Recensie: ‘Thor: Love and Thunder’ (film, 2022)

Vanaf deze week is de nieuwste superheldenfilm van Marvel Studios op het witte doek te bewonderen. Onze recensent Emmo de Bie nam alvast een kijkje bij Thor: Love and Thunder (film, 2022) en laat je in zijn recensie weten wat hij ervan vond.

Recensie van de gloednieuwe Marvel-film ‘Thor: Love and Thunder’ (2022)

In 2017 wist regisseur Taika Waititi (Jojo Rabbit) de matig presterende, eendimensionale Thor films nieuw leven in te blazen. Door de kleurrijke waanzin uit de originele Marvel-stripboeken te omarmen en de film te schrijven en regisseren als een komedie, werd de derde film (Thor: Ragnarok) een commercieel en kritisch succes. Met Thor: Love and Thunder bouwt Waititi voort op deze formule met bombastische actiescènes, een angstaanjagende schurk en sterke humor.

De film volgt Thor (Chris Hemsworth) na zijn laatste verschijning in Avengers: Endgame. Samen met de Guardians of the Galaxy strijdt hij voor gerechtigheid in het universum. Wanneer blijkt dat iemand alle goden wil doden, besluit Thor om samen met zijn stenen vriend Korg (Taika Waititi) op zoek te gaan naar deze “God Butcher”. Tijdens zijn zoektocht wordt Thor bijgestaan door Valykrie (Tessa Thompson), die inmiddels is gekroond tot de nieuwe koning van New-Asgard, en Thor’s ex-vriendin Jane Foster (Natalie Portman), die door een samenloop van omstandigheden nu over dezelfde krachten beschikt als Thor.

De verstandhouding tussen Thor en Jane staat centraal in de film. De ongemakkelijke scènes tussen twee oud geliefden, gekoppeld met de chemie van Hemsworth en Portman, maken de relatie tussen Thor en Jane een plezier om naar te kijken. De momenten waarop Thor zich weer durft open te stellen voor zijn verdriet van hun verbroken relatie, geven de god van de donder een kwetsbare menselijkheid die we nog niet eerder hebben gezien. Hemsworth weet goed deze kwetsbare gelaagdheid over te brengen, zonder het komische karakter kwijt te raken. Portman zet een sterke vrouwelijke “Mighty Thor” neer, die nog moet leren omgaan met haar nieuw verkregen krachten. Ondanks dat niet alle grappen van Portman even goed landen, zijn haar ambitie en enthousiasme om een goede superheld te zijn een frisse wind voor het personage. De rest van de cast lijkt zich als een vis in het water te voelen in het komische karakter van de film. Tessa Thompson’s Valkyrie is nuchter, droog en hilarisch, met een paar emotionelere scènes waarin haar personage meer wordt uitgediept. Russel Crowe (Gladiator) gaat volledig op in zijn kleine sleutelrol als oppergod Zeus, met een redelijk overtuigend Grieks accent.

De grote nieuwkomer in de film is natuurlijk de langverwachte superschurk, Gorr The God Butcher, gespeeld door Oscarwinnaar Christian Bale (The Dark Knight). De film neemt voldoende de tijd om Gorr’s motivatie uit te diepen, wat de resolutie van zijn verhaallijn een diepere, emotionele laag geeft. Bale maakt van Gorr een angstaanjagende en dreigende kracht. Zijn laaghartige, smerige en onvoorspelbare karakter wordt versterkt door het fenomenale ontwerp van het personage. Gorr is bedekt met littekens en ontdaan van alle kleur, behalve zijn bloeddorstige oranje ogen. Als een zwart-witte demoon die geplaagd wordt door waanzin is het personage bijna beter op zijn plek in een horrorfilm, en vormt hij een formidabele tegenstander voor Thor.

Waar de meeste Marvel-films de laatste tijd voelen als een klein onderdeel in een groter geheel, presenteert Love & Thunder zich als een meer losstaande Thor of Marvel film. Op enkele verwijzingen en de korte bijdrage van de Guardians of the Galaxy na voelt de film aan als een eigen superheldenfilm, die toevallig plaatsvindt in het Marvel Cinematic Universe. Voor de echte Marvel fans is de film een aangename bijdrage aan de 27(!) voorgaande titels en meerdere series, maar voor onbekenden bevat de film een sterk genoeg eigen verhaal om op zichzelf te ervaren.

De felle kleuren, humor en snoeiharde jaren ’80 synth-rock muziek maken Thor: Love & Thunder een plezier om naar te kijken. Maar opvallend genoeg is het visuele hoogtepunt, een gevecht tussen de helden en Gorr, praktisch volledig in zwart-wit, waarbij de enige kleur afkomstig is van de gloed van Thors magische wapens. Middels strak gechoreografeerde actie, fenomenaal audio-ontwerp en adembenemende beelden behoort deze scène tot een van de hoogtepunten uit het gehele Marvel Cinematic Universe.

Met Love & Thunder levert Taika Waititi nogmaals een fenomenale Thor film. Zijn gouden combinatie van humor, gekheid en plezier wordt aangevuld met meer persoonlijke ontwikkeling van de hoofdpersonages. Bale’s angstaanjagende performance maakt Gorr meteen tot een van de meer iconische superschurken (met een menselijk randje) en Hemsworth levert zijn beste werk tot nu toe als Thor. Ondanks Natalie Portman’s ietwat mindere komische scènes is Thor: Love & Thunder de perfecte zomerse actiefilm en een must-see voor elke Marvel-fan.

Waar en wanneer zal ‘Thor: Love and Thunder’ online te zien zijn?

Vanaf woensdag 6 juli 2022 is het mogelijk om een bezoekje aan de bioscoop te brengen en daar naar Thor: Love and Thunder te kijken. Bij Streamwijzer laten we natuurlijk echter ook altijd graag weten of en wanneer het mogelijk zal zijn om vanuit je eigen luie stoel en thuisbioscoop in je woonkamer naar de nieuwste films te kijken.

Gemiddeld komen de nieuwste films van studio’s die vallen onder The Walt Disney Company ongeveer 45-70 dagen na de bioscooppremière online bij Disney+. Thor: Love and Thunder komt op dinsdag 5 juli 2022 naar de bios, waardoor we verwachten dat hij tussen 19 augustus en 13 september bij Disney’s streamingdienst te zien zal zijn. Net als alle andere Marvel-films en series. Dit is echter nog niet officieel bevestigd.

Verhaal en informatie van de film

In Thor: Love and Thunder van Marvel Studios vinden we de God van de Donder (Chris Hemsworth) terug op een reis die hij nog nooit heeft meegemaakt: een zoektocht naar innerlijke vrede. Maar het pensioen van Thor wordt abrupt onderbroken door een galactische moordenaar die bekend staat als Gorr de Godenslachter, die de uitroeiing van de goden nastreeft.

Om de dreiging het hoofd te bieden roept Thor de hulp in van koning Valkyrie, Korg en zijn ex-vriendin Jane Foster, die – tot Thors verbazing – op onverklaarbare wijze zijn magische hamer, Mjolnir, hanteert als de Machtige Thor. Samen beginnen ze aan een aangrijpend kosmisch avontuur om het mysterie rondom de wraak van de Godenslachter te ontrafelen. Gezamenlijk proberen ze hem te stoppen voordat het te laat is.

TitelThor: Love and Thunder
Jaar2022
SoortFilm
Duur1 uur en 59 minuten
TaalEngels
CategorieActie, Avontuur
RegisseurTaika Waititi
CastChris Hemsworth, Christian Bale, Tessa Thompason, Natalie Portman, Matt Damon, Chris Pratt, Taika Waititi

Synopsis: The Walt Disney Company

Emmo de Bie
Tijdens zijn Bachelor Theaterwetenschap aan de UvA heeft Emmo zijn liefde voor film en cultuur ontdekt. Hierna heeft hij de master Media & Journalistiek in Rotterdam afgerond. Momenteel houdt hij zich bezig met alle ontwikkelingen op gebied van media en cultuur, en is hij te horen in de Podcast die hij met z'n oma maakt.