Top 100 beste films op Amazon Prime Video – Maart 2024

Amazon’s streamingdienst Prime Video is één van de meest bekende namen in het landschap van video on demand-platforms. Met een flink aanbod aan titels is het echter soms moeilijk om door de bomen het bos te kunnen zien. Hiervoor hebben wij de top 100 beste films op Amazon Prime Video in Nederland op een rij gezet om jou te laten weten welke titels je aan je kijklijst kunt toevoegen. De 10 beste titels zijn hieronder te vinden, gesorteerd op IMDb-cijfer, extra uitgelicht met verhaal en trailer. Naast de top 100 beste films op Amazon Prime Video in maart 2024 vind je op Streamwijzer ook:

Beste films op Amazon Prime Video in Nederland (maart 2024)

De onderstaande 10 films staan op Amazon Prime Video en worden het hoogst gewaardeerd door bezoekers van de internationale filmdatabase IMDb.

10. Inglourious Basterds (2009)

Inglourious Basterds is een oorlogsfilm uit 2009, geschreven en geregisseerd door levende filmlegende Quentin Tarantino. In de hoofdrollen schitteren Brad Pitt, Christoph Waltz, Michael Fassbender, Eli Roth, Diane Kruger, Daniel Brühl, Til Schweiger en Mélanie Laurent. Deze titel vertelt een alternatief geschiedenisverhaal van twee verschillende complotten om het leiderschap van nazi-Duitsland te vermoorden. Één door Shosanna Dreyfus (Laurent), een jonge Frans-joodse bioscoopeigenaar en de ander is afkomstig van de Britten. De film werd in totaal voor acht Oscars genomineerd, waarvan er één in de categorie Best Performance in a Supporting Role werd gewonnen door Christoph Waltz.

→ IMDb-cijfer: 8,3 uit 1,4 miljoen stemmen

9. Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964)

Dr. Strangelove is een donkere komediefilm uit 1964 waarin de angsten tijdens de Koude Oorlog voor een nucleair conflict tussen de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten worden gehekeld. De film werd geregisseerd, geproduceerd en mede geschreven door Stanley Kubrick en in de hoofdrollen schitteren Peter Sellers, George C. Scott, Sterling Hayden en Slim Pickens. De voor vier Oscars genomineerde film wordt door velen gezien als één van de beste komedies én films aller tijden.

→ IMDb-cijfer: 8,4 uit 478.000 stemmen

8. Parasite (2019)

Parasite is een viervoudig Oscarwinnende dramathriller uit 2019 van regisseur Bong Joon Ho. De door critici geprezen Koreaanse film volgt een arme familie die plannen maken om in dienst te treden bij een rijke familie en zo hun huishouden te infiltreren. Dit willen zij doen door zich voor te doen als niet-verwante, hooggekwalificeerde individuen. In de film spelen onder andere Song Kang-ho, Lee Sun-kyun, Cho Yeo-jeong, Choi Woo-shik, Park So-dam, Jang Hye-jin en Lee Jung-eun.

→ IMDb-cijfer: 8,5 uit 732.000 stemmen

7. Django Unchained (2012)

Django Unchained is een 2012 Amerikaanse Western film geschreven en geregisseerd door Quentin Tarantino met in de hoofdrollen Jamie Foxx, Christoph Waltz, Leonardo DiCaprio, Kerry Washington en Samuel L. Jackson. Wanneer Django als slaaf wordt bevrijd, bundelt hij zijn krachten om samen met de bounty hunter Dr. King Schultz zijn vrouw te redden, die tot slaaf is gemaakt door de meedogenloze plantage-eigenaar, Calvin Candie,. De film won twee Academy Awards in de categorieën Best Performance by an Actor in a Supporting Role door Christoph Waltz en Best Writing, Original Screenplay door Quentin Tarantino.

→ IMDb-cijfer: 8,6 uit 1,2 miljoen stemmen

6. Back to the Future (1985)

Back to the Future is een Amerikaanse sciencefictionfilm uit 1985, geregisseerd door Robert Zemeckis. Hij schreef het script samen met Bob Gale schreef. Michael J. Fox, Christopher Lloyd, Lea Thompson, Crispin Glover en Thomas F. Wilson vervullen in de hoofdrollen. Het verhaal speelt zich af in 1985 en volgt Marty McFly (Fox), een tiener die per ongeluk wordt teruggestuurd naar 1955 door zijn excentrieke vriend ‘Doc’ Brown (Lloyd). Daar zit Marty in het verleden vast, waar hij onbedoeld de ontmoeting van zijn toekomstige ouders verhindert. Dit veroorzaakt een bedreiging voor zijn bestaan, waardoor hij wordt gedwongen het paar te verzoenen en op de één of andere manier terug te keren naar de toekomst. Winnaar van een Academy Award.

→ IMDb-cijfer: 8,6 uit 1,2 miljoen stemmen

5. Saving Private Ryan (1998)

Saving Private Ryan is een Amerikaanse oorlogsfilm uit 1998, geregisseerd door Steven Spielberg en geschreven door Robert Rodat. De film won maar liefst 5 Oscars en speelt zich af tijdens de invasie van Normandië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Gedurende deze aanval krijgt kapitein John Miller de opdracht om soldaat James Ryan te zoeken, wiens drie broers al zijn omgekomen in de oorlog. In de film schitteren onder andere de wereldberoemde acteurs Tom Hanks, Edward Burns, Matt Damon en Tom Sizemore.

→ IMDb-cijfer: 8,6 uit 1,3 miljoen stemmen

4. It’s a Wonderful Life (1946)

It’s a Wonderful Life is een Amerikaanse kerstfilm uit 1946 die werd geproduceerd en geregisseerd door Frank Capra. Het verhaal is gebaseerd op het korte verhalenboek ‘The Greatest Gift van Philip Van Doren Stern. De voor 5 Oscars genomineerde film volgt de gefrustreerde zakenman George Bailey. Wanneer hij suïcidaal wordt, wordt de engel Clarence uit de hemel naar hem toegestuurd. Clarence probeert George tot inzicht te brengen door het leven te laten zien wanneer hij nooit had bestaan. Hoewel de film aanvankelijk gemengde recensies ontving en geen commercieel succes bereikte, werd hij pas populair nadat het auteursrecht was vervallen en het in het publieke domein viel. Hierdoor kon deze titel zonder licentie- of royalty vergoedingen worden uitgezonden en werd het toch één van de grootste kerstklassiekers aller tijden.

→ IMDb-cijfer: 8,7 uit 443.000 stemmen

3. Forrest Gump (1994)

Tom Hanks, Robin Wright, Gary Sinise, Mykelti Williamson en Sally Field schitteren in de verfilming van de gelijknamige roman van Winston Groom, geregisseerd door Robert Zemeckis. Het verhaal volgt enkele decennia in het leven van Forrest Gump (Hanks), een trage maar goedhartige man uit Alabama die onbewust verschillende historische gebeurtenissen van de 20e-eeuwse Verenigde Staten beïnvloedt. De film werd met maar liefst 6 Academy Awards bekroond in de categorieën Best Picture, Best Director, Best Actor voor Hanks, Best Adapted Screenplay, Best Visual Effects en Best Film Editing.

→ IMDb-cijfer: 9,0 uit 31.000 stemmen

2. Fight Club (1999)

In deze voor een Oscar genomineerde film Fight Club van regisseur David Fincher schitteren onder andere Brad Pitt, Edward Norton en Helena Bonham Carter. De psychologische dramafilm vertelt het verhaal van een alledaagse man die ongelukkig is met zijn eigen kapitalistische leven. Gefrustreerd richt hij een ondergrondse vechtclub op met zijn nieuw gevormde vriend Tyler Durden, een roekeloze zeepverkoper. Al snel begint hun nieuwe onderneming steeds duisterder te worden.

→ IMDb-cijfer: 8,8 uit 2 miljoen stemmen

1. The Shawshank Redemption (1994)

The Shawshank Redemption van regisseur Frank Darabont is in veel lijsten de hoogst beoordeelde film aller tijden. De film uit 1994 is gebaseerd op de gelijknamige novelle van New York Times Bestseller Stephen King. ‘The Shank’ werd voor maar liefst 7 Oscars genomineerd, maar wist er tegen alle verwachtingen in geen één mee naar huis te slepen. In dit gevangenisdrama volgen we Andy Dufresne (Tim Robbins) en Red (Morgan Freeman) die samen een onwaarschijnlijke vriendschap vormen en ondanks alle strijd en verdriet uiteindelijk troost en verlossing weten te vinden.

→ IMDb-cijfer: 9,3 uit 2.6 miljoen stemmen

Rest van de Top 100 op Amazon Prime Video: nummer 11 tot en met 100

Heb je tussen de bovenstaande titels genoeg kijkmateriaal gevonden of zou je graag nog de rest van de Amazon Prime Video Top 100 (#11-100) van beste films willen bekijken? In het laatste geval raden we je aan om een kijkje te nemen in het aanbod van Amazon Prime Video in Nederland. Hier kun je de lijst sorteren op IMDb-cijfer, terwijl je alleen selecteert dat je alleen de films uit het overzicht zou willen laten weergeven. Dan krijg je precies te zien wat de beste titels op dit moment zijn. Het aanbod van Amazon Prime Video wisselt namelijk veel, waardoor je in dat overzicht het meest up-to-date kunt vinden wat er nu te streamen is.

Hieronder vallen ook een aantal vaste krachten: de zogeheten Prime Video Originals. Dit zijn titels die door de streamingdienst zelf zijn geproduceerd en uiteindelijk door de kijkers via de internationale filmdatabase uitstekend zijn beoordeeld. Zo krijgt de film Sound of Metal (2019) bijvoorbeeld een 7,7 en wordt Uncle Frank (2020) met een 7,3 beoordeeld. Daarnaast kun je onder andere The Tomorrow War (2021) kennen, een actiefilm met Chris Pratt die op een 6,6 uitkomt uit 200.000 stemmen.

De beste films en series van andere streamingdiensten in Nederland

Er komen steeds meer streamingdiensten bij in Nederland, waardoor het moeilijker wordt om een compleet overzicht te hebben van de beste films en series per video on demand-platform. Gelukkig kun je op onze website terecht voor een Top 10 van beste films op HBO Max en beste series op HBO Max, maar ook de beste films op Netflix en beste series op Netflix. Verder hebben we onder andere een lijstje gemaakt van de beste 100 films en series op Disney+.

Mocht je over andere videodiensten meer te weten willen komen, neem dan vooral even een kijkje in de lijst van de beste streamingdiensten in Nederland. Alvast heel veel kijkplezier gewenst!