Op dit bedrag kan PSV rekenen tijdens de Champions League

Na een doelpuntrijke laatste play-off wedstrijd tegen de Rangers is het ook PSV gelukt om een ticket te veroveren voor het miljoenenbal. Samen met Feyenoord zal het binnenkort in de groepsfase van de Champions League gaan strijden voor de cup met de grote oren. Hoewel de Eindhovenaren nog niet zijn begonnen aan hun Europese avontuur, kan de club wel al rekenen op een flinke som geld. Maar wat levert een Champions League-ticket eigenlijk op en hoeveel geld verdient PSV mogelijk nog tijdens het Europese toernooi?

Feyenoord en PSV te zien in de Champions League 2023/24

Hoewel Feyenoord al een poos was verzekerd van een direct ticket voor de groepsfase van de Champions League, was het voor PSV nog lang spannend. Doordat de ploeg van nieuwe trainer Peter Bosz afgelopen seizoen tweede in de Eredivisie werd, belandde zij namelijk in de derde voorronde. De Eindhovenaren moesten het eerst opnemen tegen Sturm Graz. Beide duels werden met volle overtuiging gewonnen, waardoor PSV zich mocht opmaken voor de play-offs.

Hierbij moest de club het opnemen tegen de Schotse Rangers, net als vorig jaar in hetzelfde stadium van de kwalificatie. Het bleef lang spannend welk team de groepsfase zou bereiken, want de uitwedstrijd mondde uit in een gelijkspel (2-2). In eigen huis was PSV echter oppermachtig en zorgde het voor een waar spektakelstuk. Er werd met 5-1 gewonnen, waardoor ook de club uit Eindhoven te zien is op het miljoenenbal. Dit is tevens de eerste keer in vijf jaar tijd dat het team zich weet te kwalificeren voor de groepsfase.

HIGHLIGHTS | WE'RE IN THE CHAMPIONS LEAGUE! 😍

Wat levert een Champions League-ticket op?

Naast de sportieve prestatie is het behalen van de groepsfase van de Champions League ook ontzettend gunstig voor de club uit Eindhoven. Hoewel de eerste wedstrijden uit de groepsfase nog moeten worden gespeeld, kan PSV namelijk al direct een flink geldbedrag bijschrijven op zijn rekening. Ieder team krijgt voorafgaand aan het toernooi een startpremie van ongeveer 14,8 miljoen euro uitgekeerd. Maar daar blijft het niet bij, want voordat het Europese toernooi écht losbarst kunnen de Eindhovenaren al bijna 30 miljoen euro verdienen.

1. Uitbetaling op basis van positie coëfficiëntenranglijst

Allereerst: de UEFA keert een soort aandelen uit op basis van een coëfficiëntenranglijst, waarbij wordt gekeken naar prestaties van de afgelopen tien jaar van deelnemende clubs. Hierbij geldt dat een hogere positie in de ranking een hoger bedrag vertegenwoordigt. Doordat PSV zich heeft weten te plaatsen voor het Europese toernooi, staan zij op de 24e plek. Daarmee kunnen zij op een extra 10,23 miljoen euro rekenen.

2. Extra inkomsten uit thuiswedstrijden

PSV heeft dus al ruim 20 miljoen euro op zak voordat het Europese toernooi begint. Tijdens de groepsfase komen daar nog eens extra inkomsten bij, omdat de club deze ronde standaard drie thuiswedstrijden speelt. Per duel kan de ploeg uit Eindhoven rekenen op 2 miljoen euro aan recettes. Dit zijn bijvoorbeeld inkomsten uit de kaartverkoop en het organiseren van de matches.

3. Geld verdienen met televisierechten

Buiten dit bedrag om verdienen zowel PSV als Feyenoord aan de televisierechten. Hiervoor is een bedrag van nog eens 2 miljoen euro gereserveerd. Dat geld wordt verdeeld onder de twee Nederlandse clubs. De ene helft van de som geld wordt verdeeld op basis van prestaties uit het afgelopen seizoen, waarbij de Eindhovenaren 45% voor hun rekening mogen nemen. De andere helft wordt uitgekeerd op basis van het totaal aantal gespeelde wedstrijden in de Champions League.

Geldbedragen tijdens de volgende rondes uit de Champions League

Maar daar blijft het niet bij voor PSV. Zo levert een overwinning in de groepsfase 2.800.000 euro op en krijgen teams 930.000 euro voor een gelijkspel. Het uiteindelijke geldbedrag kan extra oplopen naarmate een team verder komt in het toernooi. Zo ontvangen achtste finalisten €9,6 miljoen, kwartfinalisten €10,6 miljoen, halve finalisten €12,5 miljoen en de uiteindelijke kampioen krijgt nog eens 20 miljoen euro uitgekeerd. De Champions League mag dan ook met recht het miljoenenbal worden genoemd.


Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.