US Open 2023: alle wedstrijden, tijden en Nederlandse deelnemers

Het is de vierde en tevens laatste Grand Slam uit de tenniskalender van het jaar: de US Open 2023. Vanaf vandaag, maandag 28 augustus, strijden alle tennissers tot en met zondag 10 september om de felbegeerde titel en het prijzengeld tijdens het grootse evenement in New York. Naast de Australian Open, Roland Garros en het prestigieuze Wimbledon behoort dit toernooi tot de meest befaamde wedstrijden uit de tenniswereld. Er kunnen bij dit sportfestijn dan ook weer belangrijke punten voor de wereldranglijst worden verzameld.

Alles wat je moet weten over de US Open 2023

De US Open staat binnenkort weer op het programma. Reden genoeg om alle informatie over het bekende Amerikaanse tennistoernooi uit te pluizen en vooruit te blikken op het evenement door alle wedstrijden, tijden en (Nederlandse) deelnemers op een rij te zetten. Uiteraard laten we je ook weten waar je alle duels live op tv en online kijken kunt.

— Klik om te springen op deze pagina —
ℹ️ Alles over de US Open
🏆 Winnaars vorige editie
📺 US Open online kijken
💰 Prijzengeld
📅 Alle wedstrijden op een rij
🇳🇱 Nederlandse deelnemers

Wat is de US Open?

De US Open is het laatste Grand Slam-toernooi van het tennisseizoen. De Amerikaanse wedstrijd wordt traditiegetrouw ieder jaar rond eind augustus gehouden en vindt plaats in het USTA Billie Jean King National Tennis Center in New York. In eerste instantie bestond het toernooi uit twee verschillende competities: de U.S. National Men’s Singles Championship en een kampioenschap voor vrouwen. Door de twee toernooien in 1968 samen te voegen, werd de US Open geboren.

Het tennisfestijn werd tot 1977 gehouden in Forest Hills en vindt nu plaats in Queens, allebei in de Big Apple. Hier speelde de absolute tennistop eerst op gras, maar al snel moest dit plaatsmaken voor gravel. Inmiddels heeft de gravel ondergrond ook de tennisbaan moeten ruimen en wordt er getennist op hardcourt. De belangrijkste matches worden in het Arthur Ashe Stadium gespeeld. Hieronder vallen uiteraard ook de grote finales. Overigens is dit met 23.771 toeschouwers het grootste tennisstadion ter wereld.

Winnaars van de vorige US Open-editie in 2022

De vorige editie van het heren enkelspel werd gewonnen door de toen pas 19-jarige Spanjaard Carlos Alcaraz. In de finale wist hij de Noor Casper Ruud te verslaan en zo zijn eerste grandslamtitel veilig te spelen. Door zijn overwinning werd de prof de jongste tennisser ooit op de nummer 1-positie van de ATP-ranking. Het was voor hem overigens de eerste keer dat hij überhaupt in de finale van een Grand Slam-toernooi stond. Eerder strandde hij altijd in de kwartfinale. Zijn tegenstander had eerder ook al een keer een gooi naar de beker gedaan in een finale, namelijk tijdens de grote eindstrijd bij Roland Garros. Ook daar kwam hij helaas net te kort en zag hij de overwinning naar Rafael Nadal glippen.

Bij de vrouwen mocht de Poolse Iga Świątek haar derde Grand Slam-titel noteren. De toen 21-jarige speelster versloeg in de finale de Tunesische Ons Jabeur, die zich in de tweede set tevergeefs terug in de wedstrijd probeerde te vechten. Na een forse achterstand kwamen de tennissters namelijk op gelijke hoogte. Dit was geen probleem voor de Poolse, want op matchpoint maakte ze een einde aan de wedstrijd. De inmiddels viervoudig Grand Slam-winnares heeft de smaak dan ook goed te pakken, want in 2022 en 2023 wist ze ook Roland Garros te winnen.

Waar kun je alle tenniswedstrijden van US Open in 2023 kijken?

Hoewel Ziggo Sport alle ATP 1000- en 500-toernooien, de ABN AMRO Open, Libéma Open én het iconische Wimbledon vertoont, zendt de oranje provider het Amerikaanse toernooi helaas niet uit. Niet getreurd, want er is in Nederland nog steeds een streamingdienst die de uitzendrechten van het Amerikaanse Grand Slam-tennistoernooi in handen heeft. Zo kijk je de US Open ook dit jaar via de tv-kanalen van Eurosport. Via de televisiezenders Eurosport 1 en 2 en de streamingdienst discovery+, onder andere verkrijgbaar als add-on kanaal bij Amazon Prime Video, kun je alle wedstrijden live volgen.

Uiteraard zijn hier ook alle finales te zien, waaronder de grote matches op zaterdag 9 en zondag 10 september. Hierna zal bekend zijn wie de titels dit jaar mee naar huis mogen nemen. Benieuwd naar alle andere tenniswedstrijden in 2023? 👉 Bekijk dan hier onze tenniskalender met alle competities van dit jaar op een rij.

Prijzengeld bij het US Open

Een Grand Slam winnen is uiteraard een uitmuntende prestatie, maar buiten de belangrijke punten voor de wereldranglijst kunnen de tennissers ook een flinke geldsom aan het toernooi overhouden. Wie dacht dat alleen de profs bij Wimbledon de jackpot pakken, heeft het dan ook goed mis. De US Open heeft namelijk 60 miljoen dollar beschikbaar gesteld voor alle winnaars gedurende het kampioenschap. Dit is omgerekend ruim 55 miljoen euro.

De eerste podiumplaatsen worden beloond met 2,6 miljoen dollar. Het prijzengeld is overigens voor zowel de mannen als vrouwen gelijk. Hoe verder je je een weg door het toernooi heen baant, hoe meer geld je kunt verdienen. Echter stapelen de bedragen zich niet op. Als je er dus in de tweede ronde uitvliegt, dan krijg je alleen het geldbedrag voor die fase van de competitie uitgekeerd.

PositiePrijzengeldAantal spelers per ronde
1️⃣ Eerste ronde$80.00064
2️⃣ Tweede ronde$121.00032
3️⃣ Derde ronde $188.00016
4️⃣ Vierde ronde$278.0008
¼ Kwartfinalist$445.0004
½ Halve finalist$705.0002
🥈 Verliezend finalist$1,9 miljoen1
🏆 Kampioen$2,6 miljoen1

Programma: alle wedstrijden van US Open op een rij

Dit jaar vindt alweer de 143e editie van het Amerikaanse tennistoernooi plaats. Net als bij de andere Grand Slams strijden ook hier in totaal 128 vrouwen en 128 mannen om de felbegeerde US Open-titel. Tevens doen er 64 duo’s mee aan het dubbelspel en 32 koppels aan het gemengd dubbelspel. In de onderstaande speelschema’s staan alle data en wedstrijden (inclusief Nederlandse tijden) van de mannen en vrouwen uit het enkel- en dubbelspel overzichtelijk op een rij. Het schema van het dubbelspel wordt nog aangevuld met matches.

Omdat het toernooi in New York wordt gehouden, hebben we te maken met een tijdsverschil van +6 uur. Hierdoor worden sommige matches ’s nachts uitgezonden, waardoor het veelal tot laat opblijven wordt om geen enkele rally te hoeven missen.

Data en wedstrijden van het enkelspel mannen/vrouwen

DatumDagNederlandse tijdWedstrijden
28 augustusMaandag17:00 uur1️⃣ Eerste ronde enkelspel mannen/vrouwen
29 augustusDinsdag01:00 uur1️⃣ Eerste ronde enkelspel mannen/vrouwen
29 augustusDinsdag17:00 uur1️⃣ Eerste ronde enkelspel mannen/vrouwen
30 augustusWoensdag01:00 uur1️⃣ Eerste ronde enkelspel mannen/vrouwen
30 augustusWoensdag17:00 uur2️⃣ Tweede ronde enkelspel mannen/vrouwen
31 augustusDonderdag01:00 uur2️⃣ Tweede ronde enkelspel mannen/vrouwen
31 augustusDonderdag17:00 uur2️⃣ Tweede ronde enkelspel mannen/vrouwen
1 septemberVrijdag01:00 uur2️⃣ Tweede ronde enkelspel mannen/vrouwen
1 septemberVrijdag17:00 uur3️⃣ Derde ronde enkelspel mannen/vrouwen
2 septemberZaterdag01:00 uur3️⃣ Derde ronde enkelspel mannen/vrouwen
2 septemberZaterdag17:00 uur3️⃣ Derde ronde enkelspel mannen/vrouwen
3 septemberZondag01:00 uur3️⃣ Derde ronde enkelspel mannen/vrouwen
3 septemberZondag17:00 uur🎾 Laatste 16 enkelspel mannen/vrouwen
4 septemberMaandag01:00 uur🎾 Laatste 16 enkelspel mannen/vrouwen
4 septemberMaandag17:00 uur🎾 Laatste 16 enkelspel mannen/vrouwen
5 septemberDinsdag01:00 uur🎾 Laatste 16 enkelspel mannen/vrouwen
5 septemberDinsdag18:00 uur¼ Kwartfinales enkelspel mannen/vrouwen
6 septemberWoensdag01:00 uur¼ Kwartfinales enkelspel mannen/vrouwen
6 septemberWoensdag18:00 uur¼ Kwartfinales enkelspel mannen/vrouwen
7 septemberDonderdag01:00 uur¼ Kwartfinales enkelspel mannen/vrouwen
8 septemberVrijdag01:00 uur½ Halve finales enkelspel vrouwen
8 septemberVrijdag21:00 uur½ Halve finales enkelspel mannen
9 septemberZaterdag01:00 uur½ Halve finales enkelspel mannen
9 septemberZaterdag22:00 uur🏆 Finale enkelspel vrouwen
10 septemberZondag22:00 uur🏆 Finale enkelspel mannen

Data en wedstrijden van het dubbelspel mannen/vrouwen

DatumDagNederlandse tijdWedstrijden
6 septemberWoensdag17:00 uur¼ Kwartfinales dubbelspel vrouwen
7 septemberDonderdag17:00 uur½ Halve finales dubbelspel mannen
8 septemberVrijdag17:00 uur🏆 Finale dubbelspel mannen
8 septemberVrijdag17:00 uur🏆 Finale gemengd dubbelspel
9 septemberZaterdag17:00 uur🏆 Finale gemengd dubbelspel
9 septemberZaterdag17:00 uur🏆 Finale dubbelspel mannen
10 septemberZondag19:00 uur🏆 Finale dubbelspel vrouwen

Nederlandse deelnemers aan de US Open in 2023

Aan de US Open doen ontzettend veel professionele tennissers mee van over de hele wereld. Zo beëindigde tijdens de vorige editie absolute wereldster Serena Williams haar tenniscarrière tijdens het Amerikaanse toernooi. Ook uit ons kleine kikkerlandje reist een aantal tennissers af naar New York om te strijden om de titel. Op het moment van schrijven zijn er vier potentiële Nederlandse deelnemers bekend die naar alle waarschijnlijkheid tijdens het Amerikaanse kampioenschap zullen schitteren.

Bij de heren doen Tallon GriekspoorBotic van de Zandschulp en Tim van Rijthoven mee. De twee laatstgenoemden mannen moesten het Libéma Open-tennistoernooi van 10-18 juni aan zich voorbij laten gaan, doordat Botic last had van een blessure aan zijn voet en Van Rijthoven nog niet fit genoeg was door zijn langdurige elleboogblessure. Vooralsnog is Arianne Hartono als enige Nederlandse vrouw van de partij. We houden je natuurlijk via onze website en social media-kanalen op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen omtrent het tennistoernooi US Open 2023.


Afbeelding ter illustratie

Manuela Al
Manuela studeerde Media, Informatie en Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Naast schrijven houdt ze van alles wat met sport te maken heeft en is ze graag creatief bezig. Ook is ze veel op het voetbalveld te vinden om met haar team zoveel mogelijk wedstrijden te winnen.