Alle Twilight-films in chronologische volgorde (en waar je ze online kijkt)

In 2005 zette Stephenie Meyer vampiers en weerwolven weer helemaal op de kaart met haar young adult-boekenreeks The Twilight Saga, en drie jaar later verscheen de eerste film in de bioscoop. In totaal kropen Robert Pattinson en Kristen Stewart vijf keer in de huid van Edward Cullen en Bella Swan. Met vijf films is deze reeks perfect voor een filmmarathon, maar met welke film moet je dan beginnen en welke volgen daarop? Oftewel: wat is de chronologische volgorde van alle Twilight-films? In dit artikel zetten we dit op een rijtje en laten we zien dat de films allemaal online te streamen zijn via Pathé Thuis, Viaplay en Netflix.

→ Meld je nu gratis aan bij Pathé Thuis en kijk je eerste film met tot 60% korting ✅

Chronologische volgorde van alle Twilight-films

In 2005 werd met Stephenie Meyers Twilight een nieuw fenomeen geboren. Wereldwijd werden er meer dan 25 miljoen boeken verkocht en bogen miljoenen mensen zich over de vraag: Team Jacob of Team Edward? Drie jaar later, in 2008, verschenen Kristen Stewart (Snow White and the Huntsman), Robert Pattinson (The Batman) en Taylor Lautner (Abduction) voor het eerst samen op het witte doek in de Twilight-reeks. Naar de boeken van Stephanie Meyer volgden hierna New Moon, Eclipse en Breaking Dawn nog, die laatste zelfs opgedeeld in twee delen.

Maar in welke volgorde moet je deze films nu precies kijken? In principe is dit heel makkelijk: je moet namelijk gewoon de volgorde van releasejaar aanhouden. Om het nog gemakkelijker te maken, vind je hieronder een overzicht met de juiste kijkvolgorde, inclusief een trailer en een korte omschrijving.

VolgordeTitelReleasejaar
1Twilight2008
2The Twilight Saga: New Moon2009
3The Twilight Saga: Eclipse2010
4The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 12011
5The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 22012

1. Twilight (2008)

In 2008 maken we voor het eerst kennis met Bella Swan en de Cullen-familie. De doodnormale Bella gaat bij haar vader in het regenachtige Forks wonen en wordt verliefd op vampier Edward. Hij probeert afstand te houden, al is het alleen maar omdat hij de aandrang om zijn tanden in haar nek te zetten en haar leeg te zuigen bijna niet kan weerstaan. Maar Bella laat zich niet zomaar wegsturen. Lukt het Edward om zichzelf én de andere vampiers bij Bella weg te houden?

2. The Twilight Saga: New Moon (2009)

Een jaar later verschijnt het tweede deel in de serie, New Moon, al in de bioscoop. Als Edward na een ongelukkig voorval vertrekt, kan Bella gelukkig uithuilen op de gespierde schouder van weerwolf Jacob Black. Wat ze echter niet weet, is dat weerwolven de grote vijanden van de vampiers zijn.

3. The Twilight Saga: Eclipse (2010)

Seattle wordt geteisterd door een opeenvolging van geheimzinnige moorden, met als dader een kwaadwillige vampier. Tegelijkertijd heeft Bella zo haar eigen problemen: ze moet namelijk kiezen tussen haar liefde voor Edward en haar vriendschap met Jacob. Door haar keuze zou de eeuwige strijd tussen vampier en weerwolf weleens opnieuw aangewakkerd kunnen worden…

4. The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1 (2011)

Het vierde deel van de Twilight-serie, Breaking Dawn, is opgedeeld in twee delen. In het eerste deel gaan Bella en Edward op huwelijksreis naar Rio de Janeiro. Tot haar schrik ontdekt Bella hier dat ze zwanger is. Dit nieuws brengt de fragiele band tussen de vampiers en weerwolven weer aan het wankelen. Ondertussen is er ook nog steeds de dreiging van de Volturi.

5. The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2 (2012)

In het laatste deel van de serie is Bella ook eindelijk vampier geworden en heeft ze Renesmee op de wereld gezet. Dat haar dochter bijzonder is, is moeilijk te verbergen. Ook de Volturi hebben dit door en vertrekken naar Forks om de familie uit elkaar te drijven. Uiteraard leidt dit tot de heftigste confrontatie van de serie tot dan toe, waarbij vampiers én weerwolven allemaal voor hetzelfde doel vechten: Renesmee redden en de Volturi voor eens en voor altijd verslaan.

Waar zijn de Twilight-films te bekijken?

Hierboven hebben we al aangegeven dat alle Twilight-films op Pathé Thuis te vinden zijn. Dit is een TVOD-streamingdienst waarbij je films kunt huren of kopen, waarna ze voor 30 dagen of voor altijd in je bibliotheek blijven staan. Als je je nu gratis aanmeldt, dan kijk je je eerste film met tot 60% korting.

Ook op Netflix zijn de vijf Twilight-films te streamen, hier zonder aanvullende kosten. Daarnaast kun je de films, net als de boeken, online bestellen. Bekijk direct alle Twlight-films bij Bol.com.

Andere legendarische filmreeksen

Nu het duidelijk is in welke volgorde je de Twilight-films het beste kunt bekijken, ben je misschien ook wel geïnteresseerd in een zelfde soort geheugensteuntje voor andere fantastische filmreeksen. Eerder hebben wij bijvoorbeeld al de ultieme volgorde van alle After-films, de juiste volgorde van alle Pirates of the Caribbean-films en natuurlijk de volgorde van alle Spider-Man-films op een rij gezet. Ideaal voor je volgende filmmarathon, al mag je dan wel flink wat ruimte vrijmaken in je agenda. Veel kijkplezier!


Synopsissen: Pathé Thuis

Jessica Dijkhof
Jessica studeerde Nederlandse literatuur en Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit. Als Redacteur bij Streamwijzer kan ze nu eindelijk haar passies voor schrijven en films combineren. Je maakt haar vooral blij met horrorfilms en Nederlandse romcoms.