Dit gigantische bedrag verdient Feyenoord met de Champions League

Doordat ze hun 16e landstitel binnen hebben weten te slepen, heeft Feyenoord ook een direct toegangsbewijs voor het miljoenenbal in de pocket. Samen met PSV zal het binnenkort in de groepsfase van de Champions League gaan strijden voor de grote zilveren trofee. Hoewel de Rotterdammers nog niet zijn begonnen aan hun officiële Europese avontuur, kan de club al wel rekenen op een flinke som geld. Maar wat levert een Champions League-ticket eigenlijk op en hoeveel geld kan Feyenoord verdienen tijdens het Europese toernooi? We zetten alle financiële feiten op een rij.

Feyenoord en PSV terug te zien in de Champions League

Op basis van de bovenste plekken in de ranglijst worden de tickets voor Europees voetbal verdeeld. Dit jaar kreeg de landskampioen directe toegang tot het miljoenenbal, terwijl de nummer twee zich plaatste voor de voorronde en eerst vier wedstrijden lang moest knokken om zich te kunnen kwalificeren voor een poule. Feyenoord wist middels de 16e landstitel een direct toegangsbewijs te verkrijgen voor de groepsfase, waardoor we al lange tijd wisten dat we de Rotterdammers op het hoogste Europese podium terug zouden zien.

Feyenoord is echter niet de enige club die we terugzien in de Champions League. PSV werd afgelopen seizoen tweede, waardoor de ploeg in de derde voorronde belandde. Zij moesten het eerst opnemen tegen Sturm Graz. Beide duels werden met overtuiging gewonnen, waardoor de ploeg van Peter Bosz zich mocht opmaken voor de play-offs. Hierbij namen de Eindhovenaren het op tegen de Schotse Rangers. Het bleef lang spannend welk team de groepsfase zou bereiken, want de uitwedstrijd mondde uit in een gelijkspel (2-2). In eigen huis waren de Eindhovenaren echter oppermachtig en zorgden ze voor een spektakelstuk. Er werd met 5-1 gewonnen, waardoor PSV dit jaar weer te zien is op het miljoenenbal.

Feyenoord verovert LANDSTITEL | Highlights Feyenoord - Go Ahead Eagles 2022-2023

Wat levert een Champions League-ticket op?

Naast de knappe sportieve prestatie van Feyenoord is het bereiken van de Champions League zeer gunstig voor de club. Hoewel de eerste wedstrijden uit de groepsfase nog moeten worden gespeeld, kan Feyenoord namelijk al rekenen op een flink geldbedrag. Zo krijgt ieder team voorafgaand aan het toernooi een startpremie van ongeveer 14,8 miljoen euro uitgekeerd. Maar daar blijft het niet bij, want al voordat het Europese toernooi losbarst kunnen de Rotterdammers bijna 30 miljoen euro verdienen.

Coëfficiëntenranglijst

Zo is er naast het startbedrag ook sprake van een zogeheten coëfficiëntenranglijst, waarbij er door de UEFA aandelen worden toegekend aan de deelnemende clubs op basis van de prestaties van de afgelopen tien jaar. Hierbij geldt: hoe hoger je in de ranking staat, hoe meer geld je kunt verwachten. Elk aandeel is namelijk 1,137 miljoen euro waard. Feyenoord staat op het moment van schrijven op plek 27, waardoor de Rotterdammers een bedrag van om en nabij 5,6 miljoen euro extra ontvangen.

Inkomsten uit thuiswedstrijden

Feyenoord heeft dus al ruim 20 miljoen euro op zak voordat het Europese toernooi begint. Tijdens de groepsfase komen daar nog eens extra inkomsten bij, omdat de club deze ronde standaard drie thuiswedstrijden speelt. Per duel kan de ploeg uit Rotterdam rekenen op 2 miljoen euro aan recettes. Dit zijn bijvoorbeeld inkomsten uit de kaartverkoop en het organiseren van de matches.

Televisierechten

Buiten dit bedrag om verdienen zowel Feyenoord als PSV aan televisiegelden. Hiervoor is een bedrag van nog eens 2 miljoen euro gereserveerd dat wordt verdeeld onder de twee Nederlandse clubs. De ene helft van de som geld wordt verdeeld op basis van prestaties uit het afgelopen Eredivisie-seizoen, waarbij de Rotterdammers 55% voor hun rekening mogen nemen. De andere helft wordt uitgekeerd op basis van het aantal gespeelde wedstrijden in de Champions League.

Geldbedragen tijdens de volgende rondes in de Champions League

Maar daar blijft het niet bij voor Feyenoord. Zo levert iedere overwinning in de groepsfase 2,8 miljoen euro op en krijgen teams 930.000 euro voor elk gelijkspel. Het uiteindelijke geldbedrag kan oplopen naarmate een team verder komt in het toernooi. Zo ontvangen achtste finalisten €9,6 miljoen, kwartfinalisten €10,6 miljoen, halve finalisten €12,5 miljoen en de uiteindelijke kampioen krijgt nog eens €20 miljoen uitgekeerd. De Champions League mag dan ook met recht het miljoenenbal worden genoemd.


Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.