al die verschillende Europese competities snappen we dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom zetten we enkele opvallende verschillen tussen de Champions en Europa League voor je op een rij. De uitzendingen van de Europese voetbaltoernooien worden door verschillende aanbieders in Nederland verzorgd, waaronder NLZIETZiggo Sport, ESPN en een aantal tv-zenders (die ook online te kijken zijn).

Ajax, Feyenoord en PSV in de Champions en Europa League

Maar liefst drie Nederlandse clubs zullen aankomend seizoen in actie komen binnen de Europese competities. Zo wist Ajax de play-off te winnen van het Bulgaarse Ludogorets, waardoor ze een felbegeerd toegangsbewijs voor de Europa League hebben geclaimd.

Feyenoord was door het veroveren van de 16e landstitel al verzekerd van een direct ticket tot de poulefase van de Champions League. PSV sluit zich aan bij de Rotterdamse club. De Eindhovenaren schakelden tijdens de voorrondes Sturm Graz en de Rangers uit, waardoor ook zij in actie komen op het miljoenenbal.

Verschil tussen Champions en Europa League

Nu vraag je je misschien af: “Maar alle teams spelen in beide toernooien toch in Europa, wat is dan het verschil tussen de Champions en Europa League?” Ten eerste wordt de Champions League gezien als het hoogste Europese voetbalniveau waarop een team kan spelen. Topclubs uit verschillende Europese competities strijden om de felbegeerde kampioenstitel en de cup met de grote oren. Het toernooi stond tot 1992 bekend als de Europacup I, waarbij in elk seizoen de huidige landskampioenen tegen elkaar speelden.

De Europa League wordt beschouwd als één continentale trede lager en werd ter vervanging van de vroegere UEFA Cup in het leven geroepen. Het bekertoernooi werd voor het eerst georganiseerd in seizoen 1971/72, maar werd later omgezet naar zijn huidige vorm. De deelnemende clubs aan het kampioenschap worden aangevuld met teams die tijdens de play-offs van het miljoenenbal geen ticket voor de groepsfase hebben veilig gespeeld. De winnaar van de Europa League speelt tevens tegen de winnaar van de Champions League om de Europese Supercup.

Opzet van de Europese voetbaltoernooien

Hoewel de huidige formats van de twee toernooien vergelijkbaar zijn met elkaar, zijn er wel degelijk verschillen tussen de twee kampioenschappen. Zo bestaan ze beiden uit een groepsfase met ieder 8 poules van 4 teams en een knock-outsysteem, maar verschilt het aantal rondes.

De nummers 1 en 2 uit de groepsfase van de Champions League plaatsen zich namelijk direct voor de achtste finales, waarna er 16 teams overblijven. Bij de Europa League wordt er echter nog een tussenronde gespeeld, voordat ook bij dit toernooi de achtste finales op de planning staan. De nummer 1 van iedere poule is zeker van overwintering, terwijl de nummers 2 het moeten opnemen tegen de nummers 3 uit de Champions League.

Reusachtig financieel verschil

Buiten de status en het format om is er nog een belangrijk verschil. Tussen het bereiken van de Champions League en Europa League zit een groot onderscheid in het prijzengeld wat een club verdient binnen deze twee competities. Voor alle teams is het van belang om zo veel mogelijk inkomsten bij elkaar te voetballen om zo duurdere spelers te kunnen aantrekken, transfers af te ronden en de lonen van spelers en staf te betalen. Een grote som geld kan dus zomaar een behoorlijk verschil betekenen in de prestaties van de selecties.

In de Europa League wordt een bedrag van maar liefst €465 miljoen verdeeld over de verschillende deelnemende teams. Deze som geld kan alleen maar hoger oplopen naarmate een club verder komt in het toernooi. Zo ontvangen achtste finalisten €1,2 miljoen, kwartfinalisten €1,8 miljoen, halve finalisten €2,8 miljoen en de uiteindelijke kampioen mag nog eens €8,6 miljoen op zijn bankrekening bijschrijven. Ook voor elk gelijkspel (210.000 euro) of elke gewonnen wedstrijd (630.000 euro) uit de groepsfase wordt een bedrag uitgekeerd.

Als je dacht dat deze bedragen al absurd hoog waren, dan heb je het prijzengeld van de Champions League dit seizoen nog niet gezien. Het totale bedrag van dit toernooi bedraagt €2 miljard! Zo ontvangen Feyenoord en PSV alleen al een startpremie van €15,64 miljoen. Deze geldsom kan oplopen naarmate de Nederlandse club verder komen in het toernooi. Achtste finalisten krijgen €9,6 miljoen, kwartfinalisten €10,6 miljoen, halve finalisten €12,5 miljoen en de uiteindelijke kampioen krijgt nog eens €20 miljoen uitgekeerd. Ook hier krijgen elftallen voor elk gelijkspel of gewonnen wedstrijd uit de groepsfase nog een extra bedrag.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.