Deze 5 tennissers wonnen de meeste Grand Slams ooit

Iedereen kent de grote vier: Australian Open, Roland Garros, Wimbledon en de US Open. Het zijn de grootste en populairste toernooien uit de sport. Naast het enorme bedrag aan prijzengeld leveren deze wedstrijden de meeste punten voor de wereldranglijst op. Maar welke tennissers wonnen de meeste Grand Slams ooit? Tijd om antwoord te geven op deze vraag en de statistieken erbij te pakken.

Alle Grand Slams uit het tennis op een rij

De Grand Slams zijn de belangrijkste toernooien op de tenniskalender, waarmee profs punten kunnen verdienen voor de wereldranglijst. Win je een van deze prestigieuze titels? Dan heb je écht de jackpot te pakken, want voor dit kampioenschap mag je 2000 punten bij je score optellen. Naast miljoenen kijkers op tv trekt het kampioenschap vele duizenden toeschouwers van over de hele wereld. Meedoen aan een van de vier Grand Slams is dan ook een unieke kans om te schitteren op een van de grootste tennispodia ter wereld.

Het winnen van een groot toernooi is echter de ultieme droom van veel profs. Dit is dan ook een unieke prestatie. Er zijn verschillende overwinningen te onderscheiden. Zo heeft een tennisser de eigenlijke Grand Slam te pakken als deze het presteert om alle vier de toernooien in één kalenderjaar te winnen. Bij een oneigenlijke Grand Slam heeft iemand ook alle vier de toernooien achter elkaar gewonnen, maar niet binnen hetzelfde seizoen. Het winnen van alle vier de toernooien verspreid over meerdere jaren wordt ook wel aangeduid als een Career Slam. Hieronder zetten we de top vijf tennissers op een rij met de meeste grandslamtitels op zak.

5. Björn Borg 🇸🇪

Op nummer vijf in de lijst staat de oud-tennisser Björn Borg. De Zweed won in totaal elf grandslamtitels. Zo mocht hij in 1974 zijn allereerste Grand Slam ooit noteren tijdens Roland Garros. In totaal wist hij zes keer het Franse tennistoernooi te winnen. Naast deze prestatie heeft hij ook vijf keer het Engelse Wimbledon gewonnen.

4. Pete Sampras 🇺🇸

Een plek hoger staat de Amerikaanse tennisser Pete Sampras. Hij heeft veertien grandslamtitels op zak. Hij won onder andere vijf keer de US Open, zeven keer Wimbledon en twee keer de Australian Open. Alleen Roland Garros ontbreekt nog in het rijtje. De oud-prof wordt ook wel beschouwd als een van de beste tennissters uit de geschiedenis van de sport.

3. Roger Federer 🇨🇭

Met 20 Grand Slam-titels vinden we Roger Federer op de derde plek. De voormalig Zwitserse tennisspeler domineerde tijdens zijn carrière de sport. Hij won 103 enkel en 8 dubbelspeltitels en wist alle vier de Grand Slams te winnen. In 2004, 2006 en 2007 kreeg hij het zelfs voor elkaar om de eerste podiumplek tijdens de Australian Open, Wimbledon én US Open te acen. Dit wordt ook wel een small slam genoemd.

2. Rafael Nadal 🇪🇸

Tijdens de US Open in 2010 schreef Rafael Nadal geschiedenis door als zevende speler ooit een Career Slam te behalen. Meer dan tien jaar later zette hij een nieuw record neer. Op de Australian Open in 2022 won hij namelijk zijn 21e grandslamtitel. Op dat moment was hij de man met de meeste overwinningen op zak. In hetzelfde jaar werd de Gravelkoning tijdens Roland Garros voor de 14e keer de grote winnaar. Dit bracht zijn totaal op 22 Grand Slam-overwinningen.

1. Novak Djokovic 🇷🇸

Het record van Nadal is echter ingehaald door Novak Djokovic. De Servische tennissers heeft op het moment van schrijven 24 grandslamtitels. Tijdens de US Open versloeg hij Daniil Medvedev, waardoor hij zijn voorsprong ten opzichte van Rafael heeft uitgebreid. Djokovic won tien keer de Australian Open, zeven keer Wimbledon, vier keer de US Open en driemaal Roland Garros.

Hij werd door deze overwinningen de derde speler uit de geschiedenis die alle vier de toernooien achter elkaar won. Dit was echter niet binnen hetzelfde kalenderjaar. Wel werd hij de eerste tennisster ooit die het voor elkaar kreeg om een drievoudige Career Slam binnen te acen.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.