Roland Garros 2023: alle wedstrijden, tijden en Nederlandse deelnemers

Fans hebben er inmiddels weer bijna een heel jaar weer op moeten wachten, maar vandaag—op maandag 22 mei—start dan eindelijk het tweede Grand Slam-toernooi van het jaar: Roland Garros 2023. Tot 11 juni strijden alle toptennissers over de hele wereld om de felbegeerde titel. Het toernooi in Frankrijk wordt door liefhebbers over de hele wereld bekeken en behoort naast de Australian Open, Wimbledon en US Open tot één van de grootste tenniswedstrijden van het jaar. We blikken alvast vooruit op het evenement door alle wedstrijden, tijden en deelnemers op een rij te zetten. Uiteraard laten we je ook weten waar je alle duels live kijken kunt.

BetCity

Waar kun je alle tenniswedstrijden van Roland Garros in 2023 kijken?

Ook dit jaar zijn de uitzendrechten van het Franse Grand Slam-tennistoernooi in handen van Eurosport. Voorheen werd het toernooi uitgezonden door de NOS, maar dit is al een poos verleden tijd. Via de televisiezenders Eurosport 1 en 2 en door middel van de streamingdienst discovery+, onder andere verkrijgbaar als add-on kanaal bij Amazon Prime Video, kun je alle wedstrijden live volgen. Uiteraard zijn hier ook alle finales te zien, waaronder de grote matches op zaterdag 10 en zondag 11 juni waarna bekend zal zijn wie de titels dit jaar mee naar huis mogen nemen. Benieuwd naar alle andere tenniswedstrijden in 2023? Bekijk dan hier onze tenniskalender met alle competities van dit jaar op een rij.

In het onderstaande overzicht staat per dienst aangegeven waar je naar het tennistoernooi kunt kijken. Daar zie je dat je tevens via de bookmaker BetCity de livestream van al deze wedstrijden gratis en natuurlijk legaal in Nederland kunt volgen, wat te zien is aan de rode ‘play’-button naast de desbetreffende match. Als je je nu gratis aanmeldt bij dit online wedkantoor, dan krijg je daarnaast als welkomstbonus ook nog eens €50 Free Bets bij een storting en inzetten van minstens een tientje op minimaal gecombineerde odds van 1.50. Je krijgt dan namelijk 5 keer €10 aan Free Bets, elk in te zetten voor respectievelijk BetBuilders, live weddenschappen, prematch weddenschappen, tennis en vrije keuze.

discovery+➡️ Kijk meteen naar Roland Garros 2023 via discovery+. Alle wedstrijden worden ook dit jaar weer bij de streamingdienst uitgezonden, omdat hij onderdeel uitmaakt van hetzelfde bedrijf als Eurosport. Onder andere verkrijgbaar als add-on kanaal bij Prime Video, het video on demand-platform van Amazon.
BetCity➡️ Kijk meteen naar Roland Garros 2023 via BetCity. Deze bookmaker mag de beelden van dit Grand Slam-toernooi ook in Nederland vertonen. Als je je nu gratis aanmeldt, dan krijg je daarnaast €50 Free Bets bij storting en inzetten van minstens een tientje op minimaal gecombineerde odds van 1.50.
📺 Ziggo GODe Roland Garros-wedstrijden worden wederom via de kanalen Eurosport 1 & 2 uitgezonden, onder andere te volgen via het online tv-systeem van de oranje provider Ziggo. 👉 Ga meteen naar Eurosport bij Ziggo GO.
📺 KPN iTVOok bij de groene tv- en internetaanbieder KPN kun door online tv-kijken alle wedstrijden van Roland Garros 2023 volgen. 👉 Ga meteen naar Eurosport bij KPN iTV.
Ziggo SportDe Grand Slam Roland Garros wordt niet via deze dienst uitgezonden. Wel kun je hier kijken naar andere tenniswedstrijden, zoals alle ATP 1000 en 500 toernooien, Wimbledon en de WTA-matches.
⛔️ Amazon Prime VideoPrime Video, de streamingdienst van Amazon, biedt zelf momenteel geen sportabonnementen aan.
⛔️ Disney+Ook Disney’s videodienst heeft geen mogelijkheid om naar sport als tennis te kijken op het moment van schrijven.
⛔️ HBO MaxDe andere videodienst van Warner Bros. Discovery naast discovery+ heet HBO Max, maar hier is nu in Nederland geen sport te zien.
⛔️ NetflixBij Netflix is het niet mogelijk om naar tennis of andere sporten te kijken.
⛔️ ViaplayDit jaar wordt tennis niet via Viaplay uitgezonden, maar in het aanbod vind je wel veel andere soorten sportuitzendingen.
⛔️ VideolandRTL heeft met Videoland soms ook de mogelijkheid om sportuitzendingen aan te bieden, maar momenteel niet van tennis.

Alles wat je moet weten over Roland Garros 2023

Het Franse tennistoernooi Roland Garros wordt traditiegetrouw elk jaar eind mei gehouden in het Stade Roland-Garros. Naast miljoenen kijkers op tv trekt het kampioenschap duizenden toeschouwers van over de hele wereld. De competitie is razend populair en behoort tot één van de vier grote Grand Slams. Dit zijn de belangrijkste wedstrijden in de tenniswereld, waarmee profs punten kunnen verdienen voor de wereldranglijst. Win je één van deze prestigieuze titels? Dan heb je écht de jackpot te pakken, want voor dit kampioenschap mag je 2000 punten bij je score optellen.

De tennismatches worden al meer dan 100 jaar lang op Franse grond gespeeld. Zo vond de eerste editie van het toernooi plaats in 1891. Professionele tennisspelers van over de hele wereld doen mee aan dit prestigieuze evenement. Tijdens het kampioenschap staan er verschillende wedstrijden op de planning. Zo is er het mannen- en vrouwenenkelspel, mannen- en vrouwendubbelspel, gemengd dubbelspel en een juniorentoernooi. Ook worden er wedstrijden door mannen- en vrouwen rolstoelenkel- en dubbelspel gespeeld. Deze vinden plaats van dinsdag 6 tot en met zaterdag 10 juni. De duels worden traditiegetrouw gespeeld op gravel.

De vorige editie bij de mannen werd gewonnen door de uiterst ervaren Spaanse tennisspeler Rafael Nadal. Hij won hiermee zijn veertiende Roland Garros-titel en wist als enige tennisser ooit hetzelfde toernooi zo vaak te winnen. De gravelkoning heeft in totaal 22 Grand Slam overwinningen op zijn naam staan. Zo wist hij twee keer eerder de Australian Open en Wimbledon te winnen en tot vier keer toe de US Open. Bij de vrouwen mocht de Poolse Iga Świątek de titel mee naar huis nemen. Dit was haar tweede Roland Garros overwinning en tevens negende WTA-titel. De belangrijkste vraag is nu: wint er wederom een bekende naam, of weet een nog onbekende tennisser het toernooi te acen?

Rafael Nadal vs Casper Ruud - Final Highlights I Roland-Garros 2022

Programma: alle wedstrijden van Roland Garros in 2023 op rij

In totaal staan er dit jaar 891 (!) matches op het programma. De dames en heren spelen beiden de singles kwalificatiewedstrijden van maandag 22 mei tot en met vrijdag 26 mei. Hierna volgt de eerste ronde op 27 mei. Op dinsdag 30 mei vindt vervolgens de eerste ronde plaats van het mannen dubbelspel, waarnaar de vrouwen een dag later (op 31 mei) starten. Op deze dag begint ook de eerste ronde van de gemixte teams.

Op maandag 5 juni starten de eerste kwartfinales bij het heren dubbelspel. Dinsdag 6 juni gaan ook de dames met de kwartfinales van het dubbelspel van start en worden tevens de eerste finales van het enkelspel voor zowel de mannen als vrouwen beslist. De gemixte teams spelen op woensdag 7 juni hun halve finale, waarnaar een dag later (8 juni) de finale is. De halve finales voor het enkelspel van de mannen en vrouwen vinden plaats op donderdag 8 en vrijdag 9 juni. Op zaterdag 10 juni wordt na een lange reeks eindelijk bekend wie er bij de vrouwen de Grand Slam-titel pakt. Op de laatste dag, zondag 11 juni, spelen de mannen de grote finale. Alle data voor zowel het enkel- als dubbelspel zijn hieronder in een overzicht terug te vinden.

Data en wedstrijden enkelspel mannen/vrouwen

DataWedstrijden
22-26 mei🎾 Kwalificaties mannen/vrouwen
28-30 mei1️⃣ Eerste ronde enkelspel mannen/vrouwen
31 mei-1 juni2️⃣ Tweede ronde enkelspel mannen/vrouwen
2-3 juni3️⃣ Derde ronde enkelspel mannen/vrouwen
4-5 juni4️⃣ Vierde ronde enkelspel mannen/vrouwen
6-7 juni¼ Kwartfinales enkelspel mannen/vrouwen
8-9 juni½ Halve finales enkelspel mannen/vrouwen
10 juni🏆 Finale enkelspel vrouwen
11 juni🏆 Finale enkelspel mannen

Data en wedstrijden dubbelspel mannen/vrouwen/mixed teams

DataWedstrijden
30-31 mei1️⃣ Eerste ronde dubbelspel mannen
31 mei-1 juni1️⃣ Eerste ronde dubbelspel vrouwen
31 mei-2 juni1️⃣ Eerste ronde dubbelspel mixed teams
1-2 juni2️⃣ Tweede ronde dubbelspel mannen
2-3 juni2️⃣ Tweede ronde dubbelspel vrouwen
3 juni2️⃣ Tweede ronde dubbelspel mixed teams
3-4 juni3️⃣ Derde ronde dubbelspel mannen
4-5 juni3️⃣ Derde ronde dubbelspel vrouwen
4-6 juni3️⃣ Derde ronde dubbelspel mixed teams
5-6 juni¼ Kwartfinales dubbelspel mannen
6-7 juni¼ Kwartfinales dubbelspel vrouwen
7 juni½ Halve finales dubbelspel
8 juni½ Halve finales dubbelspel mannen
8 juni🏆 Finale dubbelspel mixed teams
9 juni½ Halve finales dubbelspel vrouwen
10 juni🏆 Finale dubbelspel mannen
11 juni🏆 Finale dubbelspel vrouwen

Nederlandse tennissers die dit jaar in actie komen

Aan het kampioenschap doen ontzettend veel professionele tennissers mee van over de hele wereld. Ook uit ons kleine kikkerlandje reizen 12 mannen en 5 vrouwen af naar Frankrijk om te strijden voor de titel. Zo doen bij de heren Botic van de Zandschulp, Tallon Griekspoor, Gijs Brouwer, Tim van Rijthoven, Jelle Sels, Thijs Boogaard, Tom Egberink, Abel Forger, Maikel Scheffers, Sam Schroder, Ruben Spaargaren en Niels Vink mee. Bij de vrouwen zien we Arantxa Rus, Lesley Pattinama Kerkhove, Diede de Groot, Jiske Griffioen en Aniek van Koot in actie. In 2022 nog wist Botic van de Zandschulp de derde ronde te bereiken. Dit was sinds 2010 niet meer gebeurd. Zal hij deze keer nog verder in het toernooi komen?

Het is niet altijd vanzelfsprekend geweest dat er Nederlanders meededen op het grote Europese podium. Pas vanaf de jaren 90 was ons land ieder jaar vertegenwoordigd. In 1927 wist Kea Bouwman als eerste Nederlandse vrouw de Grand Slam te winnen. Ze is daarmee vooralsnog de enige tennister ooit die dit voor elkaar kreeg. Bij het rolstoel-enkelspel wist Esther Vergeer zes keer de eindzege mee naar huis te nemen. Diede de Groot deed dit drie keer en Marjolein Buis en Jiske Griffioen noteerden beide één overwinning.

Esther Vergeer: The World's Most Dominant Athlete

Afbeelding ter illustratie

Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Heb je hulp nodig? Dan kun je 24/7 contact opnemen met Loket Kansspel via 0800 24 000 22.

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.