Top 100 beste films op Netflix – Januari 2024

Momenteel is Netflix in Nederland nog verreweg de meest populaire streamingdienst op het gebied van films en series. Met een gigantisch aanbod aan titels is het echter soms moeilijk om door de bomen het bos te kunnen zien. Hiervoor hebben wij de top 100 beste films op Netflix in Nederland op een rij gezet om jou te laten weten welke titels je aan je kijklijst kunt toevoegen. De 10 beste titels zijn hieronder te vinden, gesorteerd op IMDb-cijfer, extra uitgelicht met verhaal en trailer. Naast de top 100 beste films op Netflix in januari 2024 vind je op Streamwijzer ook:

Beste films op Netflix Nederland (januari 2024)

De onderstaande 10 films staan op Netflix en worden het hoogst gewaardeerd door bezoekers van de internationale filmdatabase IMDb.

10. Se7en (1995)

Se7en is een neo-noir psychologische misdaadthrillerfilm uit 1995 die door David Fincher werd geregisseerd. In de film schitteren onder andere Brad Pitt, Morgan Freeman en Gwenyth Paltrow in de hoofdrollen. Het verhaal volgt twee politieagenten, gespeeld door Pitt en Freeman. Samen racen zij tegen de klok om een mysterieuze seriemoordenaar op te sporen die de zeven dodelijke zonden als motief gebruikt om zijn slachtoffers om te vermoorden. Se7en werd door critici sterk geprezen en werd zelfs bij de 68e Academy Awards genomineerd voor Best Film Editing.

→ IMDb-cijfer: 8,6 uit 1,6 miljoen stemmen

9. Goodfellas (1990)

Goodfellas is de iconische gangsterfilm van Martin Scorsese uit 1990. De film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Henry Hill, een ‘wiseguy’ met Italiaans-Amerikaanse maffiabanden in New York City, tussen 1955 en 1980. In de film schitteren onder andere Robert De Niro, Ray Liotta, Lorraine Bracco en Joe Pesci. Pesci won voor zijn rol in de film een Oscar in de categorie Best Supporting Actor.

→ IMDb-cijfer: 8,7 uit 1,1 miljoen stemmen

8. Interstellar (2014)

Het epische sci-fi avontuur van regisseur Christopher Nolan met onder andere Matthew McConaughey, Anne Hathaway en Matt Damon werd één van de grootste filmhits van 2014. De film volgt het verhaal van een groep ontdekkingsreizigers die buiten de grenzen van het zonnestelsel op zoek moeten gaan naar een bewoonbare planeet wanneer blijkt dat het laatste uur van de mensheid op aarde heeft geslagen. De film werd door critici en wetenschappers geprezen voor haar wetenschappelijke onderbouwing en won zelfs een Academy Award voor Best Achievement in Visual Effects.

→ IMDb-cijfer: 8,7 uit 1,7 miljoen stemmen

7. The Matrix (1999)

The Matrix is een Amerikaanse sci-fi actiefilm uit 1999. In de eerste film van de reeks schitteren onder andere Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss, Hugo Weaving en Joe Pantoliano. De baanbrekende film van de Wachowski’s zette met The Matrix de hele filmindustrie op zijn kop door meerdere genres op een uniek en vernieuwende manier met elkaar te verbinden. De film won maar liefst 4 Oscars en diende als inspiratie voor vele sciencefictiontitels die volgden. The Matrix verteld het verhaal van Neo, een man die ervan overtuigd raakt dat de alledaagse wereld het product is van een computergestuurde digitale matrix.

→ IMDb-cijfer: 8,7 uit 1,8 miljoen stemmen

6. Forrest Gump (1994)

Tom Hanks, Robin Wright, Gary Sinise, Mykelti Williamson en Sally Field schitteren in de verfilming van de gelijknamige roman van Winston Groom, geregisseerd door Robert Zemeckis. Het verhaal volgt enkele decennia in het leven van Forrest Gump (Hanks), een trage maar goedhartige man uit Alabama die onbewust verschillende historische gebeurtenissen van de 20e-eeuwse Verenigde Staten beïnvloedt. De film werd met maar liefst 6 Academy Awards bekroond in de categorieën Best Picture, Best Director, Best Actor voor Hanks, Best Adapted Screenplay, Best Visual Effects en Best Film Editing.

→ IMDb-cijfer: 8,8 uit 2 miljoen stemmen

5. Fight Club (1999)

In deze voor een Oscar genomineerde film Fight Club van regisseur David Fincher schitteren onder andere Brad Pitt, Edward Norton en Helena Bonham Carter. De psychologische dramafilm vertelt het verhaal van een alledaagse man die ongelukkig is met zijn eigen kapitalistische leven. Gefrustreerd richt hij een ondergrondse vechtclub op met zijn nieuw gevormde vriend Tyler Durden, een roekeloze zeepverkoper. Al snel begint hun nieuwe onderneming steeds duisterder te worden.

→ IMDb-cijfer: 8,8 uit 2 miljoen stemmen

4. Inception (2010)

Met Inception scoort regisseur Christopher Nolan zijn tweede notering in deze top 10-lijst. In de ‘mind-bending’ film uit 2010 schitteren onder andere de sterren Leonardo DiCaprio, Joseph Gordon-Levitt, Tom Hardy, Cillian Murphy, Michael Cane en Elliot Page. Leonardo DiCaprio speelt een professionele dief die informatie steelt door het onderbewustzijn van zijn doelwitten te infiltreren. Hij krijgt de kans om zijn criminele verleden te laten wissen als betaling voor de implantatie van het idee van een ander in het onderbewustzijn van een doelwit. De sciencefictionfilm werd bekroond met maar liefst 4 Oscars voor Best Cinematography, Best Sound Editing, Best Sound Mixing en Best Visual Effects.

→ IMDb-cijfer: 8,8 uit 2,3 miljoen stemmen

3. David Attenborough: A Life On Our Planet (2020)

In deze Britse documentaire uit 2020, geproduceerd en geregisseerd door Jonnie Hughes, deelt David Attenborough zijn zorgen over de huidige staat van de planeet vanwege de impact van de mensheid op de natuur en zijn hoop voor de toekomst. Winnaar van onder andere 3 Primetime Emmy Awards.

→ IMDb-cijfer: 9,0 uit 31.000 stemmen

2. Schindler’s List (1993)

Schindler’s List is een Amerikaanse historische dramafilm uit 1993, geregisseerd en geproduceerd door Steven Spielberg en geschreven door Steven Zaillian. De film volgt Oskar Schindler, een Duitser die meer dan duizend joodse vluchtelingen van de Holocaust redde door ze in zijn fabrieken in dienst te nemen tijdens de Tweede Wereldoorlog. In de film schittert Liam Neeson als Schindler, Ralph Fiennes als SS-officier Amon Göth en Ben Kingsley als de joodse accountant Itzhak Stern. De film won maar liefst 7 Oscars en werd gebaseerd op de non-fictieroman Schindler’s Ark uit 1982 van de Australische schrijver Thomas Keneally.

→ IMDb-cijfer: 9,0 uit 1.3 miljoen stemmen

1. The Shawshank Redemption (1994)

The Shawshank Redemption van regisseur Frank Darabont is in veel lijsten de hoogst beoordeelde film aller tijden. De film uit 1994 is gebaseerd op de gelijknamige novelle van New York Times Bestseller Stephen King. ‘The Shank’ werd voor maar liefst 7 Oscars genomineerd, maar wist er tegen alle verwachtingen in geen één mee naar huis te slepen. In dit gevangenisdrama volgen we Andy Dufresne (Tim Robbins) en Red (Morgan Freeman) die samen een onwaarschijnlijke vriendschap vormen en ondanks alle strijd en verdriet uiteindelijk troost en verlossing weten te vinden.

→ IMDb-cijfer: 9,3 uit 2.6 miljoen stemmen

Rest van de Top 100 op Netflix: nummer 11 tot en met 100

Heb je tussen de bovenstaande titels genoeg kijkmateriaal gevonden of zou je graag nog de rest van de Netflix Top 100 (#11-100) van beste films willen bekijken? In het laatste geval raden we je aan om een kijkje te nemen in het aanbod van Netflix in Nederland. Hier kun je de lijst sorteren op IMDb-cijfer, terwijl je alleen selecteert dat je alleen de films uit het overzicht zou willen laten weergeven. Dan krijg je precies te zien wat de beste titels op dit moment zijn. Het aanbod van Netflix wisselt namelijk veel, waardoor je in dat overzicht het meest up-to-date kunt vinden wat er nu te streamen is.

Hieronder vallen ook een aantal vaste krachten: de zogeheten Netflix Originals. Dit zijn titels die door de streamingdienst zelf zijn geproduceerd en uiteindelijk door de kijkers via de internationale filmdatabase uitstekend zijn beoordeeld. Zo krijgt de kerstanimatiefilm Klaus uit 2019 een gemiddeld score van 8,2 en wordt de romantische dramafilm Marriage Story uit hetzelfde jaar beoordeeld met een 7,9. Ook voor liefhebbers van misdaadfilms is er een noemenswaardige film in dit overzicht terug te vinden, want The Irishman (2019) kreeg een 7,8 en daarnaast werd de biografische film The Two Popes uit dat jaar tevens met een 7,6 beoordeeld.

De beste films en series van andere streamingdiensten in Nederland

Er komen steeds meer streamingdiensten bij in Nederland, waardoor het moeilijker wordt om een compleet overzicht te hebben van de beste films en series per video on demand-platform. Gelukkig kun je op onze website terecht voor een Top 10 van beste films op HBO Max en beste series op HBO Max en hebben we ook onder andere een lijstje gemaakt van de beste 100 films en series op Disney+.

Mocht je over andere videodiensten meer te weten willen komen, neem dan vooral even een kijkje in de lijst van de beste streamingdiensten in Nederland. Alvast heel veel kijkplezier gewenst!