Online tv kijken: uitleg van alle (gratis) opties

Met de komst van streamingdiensten als Netflix, HBO Max en Disney+ wordt lineair tv kijken steeds minder gebruikelijk. Toch zijn er vast ook nog wel programma’s die jij op de televisie volgt of sportuitzendingen die je graag zou willen zien. Als je geen tv-abonnement hebt of ook op andere locaties dan thuis naar televisieprogramma’s wil kunnen kijken, dan is online tv kijken een uitkomst. In dit artikel vertellen we hier alles over: hoe het werkt, bij welke aanbieders je dit kunt doen en hoe je gratis tv kunt kijken.

Ga direct naar NLZIET en kijk 14 dagen gratis naar meer dan 200.000 programma’s, series en films van SBS, RTL, NPO en meer ✅

Online tv kijken: zo doe je het

Online tv kijken betekent dat je televisie kijkt via het internet. Doordat je zo ook op je tablet, telefoon of laptop kunt kijken en niet alleen op je televisie, ben je minder verbonden aan één plek.

Voetbal kijken in de tuin, Expeditie Robinson streamen op vakantie of het NOS Journaal kijken terwijl je in de wachtkamer van de tandarts zit; het kan allemaal—zolang je maar een stabiele internetverbinding hebt. Online tv kijken kun je op verschillende manieren doen. We zetten ze hieronder op een rij.

  • Via streamingdiensten: Er is een aantal video on demand-platforms waarbij live tv kijken mogelijk is, programma’s terug te kijken zijn en (in sommige gevallen) ook vooruitkijken een optie is. Een voorbeeld hiervan is NLZIET. Hier kijk je live en on demand naar programma’s van meer dan dertig zenders, onder meer van NPO, RTL en SBS.
  • Via de webbrowser: Daarnaast zijn er ook een paar zenders beschikbaar die gratis tv kijken via het internetbrowser mogelijk maken. Zo kun je op de website van NPO Start gratis naar alle NPO-zenders kijken, kun je op KIJK terecht voor programma’s van Talpa Network (SBS6, Net5, Veronica en SBS9) en is RTL XL er samen met Videoland voor de RTL-programma’s. Al deze aanbieders zijn ook bij elkaar gebundeld in de eerdergenoemde streamingdienst NLZIET.
  • Via tv-apps: Een laatste optie is om de tv-apps te gebruiken die veel providers aanbieden. KPN, Ziggo, Caiway en Youfone zijn voorbeelden van providers die het mogelijk maken om een tv-app op je Smart TV of mobiele apparaat te installeren, waarmee je online tv kunt kijken.

Online tv kijken via een streamingdienst

Een belangrijke streamingdienst die online tv kijken mogelijk maakt is NLZIET. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, is een abonnement op de streamingdienst en een goed werkende internetverbinding. Voor slechts €8,95 kijk je vervolgens naar meer dan 200.000 programma’s, series en films van SBS, RTL, NPO en diverse andere kanalen.

Doordat de content van wel 38 tv-zenders tot 365 dagen terug en soms zelfs vooruit te kijken is, is een tv-abonnement hiermee eigenlijk niet meer nodig. Naast on demand kijken kun je hiermee ook live naar programma’s op tientallen zenders kijken. De app van deze streamingdienst is bovendien eenvoudig op je Smart TV te installeren én streamen naar je televisie via een Chromecast is ook mogelijk. Zo kun je dus ook op een groot scherm je favoriete programma’s, films en series zien.

Ga direct naar de officiële website van NLZIET 🙂

Gratis tv kijken via de webbrowser

Gratis tv kijken via het internet doe je met NPO Start, KIJK en RTL XL. Deze video on demand-services van de omroepen maken het mogelijk om, zonder er geld voor te hoeven betalen of een abonnement af te sluiten, allerlei programma’s terug te kijken. Dit doe je via de websites van deze services.

Goed om te weten: bij NPO Start kun je wel live-uitzendingen bekijken, maar bij KIJK en RTL XL kijk je alleen uitzendingen terug. Bovendien zul je niet alle programma’s hier vinden én kun je in sommige gevallen maar tot 7 dagen terugkijken.

Online tv kijken via de tv-apps van je provider

Een andere optie, en vooral handig als je wél een tv-abonnement hebt, is dus om via de tv-app van je provider te kijken. Veel providers, zoals KPN, Ziggo, Odido, Caiway, Youfone, Delta en Online.nl, hebben een eigen app die je op je devices kunt installeren. Hiermee kun je naar alle zenders die in je tv-pakket zitten kijken. Zit er ook interactieve tv in jouw pakket, dan kun je programma’s later starten, pauzeren en terugkijken. Ook superhandig!

→ Ga direct naar Ziggo GO of KPN iTV


Afbeelding ter illustratie

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.