Wimbledon 2023: alle wedstrijden, tijden en Nederlandse deelnemers

Liefhebbers van tennis hebben nauwelijks tijd gehad om bij te komen van Roland Garros of de derde Grand Slam van het jaar staat alweer op het punt te beginnen. Maandag gaan we van start, want op 3-16 juli 2023 is het tijd voor het iconische tennistoernooi Wimbledon met alle toptennissers van over de hele wereld strijden die strijden voor de felbegeerde titel. Naast de Australian Open, Roland Garros en US Open behoort het tot een van de grootste tenniswedstrijden van het jaar. We duiken dieper in het toernooi en blikken alvast vooruit op het evenement door alle wedstrijden, tijden en (Nederlandse) deelnemers op rij te zetten. Uiteraard laten we je ook weten waar je alle duels live op tv en online kijken kunt.

Alles wat je moet weten over het tennistoernooi Wimbledon

Het Engelse Wimbledon, officieel The Wimbledon Championships, wordt op gras gespeeld en is het oudste tennistoernooi ter wereld. De eerste tenniswedstrijden werden dan ook al gehouden in 1877 en bestonden uit alleen maar Engelse deelnemers. Het toernooi stond toen bekend onder de naam Lawn Tennis Championships. Een paar jaar later, in 1884, werd de competitie uitgebreid door het dames= en herendubbelspel toe te voegen. Het evenement bleef groeien in populariteit en werd rond 1900 beschouwd als een groot internationaal toernooi. Dit was mede te danken aan het bouwen van een nieuw tenniscomplex, waar maar liefst 14.000 toeschouwers alle wedstrijden live konden aanschouwen.

Het toernooi duurt twee weken en vindt traditiegetrouw eind juni of begin juli plaats op de All England Lawn Tennis and Croquet Club in de buitenwijk Wimbledon. De start is altijd vijf weken voor de eerste maandag in augustus. Hoewel het Engelse evenement qua punten als gelijkwaardig tot de vier Grand Slams behoort, wordt het doorgaans gezien als het meest prestigieuze toernooi. Zo is er tot op de dag van vandaag een regel van kracht dat alle spelers in het wit gekleed moeten en had de competitie vanaf 2002 in eerste instantie een eigen plaatsingssysteem voor de mannelijke deelnemers. Sinds 2021 volgt het toernooi echter weer dezelfde regels voor deelname als de andere drie Grand Slams.

The Most Emotional Moments In Wimbledon History 😢 Feat. Federer, Murray and Rybakina

Waar kun je alle tenniswedstrijden van Wimbledon in 2023 kijken?

Er zijn verschillende manieren om naar alle tenniswedstrijden van Wimbledon te kijken. Zo zijn ook dit jaar weer de uitzendrechten van het Engelse Grand Slam-toernooi in handen van de tv-kanalen van Eurosport. Voorheen werd het toernooi uitgezonden door de NOS, maar dit is inmiddels alweer een poos verleden tijd. Via de televisiezenders Eurosport 1 en 2 en door middel van de streamingdienst discovery+, onder andere verkrijgbaar als add-on kanaal bij Amazon Prime Video, kun je alle wedstrijden live volgen.

Uiteraard zijn hier ook alle finales te zien, waaronder de grote matches op zaterdag 15 en zondag 16 juli. Hierna zal bekend zijn wie de titels dit jaar mee naar huis mogen nemen. Benieuwd naar alle andere tenniswedstrijden in 2023? 👉 Bekijk dan hier onze tenniskalender met alle competities van dit jaar op een rij. In het onderstaande overzicht staat per dienst aangegeven waar je naar het tennistoernooi kunt kijken.

discovery+➡️ Kijk meteen naar Wimbledon 2023 via discovery+. Alle wedstrijden worden ook dit jaar weer bij de streamingdienst uitgezonden, omdat hij onderdeel uitmaakt van hetzelfde bedrijf als Eurosport—Warner Bros. Discovery. Een abonnement is onder andere verkrijgbaar als add-on kanaal bij Prime Video, het video on demand-platform van Amazon.
Ziggo Sport➡️ Kijk meteen naar Wimbledon 2023 via Ziggo Sport. Alle wedstrijden en hoogtepunten van het tennistoernooi Wimbledon zijn live te volgen via deze zender. Ook kun je hier kijken naar andere tenniswedstrijden, zoals alle ATP 1000 en -500 toernooien en de WTA-matches.
📺 Ziggo GODe Wimbledon-wedstrijden worden wederom via de kanalen Eurosport 1 & 2 uitgezonden, onder andere te volgen via het online tv-systeem van de oranje provider Ziggo. 👉 Ga meteen naar Eurosport bij Ziggo GO.
📺 KPN iTVOok bij de groene tv- en internetaanbieder KPN kun door online tv-kijken alle wedstrijden van Wimbledon 2023 volgen. 👉 Ga meteen naar Eurosport bij KPN iTV.
⛔️ Amazon Prime VideoPrime Video, de streamingdienst van Amazon, biedt zelf momenteel geen sportabonnementen aan.
⛔️ Disney+Ook Disney’s videodienst heeft geen mogelijkheid om naar sport als tennis te kijken op het moment van schrijven.
⛔️ HBO MaxDe andere videodienst van Warner Bros. Discovery naast discovery+ heet HBO Max, maar hier is nu in Nederland geen sport te zien.
⛔️ NetflixBij Netflix is het niet mogelijk om naar tennis of andere sporten te kijken.
⛔️ ViaplayDit jaar wordt tennis niet via Viaplay uitgezonden, maar in het aanbod vind je wel veel andere soorten sportuitzendingen.
⛔️ VideolandRTL heeft met Videoland soms ook de mogelijkheid om sportuitzendingen aan te bieden, maar momenteel niet van tennis.

Winnaars van de vorige editie van Wimbledon in 2022

Vorig jaar zorgde bij de vrouwen Elena Rybakina voor een verrassing door in de finale te winnen van de Tunesische Ons Jabeur. In de eerste set zorgde laatstgenoemde tennisster ervoor dat de 23-jarige Rybakina fouten maakten. De Kazachse verbeterde zich en kwam in de tweede set sterker terug dan ooit. Zo pakte ze direct een breakpoint en wist ze om te gaan met de druk van haar tegenstander. Een unieke prestatie van de jonge speelster, want ze werd door haar overwinning de eerste persoon uit Kazachstan ooit die een Grand Slam-titel op haar naam mocht schrijven.

Tijdens de finale van de heren wist de welbekende Novak Djokovic met succes zijn titel van het voorgaande jaar te verdedigen. De nu zevenvoudige winnaar van het Engelse toernooi versloeg in 4 sets Nick Kyrgios. Door zijn overwinning is het verschil tussen de Serviër en prof Roger Federer slechts één Wimbledon-titel. Djokovic heeft dankzij zijn eindzege tijdens de Australian Open begin dit jaar nu 22 Grand Slam-titels op zijn naam staan.

Novak Djokovic vs Nick Kyrgios | Gentlemen's Singles Final Highlights | Wimbledon 2022

Prijzengeld van Wimbledon in 2023

Van alle tennistoernooien ter wereld kunnen de profs tijdens Wimbledon het meeste prijzengeld winnen. Het totale bedrag ligt namelijk op 40 miljoen (!) Engelse pond. Zo mogen tennissers die er na de eerste ronde uit liggen al het bijzonder hoge bedrag van 50.000 pond mee naar huis nemen. Hoe verder je komt in het toernooi, hoe hoger de som met geld.

Win je Wimbledon? Dan kun je met recht zeggen dat je de jackpot te pakken hebt. Zowel de mannen als vrouwen mogen namelijk 2 miljoen pond op hun bankrekening bijschrijven. Ook als verliezend finalist krijg je het genereuze bedrag van 1 miljoen pond uitgekeerd.

PositiePrijzengeldAantal spelers per ronde
1️⃣ Eerste ronde£50.00064
2️⃣ Tweede ronde£78.00032
3️⃣ Derde ronde£120.00016
4️⃣ Vierde ronde£190.0008
¼ Kwartfinalist£310.0004
½ Halve finalist£535.0002
🥈 Verliezend finalist£1,050 miljoen1
🏆 Kampioen£2 miljoen1

Programma: alle wedstrijden van Wimbledon in 2023 op rij

Tijdens het Engelse toernooi strijden in totaal 128 vrouwen en 128 mannen voor de felbegeerde Wimbledon-titel. Ook doen er nog eens 64 duo’s mee aan het dubbelspel en 32 koppels aan het gemengd dubbelspel. In de twee onderstaande speelschema’s staan alle data en wedstrijden van de mannen en vrouwen uit het enkel- en dubbelspel overzichtelijk op een rij.

Data en wedstrijden van het enkelspel mannen/vrouwen

DataWedstrijden
3 juli1️⃣ Eerste ronde enkelspel mannen/vrouwen
4 juli1️⃣ Eerste ronde enkelspel mannen/vrouwen
5 juli2️⃣ Tweede ronde enkelspel mannen/vrouwen
6 juli2️⃣ Tweede ronde enkelspel mannen/vrouwen
7 juli3️⃣ Derde ronde enkelspel mannen/vrouwen
8 juli3️⃣ Derde ronde enkelspel mannen/vrouwen
9 juli4️⃣ Vierde ronde enkelspel mannen/vrouwen
10 juli4️⃣ Vierde ronde enkelspel mannen/vrouwen
11 juli¼ Kwartfinales enkelspel mannen/vrouwen
12 juli¼ Kwartfinales enkelspel mannen/vrouwen
13 juli½ Halve finales enkelspel vrouwen
14 juli½ Halve finales enkelspel mannen
15 juli🏆 Finale enkelspel vrouwen
16 juli🏆 Finale enkelspel mannen

Data en wedstrijden van het dubbelspel mannen/vrouwen

DataWedstrijden
5 juli1️⃣ Eerste ronde dubbelspel mannen/vrouwen
6 juli1️⃣ Eerste ronde dubbelspel mannen/vrouwen
7 juli2️⃣ Tweede ronde dubbelspel mannen/vrouwen
7 juli1️⃣ Eerste ronde gemengd dubbelspel
8 juli2️⃣ Tweede ronde dubbelspel mannen/vrouwen
8 juli1️⃣ Eerste ronde gemengd dubbelspel
9 juli3️⃣ Derde ronde dubbelspel mannen/vrouwen
9 juli2️⃣ Tweede ronde gemengd dubbelspel
10 juli3️⃣ Derde ronde dubbelspel mannen/vrouwen
10 juli¼ Kwartfinales gemengd dubbelspel
11 juli¼ Kwartfinales dubbelspel mannen/vrouwen
11 juli½ Halve finales gemengd dubbelspel
12 juli¼ Kwartfinales dubbelspel mannen/vrouwen
13 juli½ Halve finales dubbelspel mannen
13 juli🏆 Finale gemengd dubbelspel
14 juli½ Halve finales dubbelspel vrouwen
15 juli🏆 Finale dubbelspel mannen
16 juli🏆 Finale dubbelspel vrouwen

Nederlandse deelnemers aan Wimbledon 2023

Aan Wimbledon doen ontzettend veel professionele tennissers mee van over de hele wereld. Ook uit ons kleine kikkerlandje reizen tennissers af naar Engeland om te strijden voor de titel. Op het moment van schrijven zijn er vier Nederlandse deelnemers bekend. Zo doen bij de heren Tallon Griekspoor, Botic van de Zandschulp en Tim van Rijthoven mee.

De twee laatstgenoemden mannen moesten het Libéma Open-tennistoernooi van 10-18 juni aan zich voorbij laten gaan. Zo heeft Botic last van een blessure aan zijn voet en is Van Rijthoven nog niet fit genoeg door zijn langdurige elleboogblessure. Vooralsnog is Arianne Hartono als enige Nederlandse vrouw van de partij. We houden je natuurlijk via onze website en social media-kanalen op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen omtrent het tennistoernooi Wimbledon 2023.


Afbeelding ter illustratie

Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.